Ugrožena "pluća Zemlje"

Rekordan broj požara u Amazoniji

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, zbog sječe šuma.

Objavljeno: 21. 08. 2019 - 22:46 Promjenite veličinu teksta: A A A
Rekordan broj pozara u Amazoniji
Foto: Getty images

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja. Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedjelju dana nakon što je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o sječi šuma, javlja BBC.

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paula. Dnevna tama, koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vjetrovi donijeli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paula više od 2.700 kilometara.

Najveća kišna šuma na svijetu Amazonija ključna je u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvosječe i poljoprivrednike da krče šumu.

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo manji od prosječnog.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorjelo između januara i avgusta ove godine u brazilskom dijelu Amazonije.

Ovo je najveći broj zabilježen od kada su mjerenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabilježeno više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji. Tokom 2018. godine, zabilježeno je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

 

Komentari: 0

Novi komentar