Kancelarija Ombudsmana osudila skrnavljenje prostorija CPC u Nikšiću

Ukloniti grafite i procesuirati vandale

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava najstrožiju osudu zbog skrnavljenja episkopskog dvora Eparhije ostroško- nikšićke Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću i očekuje da će počinilac/oci vandalskog čina biti brzo otkriveni i efikasno procesuirani.
Objavljeno: 22. 08. 2019 - 09:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

“I ovom prilikom ukazujemo da je neprihvatljiv bilo koji čin kojim se vrijeđaju ili na drugi način uznemiravaju osjećanja vjernika, negira i/ili ugrožava vjerska pripadnost”, saopšteno je Portalu Analitika iz kancelarije Ombudsmana.

Ističu da ovaj, kao i ostali incidenti u kojima se ispisivanjem grafita i parola ili u svim sličnim neprimjerenim reakcijama, izražava rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost, opominju da je potrebno više raditi na snaženju vrijednosti tolerancije i poštovanja vjerskih sloboda i osjećanja.

“Osim efikasnih istraga i procesuiranja vandala, u ovakvim situacijama važno je i pravovremeno otklanjanje grafita, jer se time otklanja i dilema o opredijeljenosti i posvećenosti zajednice da osudi i sankcioniše ovakve ispade. Institucija Zaštitnika, kada god je u saznanju za ovakve i slične incidente, reagovala je i reagovaće sa istom porukom osude i apela prema javnosti o nužnosti i važnosti poštovanja prava i sloboda pripadnika svih konfesija kao i uvažavanja različitih stavova, mišljenja i osjećanja, u cilju očuvanja međuvjerskog i nacionalnog sklada i suživota, što je oduvijek bila jedna od temeljnih vrijednosti i karakteristika naše države”, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari: 3

Dijaspora

22. 08. 2019 - 10:02

Vlada samo misli na Crnogorce i CPC nekoliko dana prije izdora. Pitam se. Dali policija radi svoj posa u ovom slučaju? I. Dali bi policija pronašla počinioce, da je nekim slučajem neko oskrnavio ono njihovo zdanje u Podgorici?
ciblaaa

22. 08. 2019 - 11:02

ne bi zacudilo da isti koji su pisali ove grafite drugari ili povjerioci uglednog gradonacelnika kodnog imena četo.
LUKA P

22. 08. 2019 - 10:40

kao i uvijek, brza i pravovremena reakcija zaštitnika- nakon 5 dana.
Novi komentar