Tramp, Danska i Grenland

Otkazana posjeta zbog toga što "ostrvo nije na prodaju“

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkazao je posjetu Danskoj nakon izjave premijera te zemlje da Grenland nije na prodaju. Odluka američkog predsjednika iznenadila je Dance.
Objavljeno: 21. 08. 2019 - 14:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posjeta je bila zakazana za 2. septembar na poziv danske kraljice Margarete Druge.

Predsjednik SAD-a prošle nedjelje je rekao da je ta zemlja zainteresovana za kupovinu Grenlanda - autonomne danske teritorije.

Premijer Danske Mete Frederiksen opisao je ovu izjavu kao "apsurdnu" i rekao da se nada da Tramp nije bio ozbiljan.

Frederiksen će u toku dana objaviti saopštenje.

 

grenland-tramp-2

 

Kako smo dovde došli?

Tramp je na Tviteru u utorak objavio da njegovi planovi o posjeti više ne važe pošto Frederiksen "nije zainteresovan da razgovara o kupovini Grenlanda". Američki predsjednik je Dansku opisao kao "veoma posebnu zemlju",

Otkazivanje posjete potvrdio je portparol Bijele kuće.

I danska kraljevska kuća je potvrdila da je posjeta zvanično otkazana, prenosi Danska radiodifuzna korporacija. Portparolka kraljevske porodice Lene Balebi je nazvala Trampov potez "iznenađujućim".

"Danska je spremna za posjetu Donalda Trampa! Partner, saveznik, prijatelj", napisala je ambasadorka Sjedinjenih Država u Danskoj Karla Sends na Tviteru - samo nekoliko sati prije nego što je Tramp objavio da je posjeta otkazana.

Tramp je ranije potvrdio izvještaje da je zainteresovan za kupovinu Grenlanda.

"U suštini to je veliki ugovor o nekretnini", rekao je Tramp. Zatim je u ponedjeljak na društvenim mrežama objavio fotografiju zlatnog nebodera među kućicama u malom selu na ostrvu.

 

 

Kakve su reakcije Granlanda i Danske?

Zvaničnici Grenlanda i Danske odbili su Trampovu ideju.

"Grenland nije na prodaju, ali je otvoren za trgovinu i saradnju sa drugim zemljama, uključujući i SAD", rekao je premijer Grenlanda Kim Kielsen.

Bivši danski premijer Lars Loke Rasmunsen na Tviteru je napisao da Trampov plan "mora da je prvoaprilska šala".

"Ako je zaista razmišljao o tome, onda je ovo konačni dokaz da je poludio", rekao je za nacionalnu televiziju Soren Espersen, portparol populističke Danske narodne stranke.

Danski poslanik Rasmus Jarkov koji je ranije izjavio da "od svih stvari koje se neće dogoditi, ova je najmanje vjerovatna", na Tviteru je u srijedu optužio Trampa za nedostatak poštovanja prema njegovoj državi.

 

Komentari: 0

Novi komentar