Zbog održavanja Bokeljske noći

Kotor: U subotu parking na rivi neće biti u funkciji

Tradicionalna kotorska fešta Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, biće održana u subotu, 24. avgusta 2019.godine, sa početkom u 21 sat, a njen početak najaviće kotorska Gradska muzika i jedrilice Jedriličarskog kluba „Lahor“
Objavljeno: 21. 08. 2019 - 14:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ulaskom u koridor, 45 okićenih barki sa 10-ak vučnih brodova predstaviće se publici i žiriju i konkurisaće za nagrade, čiji je fond 4.500 eura.

Žiri će raditi u sastavu: Lana Bokan – vajarka i članovi prof. Marina Dulović – Sekretarka za kulturu, drustvene djelatnosti i sport i Vladimir Jovićević – akademski slikar i profesor na Akademiji umjetnosti u Firenci. 

Nakon proglašenja najmaštovitijih kreacija, uslijediće muzički vatromet sa mora za koje je zaduženo preduzeće „Mirnovec.“

Program će sa glavne bine voditi Dubravka Jovanović, pjesnikinja i novinarka Skala radija, dok će RTCG omogućiti direktan prenos na prvom programu državne televizije.

Nakon završetka nastupa na akva pozornici, fešta će se nastaviti na trgovima po Starom gradu, defileom Gradske muzike pjacama i pjacetama.

Ove godine angažovani su samo domaći muzičari tako da će po trgovima nastupati samo kotorski muzički sastavi  to:

• Na trgu od oružja –TRI KVARTA I THE GRUPA;

• Na pjaci Svetog Tripuna – FOUR BLUES DRIVERS i JELENA KAŽANEGRA SA BENDOM:

• Na Pjaci od muzeja – MIJA I SANJA;

• Na Pjaci kod starog zatvora – VIS TETRA

• Na Pjaci Svetog Nikole – ACOUSTIC THERAPY i

• Na Škaljarskoj pjaci – KLAPA INCANTO I BEND ŠKURIBANDA

U saradnji sa Turističkom organizacijom i Pomorskim muzejom Crne Gore Kotor na bedemima blizu Gradske pjace organizovana je izložba kolorizovanih fotografija Bokeljske noći iz 1959 godine, kada joj je prisusutvovao Maršal Tito.

Iznad glavnih gradskih vrata, pored banera Bokeljske noći nalazi se i baner sa likom i tekstom pjesme Maje Perfiljeve „Bokeljska noć“, koja je nezvanična himna ove najveće morske fešte u Boki.

NA DAN ODRŽAVANJA „Bokeljske noći“ GLAVNI GRADSKI PARKING NA RIVI NEĆE BITI U FUNKCIJI.

S obzirom da se očekuje nekoliko desetina hiljada posjetilaca, a u cilju smanjenja gužvi organizatori apeluju na vozače da vozila parkiraju do 20 sati.

Takođe, napominju na ograničenje brzine vožnje u akvatorijumu, jer će, kako kažu, plovna jedinica sa uniformisanim licem kažnjavati sve nesavjesne vozače, koji mogu da oštete ukrašene barke-učesnice povorke.

Pontoni za ispaljivanje vatrometa biće stacionirani u zalivu – između bolnice i luže (rive) tako da organizaori pozivaju sve one koji će manifestaciju ispratiti na plovilima da im NIKAKO NE PRILAZE , u cilju vlastite bezbjednosti.

Komentari: 0

Novi komentar