INTERVJU: Predsjednik UO CEMI-a Zlatko Vujović

VUJOVIĆ: Zbog nejedinstva opozicije DPS može izbjeći tehničku vladu

  Predsjednik UO CEMI-a Zlatko Vujović izjavio je za Portal Analitika da je formiranje tehničke vlade realna opcija ali da je nejedinstvo opozicije šansa DPS-a da izbjegne formiranje tehničke vlade. On je rekao da formiranje nadzornog tijela koje bi pratilo impementaciju dogovorenih pravila, što je predvidjeno usvojenim amnadmanina u parlamentu ne može da zaživi u praksi. 
Objavljeno: 23. 08. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

 On vjeruje da će se postići određena vrsta dogovora oko izmjene izbornog okvira. „Međutim, to ne znači da će na kraju isto rezultirati priznanjem izbornih rezultata“, kazao je on. Vujović smatra i da ako opozicija odbije i blokira učešće u stvaranju  dogovora oko izbornih uslova rizikuje međunarodnu izolaciju.

ANALITIKA: Da li u ovom trenutku vjerujete da će vlast i opozicija dogovoriti izborna pravila koja bi garantovala regularnost izbora odnosno rezulate koje će svi priznati?

VUJOVIĆ: Vjerujem da će se postići određena vrsta dogovora oko izmjene izbornog okvira. Međutim, to ne znači da će na kraju isto rezultirati priznanjem izbornih rezultata od strane svih učesnika izbornog procesa ako sam proces bude slobodan i velikim dijelom fer. Razlozi su brojni. Navešću samo neke.

Sama izborna reforma neće biti sveobuhvatna, već minimalna. Ne postoji politička volja da se sprovedu izmjene izbornog okvira, uključujući i izborni sistem sa kojim će građani biti zadovoljni. Dominantna većina parlamentarnih partija je zainteresovana isključivo za neke partikularističke interese. Ključne partije opozicije Demokrate i Demokratski front nijesu spremne da ispune svoj predizborni program i uslove podršku izbornom zakonu uvođenjem otvorenih lista i direktnog glasanja za kandidate unutar partijskih lista. Umjesto ispunjavanja izbornog programa, iscrpljuju se u međusobnim prizemnim optužbama. Opozicione partije nijesu spremne da ucijene DPS uveđenjem modela koji bi demokratizovale ne samo Crnu Goru, već i same političke partije iznutra. DPS, sa druge srane, želi da izbjegne optužbe od međunarodnih partnera da blokira proces, dok mu sa druge strane odgovara da je proces blokiran, sve dok oni nijesu označeni za krivca.

Izmjenama izbornog okvira ne znači da će po automatizmu izbori biti u potpunosti fer. Uslovi svakako da mogu biti bolji, ali DPS će i dalje imati ogromnu prednost u raspolaganju resursima.

Nepriznavanje izbornih rezultata od strane opozicije je postalo dio političke kulture. Izbori se priznaju samo u opštinama u kojima opozicija pobijedi, tako da li će jedan dio opozicije priznati rezultate izbora zavisi više od izbornih rezultata a manje od izbornih uslova.

zlatko-vujovic

 

ANALITIKA: Trenutno imamo specifičnu situaciju :  Nakon usvajanja u parlamentuamandmana koje je u ime Demokrata predložio DPS, DF je saopštio da neće u Odbor, SDP ćuti. Čuli smo razne teške optužbe jednih na račun drugih. Da li je ovo samo pozicioniranje ili mislite da nije moguće da će zaista učestvovati u radu  Odbora?

VUJOVIĆ: Demokrate i DF targetiraju isto biračko tijelo. Demokrate su uspjele prošire biračku podršku prije svega na račun Demokratskog fronta. S toga ne čudi brutalnost njihovog sukoba, ali i korišćenje svake prilike da jedni drugima nanesu štetu. Ono što čudi jeste da se ovakva brutalna kampanja diskreditacije dešava u trenutku kada ove dvije partije zajednički drže vlast u nekoliko opština.

Bez obzira na teške optužbe mislim da će najveći dio opozicije učestvovati u radu odbora. Ukoliko do reforme ne dođe najveću štetu će istrpjeti opozicija koja je odbila da iskoristi priliku, da podržana od strane EU smanji prostor za izborne zloupotrebe vladajućih struktura.

ANALITIKA: Vidjeli smo vrlo aktivnu ulogu medjunarodne zajednice. Hoće li se nastaviti takva proaktiva uloga i što, po vašem mišljenju, u tom smislu možemo očekivati, koju vrstu angažovanosti?

VUJOVIĆ: Svakako da hoće. Međutim, ako opozicija odbije i blokira učešće u stvaranju  dogovora oko izbornih uslova rizikuje međunarodnu izolaciju.

ANALITIKA: Kako objašnjavate situaciju da je jedna velika energija koja se vidjela na protestima tokom proljeća i koja je bila direktno uzrokovana aferom Koverta prosuta? Je li moguće da dodje ponovo do protesta, jer se to pominje u jednom dijelu javnosti, odnosno u dijelu pokreta Odupri se?

VUJOVIĆ: Ključna greška organizatora protesta jeste što su uključili opoziciju u neke aspekte protesta. Opozicija je imala interes da protesti ne prerastu u novu opozicionu partiju, a organizatorima su nedostajali resursi za duže trajanje protesta. U tom dešavanju zaboravili su nešto čega su vjerujem svi bili svjesni, da mnogo veći broj građana želi promjenu nego što podržava opozicione partije. Uvođenjem opozicionih partija bilo je neminovno da dođe do rasipanja protesne energije. Na kraju organizatori protesta su preuzeli ulogu neke vrste moderatora opozicije, iako je upitno da li su im građani dali podršku za takvo nešto. Mislim da nije trebalo miješati građanske proteste sa opozicionim partijama. Njihove aktivnosti su trebale da budu paralelne. Konfuziji je dodatno doprinio neuspjeli pokušaj organizacije paralelnog protesta od strane Duska Knežević, odnosno kasnije stvaranja politicke partije.

No, na kraju ključne opozicione partije su mogle da odahnu, možda protesti jesu se ugasili, ali makar nijesu dobili novu partiju koja bi im ugrožavala pozicije. Ono što je dobro jeste da je pokret Odupri se ipak uspio da okupi opoziciju oko jedne zajedničke platforme, koja se ipak zbog neiskrenosti dijela partija ne poštuje.

ANALITIKA: Ovo vas pitam i jer Tužilištvo skoro pa ništa nije uradilo i ,kako reče specijalni tužilac Milivoje Katnić, još uvijek prikupljaju dokaze a, sa druge strane, gotovo da se u političkom smislu više pa ne pominje taj slučaj. Zašto opozicija nije valorizovala tu aferu već je dozvolila da je DPS potpuno marginalizuje?

VUJOVIĆ: Očekivalo se od Tužilaštva da brže reaguje i iskoristi ovu priliku da ojača oslabljeno povjerenje javnosti. Isto se nažalost nije desilo. Ključni razlog su podjele u opoziciji i medijski rat izmađu opozicionih partija. Isto je dalo prostora DPS-u da odahne.

2909zlatkovujovic

 

ANALITIKA: Zanimljivo je da u usvojenim amandmani, odnosno takozvanome Briselskom planu, predvijedjeno je formiranje nadzornog tijela koje bi pratilo impementaciju dogovorenih pravila. Na koji način bi se to u praksi moglo sprovesti?

VUJOVIĆ: Mislim da takvo tijelo ne može da zaživi u praksi. Slična tijela čak i kada su bila predviđena zakonom nijesu se pokazala djelotvornim.

Vjerujem da je efektnije formiranje neke vrste tehničke vlade koja bi garantovala da će izbori biti više fer i u potpunosti slobodni. Bez obzira na kritike nekih političkih krugova vlada izbornog povjerenja je značajno doprinijela da izbori 2016. budu više fer. Nažalost, priča oko državnog udara je gurnula u sjenku domete njihovog rada. Iako su partije pobjegle od odgovornosti, predstavnici opozicije u Vladi, neki iz NVO sektora koji su bili dio te Vlade odradili su lavovski posao da izborni uslovi budu pošteniji. Žao mi je što se to godinama zanemaruje.

ANALITIKA: Da li je, po vašem mišljenju, tehnička vlada završena priča ili ostavljate mogućnost da DPS pristane na tehničku vladu pred izbore?

VUJOVIĆ: Ja vjerujem da je ovo prilično realna opcija. Ukoliko opozicija istraje na ovom vjerujem da isto može dobiti i pored izričitog odbijanja DPS-a. No, vidimo da opozicija nije jedinstvena po ovom pitanju.  Nejedinstvo opozicije je šansa DPS-a da izbjegne formiranje tehničke vlade.

 

 

 

Komentari: 9

Lidija

23. 08. 2019 - 08:59

1. Cudni, na momente kontradiktorni stavovi politickog analiticara. Kaze da je nepriznavanje izbora od strane opozicije tamo gdje ne sastave vlast postao dio politicke kulture. Pa cemu onda taj Odbor i prica o uslovima kada ce se istorija ponoviti? To je znaci farsa i mlacenje prazne slame jer Vujovic fakticki potvrdjuje da su za opoziciju fer i demokratski izbori samo oni na kojima oni pobijede. Vujovic glorifikuje aferu "koverta". DPS je dobila pare za predizbornu kampanju. A ko ne dobija? Nije prijavila donaciju. A ko je prijavljuje? Jeli veci skandal pare lokalnog tajkuna ili strane drzave zarad rusenja ove? Vujovic to ne pominje. Kako narod gleda na opoziciju koja bojkotuje svoj posao za koji su trazili glasove a ne bojkotuje plate? Cime je u opstinama u kojima vlada opozicija pokazala da je bolja alternativa?
Свети дух

23. 08. 2019 - 09:26

Сјајно радите анкете. Нема једне да сте погодили макар и приближно, и свака је на штету ДПС-а. Срећно у далјем "раду"
Tara

23. 08. 2019 - 09:36

Opozicija je antidrzavna-Parlament nece dozvoliti ovim primitivcima da rovase ..sve sto je u interesu drzave CG
Bole

23. 08. 2019 - 09:38

Kada je covjek placen I instruiran od sto suteva na prazan gol bez golmana sto puta ce sigurno promasit. Moze se on hvatati za glavu I glumatati zbog publike Ali nama je potpuno jasno o cemu se tu radi. Barem prosjecnome covjeku. Ne vjerujem I ne zelim da vjerujem da je bas toliki procenat gradjana CG ispod praga prosjecnoga covjeka.
Kakva tehnička vlada

23. 08. 2019 - 11:05

tko odlučuje ko će u tu vladu, evo hoću ja da budem premijer, zašto bi netko drugi imao više prava od mene, a može i moja baba isto. Znači tehnička vlada ne postoji takvo nešto, imaju izbori na kojima učestvuju, na dobrovoljnoj osnovi, svi koji hoće i po rezultatima može neko biti u vladi ili premijer, ovako ništa, svi građani imaju pravo da traže da budu jal premijer, jal ministar, ...
lolo

23. 08. 2019 - 13:21

A koi kaze da je tehnicka vlada realnost?? Ovaj je PR Ranjin :)) Razradili su sistem da se partije od par procenata toliko pumpaju medjima i NVO da se dobija utisak da imaju i tezinu iza sebe.
joko

23. 08. 2019 - 15:11

Gubitnici traže tehničku vladu
iko

23. 08. 2019 - 15:12

tenička vlada dođe ka lutrija
Hn

23. 08. 2019 - 15:26

Evo ja potpisujem da ce DPS kakav god da je,pobijediti ubjedljivo na parlamentarnim izborima i to bez kampanje ako treba.Ova opozicija je ko muva bez glave.U sustini i oni znaju da mogu dobijati glasove samo od njihovih opozicionih protivnika i zato su tako "slozni"izmedju sebe.A cilj im je da jos koju godinu "izdrze"u Parlamentu do "zasluzene"penzije.Malo li je 1000e penzije.
Novi komentar