U Južnoj Koreji

Zabranjena prodaja Audi, Volkswagen i Porsche vozila

Iako se tek stišao relativno nedavni skandal u Volkswagenu zbog varanja s ekotestiranjima dizel motora u SAD-u i Evropi, on se proširio drugim dijelovima svijeta, i aktuelan je i pet godina kasnije.
Objavljeno: 23. 08. 2019 - 14:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, Južna Koreja je zabranila osam modela Volkswagen grupe zbog prevare vezane uz navođenje netačnih nivoa izduvnih gasova, javlja Road Show.

Zabranjeni modeli Audija, Porschea i VW-a

Tri marke VW grupe vozila su došle pod kontrolu u Južnoj Koreji u junu 2018. godine, nakon što je Njemačka otkrila neispravne sisteme za kontrolu emisija izduvnih gasova. Tamošnje su kompanije potom iznijele vlastite nalaze Ministarstvu zaštite okoline u novembru iste godine.

Modeli koji se više neće prodavati u zemlji su Audi A6 40 TDI, dva modela Audi A6 50 TDI, dva modela A7 50 TDIVolkswagen Touareg V6 3.0 TDIVolkswagen Touareg 3.0 TDI 4Motion i Porsche Cayenne, javlja The Korea Herald.

Južnokorejsko ministarstvo zaštite okoline u svojoj je istrazi otkrilo da je došlo do "manipulisanja uređajima za kontrolu zagađenja" u svakom od imenovanih modela vozila.

Između maja 2015. i janura ove godine, ovih osam modela automobila je u Južnoj Koreji prodano u ukupnom broju od 1.261 vozila, a za svaki je od modela automobila utvrđeno da emituje 10 puta veću količinu ugljen-dioksida od one navedene na prodajnim sertifikatima.

Nejasno je li svaki automobil imao uređaj ili softver za lažiranje nivoa štetnih izduvnih gasova, a koji su bili već predmetom spora VW-a u SAD-u. Takvi uređaji prikazuju niže nivoe izduvnih gasova tokom ispitivanja od onih u redovnim uslovima vožnje. Volkswagen nije za sada komentarisao ovaj navod.

Novčana kazna od skoro 10 miliona dolara

U planu je poništavanje uvoznih dozvola za svih osam modela Volkswagen grupe koja će morati predložiti korektivne mjere kako bi se osiguralo da sva prodana vozila budu usklađena s prodajnim sertifikatima.

Naravno, nadležno Ministarstvo će navedene kompanije i novčano kazniti kaznom u iznosu od 9,8 miliona američkih dolara, po trenutnom kursu.

VW grupa je već do sada potrošila milijarde dolara širom svijeta za plaćanje novčanih kazni i podmirivanje tužbi vezanih uz prodaju dizel vozila koja zagađuju okolinu više od predviđenog nivoa.

Komentari: 0

Novi komentar