Inspekciji stižu pritužbe na trgovce

Do stupanja na snagu novog zakona kusura u sitnim apoenima nema

Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama.
Objavljeno: 23. 08. 2019 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su saopštili iz Uprave za inspekcijske poslove, pritužbe potrošača im stižu, ali Tržišna inspekcija ne može da reaguje. Pojašnjavaju i kako ranije u trgovinama nijesu ni imali sitne apoene.

ZAKON

- Do sada nijesmo imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci. Sigurni smo da će se stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača stanje promijeniti na bolje - nadaju se iz Uprave. Vlada je na sjednici u julu utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, koji, između ostalog, obavezuje trgovca da vrati potrošaču kusur, a ukoliko to ne uradi, ma o kolikoj se svoti novca radi, može biti kažnjen.

 – Propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima. Nadležni inspektor će rješenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima - pojasnili su iz inspekcije. Zakonom je precizirano da će se novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

NOVAC

- Za pomenuti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50 eura do 200 eura, dok će se preduzetnik kazniti novčanom kaznom od 150 eura do 400 eura - naveli su iz inspekcije. Iz ove ustanove navode da će se striktnom primjenom novog zakonskog rješenja brzo promijeniti dosadašnje loše navike trgovaca.

- Potrošači će, uz pomoć medija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu prava potrošača, vrlo brzo promijeniti dosadašnje navike i početi da traže od trgovca da im vrati kusur u svim apoenima - poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Komentari: 1

europa zdaj

23. 08. 2019 - 07:04

Najpametnije im da cijenu zaokruze na 10 centi i tako izbjegnu kazne jer ispod toga ionako niko ne vraca kusur a ljute se ako im cente dajes (muka im brojat ) Sirotinja operise sa 5, 10 i 20 € . Ako im 50 € das moraju ici u komsiluk da rasitne i po tri put provjeravaju da nijesu lazne .
Novi komentar