Zbog zabune voditelja aukcije

(VIDEO) Propala prodaja najstarijeg Poršea

Najstariji preživjeli Porsche i lični automobil Ferdinanda Poršea – Typ 64 iz 1939, našao se prošle sedmice na aukciji u Montereju, a prognoza je bila da će dostići cijenu od oko 20 miliona dolara, što je bio i minimalni iznos koji je očekivao prodavac.
Objavljeno: 22. 08. 2019 - 12:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Međutim, aukcija je odmah, neplanirano, počela od 30 miliona dolara. Voditelj je objavio taj iznos i on se pojavio na ekranu iza njega. Nedugo zatim cijena je dostigla nevjerovatnih 70 miliona. Prisutni su izvadili mobilne telefone i počeli snimati aukciju automobila koji će uskoro postati najskuplji model ikada prodat na jednom javnom nadmetanju.

 

porse-2

 

Na kraju, desilo se da su snimili jednu od većih blamaža u istoriji kuće RM Sotheby’s. Naime, ispostavilo se da je voditelj aukciju navodno započeo sa 13, a ne 30 miliona i da je cijena dostigla 17, a ne 70 miliona dolara.

 

porse-3

 

Voditelj se pravdao svojim naglaskom, odnosno izgovorom, koji je izazvao zabunu oko cijene, ali publici se ovo nije svidjelo pa su mnogi nakon negodovanja odlučili da napuste prostor u kome se održavala aukcija. S obzirom da je na kraju stvarna cijena prije prekida aukcije bila ona od 17 miliona dolara, vozilo je ostalo neprodato.

 

 

Dodajmo i da je prije održavanja aukcije bilo kontroverzi oko samog vozila. Naime, ovaj automobil je proizveden od strane Ferdinanda Poršea i na sebi ima značku Porsche. Zato ga mnogi smatraju prvim Porscheom.

Sa druge strane ima i onih koji mu negiraju taj status, uključujući i čovjeka koji je za RM Sotheby’s pregledao vozilo prije aukcije. Naime, pomenuti stručnjak je rekao da zbog toga što većina dijelova dolazi iz Volkswagena, FIAT-a i raznih drugih proizvođača, on ovaj automobil "tehnički" ne smatra Porscheom.

Komentari: 0

Novi komentar