Dodik: Nije trebalo formirati BiH, već tri države

Član Predśedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je formiranje te države 1995. godine bila greška i da ona nije trebalo da bude konstituisana, što potvrđuje sve što se dešavalo do danas.
Objavljeno: 21. 08. 2019 - 23:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dodik je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da za Bosnu i Hercegovinu nijesu dva od tri konstitutivna naroda i da se sada plaća cijena intevencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Savjeta ministara.

"Neko je htio da napravi vladu Bosne i Hercegovine, iako u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, umjesto konstituisanja Bosne i Hercegovine taj prostor je trebalo redefinisati i formirati tri države - Republiku Srpsku, Herceg Bosnu i Bosnu.

Dodik je ponovio da je stav i pozicija Republike Srpske vojna neutralnost, a da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuslovno formiranje vlasti.

"Republika Srpska se ponaša u skladu sa opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenjih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO i to postavili kao uslov za formiranje vlasti", rekao je Dodik.

Istakao je da se Bošnjaci ponašaju u skladu sa svojim, a Srbi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može da postoji, dodavši da je u ovoj situaciji Republika Srpska spremna da prihvati isključivo ono što je propisano Ustavom.

"Imamo, međutim, Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a visoki predstavnik se na to ne oglašava", kazao je Dodik.

On je ukazao da u Bosni i Hercegovini nije moguće nametnuti neoliberalni princip "jedan čovjek, jedan glas", što se sada pokušava.

"Sve što se radi u političkom Sarajevu ide u pravcu da BiH ne može da funkcioniše. Ignorišu se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se Republici Srpskoj nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminiše se mogućnost njenog značaja", ocijenio je Dodik.

Govoreći o sporazumu za formiranje vlasti, koji je potpisao sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Dodik je rekao da tu jasno piše da se moraju poštovati Ustav i zakoni, uz poštovanje stavova drugih nivoa vlasti, a to znači vojna neutralnost.

Pored toga, piše da nijedna odluka vezana za NATO integracije ne može da bude prejudicirana, što znači da nema akcionog plana za članstvo, pojasnio je Dodik.

Komentari: 11

Juga u malom

22. 08. 2019 - 05:38

Dodik je u pravu!! Pod hitno rasformirati tu nakaznu tvorevinu zvanu BiH!!
xy

22. 08. 2019 - 09:22

Pored nezainteresovanosti da se Crnoj Gori povrati Crnogorska crkva, komunisti imaju još jedan, veći greh. Nisu imali snage, Tito se plašio Srba i Hrvata, da BiH ustanove kao državu Bošnjaka i objasne narodima SFRJ da je ona to bila, kao i Crna Gora, čitav jedan milenijum. Jedan od dokaza za to je frtrutma koja je nastala u Beogradu i Zagrebu kada su Muslimani u BiH pokušali da legalizuju Bosansku naciju, bez nametanja, ko hoće, hoće. Verovali ili ne, Tito je čak dobijao pretnje iz centara naša dva "najuglednija" naroda. Bosna je zemlja Bošnjaka, ako Srbi i Hrvati to ne shvate biće opet rata. Što reče Novak Kilibarda, dok ih nisu izmislili Obrenovići i Vatikan, u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata.
svaka tica svome jatu

22. 08. 2019 - 10:02

Komunisticka utopija bratstva-jedinstva je dozivjela propast krvavim raspadom SFRJ . Zasto bi BiH kao neka mala Jugoslavija opstala ? Najbolje da se te vjestacke tvorevine nekim dogovorom rasture i formiraju nacionalne drzave . (Velika Albanija , Srbija i Hrvatska )
xy

22. 08. 2019 - 12:09

Pazi majstore, Srbija je još malo pa zaokružena. Ostalo je samo da se Sandžak pripoji Bosni a Vojvodina vrati Mađarskoj. Onda ćete da budete na pravoj meri.
Мирослав Ђукић

17. 09. 2019 - 10:21

Ахахаха! Фуаде, баш сте комични!
xy

22. 08. 2019 - 10:08

Od svih genocida koje su prema Bošnjacima počinjeni i sa istoka i sa zapada u kontinuitetu, poslednjih 900 godina, najveći je onaj koji je podsticao sveti Sava a izvršio njegov otac, prema Bogumilima. Bošnjaci su pripadali tom hrišćanskom pravcu koji je jedini bio izvorno na Isusovom putu. Pošto su trpeli zločine i od Nemanjića i od Pape, odmah po dolasku Osmanlija u Bosnu, prihvatili su, jedinstveno, islam. Srbi i Hrvati su u Bosni izmišljeni ili nametnuti, a i ako ima nešto malo autohtonih, nije od značaja. Pa kad ni posle 200 godina nasilja, još uvek tamo ima preko 50% Bošnjaka.
nole

22. 08. 2019 - 11:10

Sliku ovoga nacionaliste i šoviniste treba staviti na goveđi gulaš jer ni zašto drugo nije.
Grbalj

22. 08. 2019 - 08:19

U tom slučaju Hercegovina prirodno pripada Crnoj Gori a ostalo kako hoćete.
xy

22. 08. 2019 - 09:25

Ajd' Grbalj, ugrizi se za jezik. Vi vi sa 28% Srba ne znate šta ćete, a zamisli još jedno 15% čistih četnika.
xy

22. 08. 2019 - 09:12

Kada bih pravio rang listu štetočina za Srpski narod prva tri mesta bi bila trajno zauzeta. Mile Dodik, Risto Radović, Ivica Dačić. Vojvoda mandić nije manje zao, ali je gluplji pa ne bi bio u prvih 10.
Mирослав Ђукић

29. 08. 2019 - 01:17

Они су се страшно насекирали због Ваше листе...
Novi komentar