Konceptualni umjetnik iz Crne Gore

Dante Buu predstavlja svoj rad američkoj publici na TBA Festivalu

Konceptualni i vizuelni umjetnik iz Rožaja Dante Buu gostovaće 12 i 13. septembra na TBA Festivalu u Portlandu (Oregon) koji organizuje Institut za savremenu umjetnost.
Tamo će, na poziv kustosice Adele Demetje,  predstaviti svoj novi umjetnički rad pod nazivom „Sve moje najbolje smrti“, u okviru eksperimentalne izložbe „NEXUS 1“, koja povezuje radove četiri evropska i dva američka umjetnika, kreirajući vizuelno-poetični doživljaj u vremenu i prostoru. 
 
Objavljeno: 23. 08. 2019 - 15:26 Promjenite veličinu teksta: A A A
Dante Buu predstavlja svoj rad americkoj publici na TBA Festivalu
Dante Buu: If you wanna fuck me you dont have to pretend its for art

Nakon Amerike, Dante Buu će se 15. oktobra predstaviti beogradskoj publici u galeriji DOB, u okviru izložbe „Pažnja! Tu sam“, tekstualnom instalacijom ,,HÔTEL”, koja je nastala u saradnji sa srpskim umjetnikom Brankom Miliskovićem. To će ujedno biti i najava zajedničkog projekta ,,HÔTEL” koji će umjetnici realizovati na jesen 2020. godine u galeriji Podroom, Kulturnog centra Beograda.

U periodu od novembra 2019. do maja 2020. godine, slijedi njegov boravak na zagrebačkoj WHW Akademiji, koju organizuje kustoški kolektiv „Što, kako i za koga“. WHW Akademija  je program za mlade umjetnike, čiji je cilj podsticanje novih oblika samoodređenja, utemeljenih na metodama kritičke refleksije, radoznalosti i susreta između umjetnika, umjetničkih radova, umjetničkih profesionalaca, teoretičara i naučnika iz različitih disciplina.

dante-buu-a-portrait-of-my-parents-2014-gallery-java-sarajevo-2014-by-aleksandar-kordic-00000003Dante Buu: A Portrait of My Parents 

U završnoj fazi je i priprema knjige ,,Peto godišnje doba”, koja je zasnovana na Danteovom radu istog naslova, a fokusira se na značenje ženskog rada u tradiciji miraza. Četiri ručno izrađena vezena komada objelodanjuju neispričane istorije žena iz umjetnikove porodice kao vizuelno, tekstualno i umjetnički dokumentovano nevidljivo radno iskustvo.

U saradnji sa četiri autora/ke iz različitih umjetničko-teorijskih polja: Derya Yücel (kustosica, Istanbul), Stanimir Panayotov (teoretičar, Sofija), Adela Demetja (kustosica, Tirana/Frankfurt) i Rabih Alameddine (pisac, Bejrut/San Francisko), knjiga “Peto godišnje doba” pruža uvid u ženski ručni rad i njegov socijalni, ekonomski, kulturalni, simbolički i emancipatorski kontekst.

Partneri na knjizi su: < rotor > Centar za savremenu umjetnost (Grac), Zavičajni muzej ,,Ganića kula” (Rožaje) i Dante Buu Studio (Rožaje), dok su knjigu podržali ERSTE Fondacija iz Beča i Ministarstvo kulture Crne Gore. Planirano je da knjiga ,,Peto godišnje doba” bude objavljena na jesen 2019. godine.

Nakon uspješno realizovane samostalne izložbe ,,I do not want my Lover to go to Work” u Kulturnom centru Tobačna 001 (2018-2019), Dante Buu će se na proljeće 2020. godine ponovo predstaviti slovenačkoj publici samostalnom izložbom u Galeriji Ravnikar u Ljubljani. 

dante-buu-photo-by-eva-puella-00000002-1

Naš konceptualni i vizuelni umjetnik Dante Buu (1987, Rožaje, Crna Gora) bavi se brutalnošću sopstvenog društveno-kulturog okruženja, kao i sveprisutnim otuđenjem u društvu kroz različite medije, a polazeći od intimnog doživljaja svijeta.

Njegov rad preispituje i dekonstruiše rodne uloge, identitete, sex i stereotipe koji se uspostavljaju kroz mehanizme moći, izražavajući intimne putanje otpora i subverzije koje se protežu kroz privatne i javne prostore.

Ono što je lijepo, radosno i dostupno se, u radu Dante Buua, ogoljava kako bi se otkrila druga strana, radi ispitivanja njenih implikacija i njenog uticaja na nas kako pojedinačno, tako i kolektivno. Dante Buu živi i radi između Rožaja, Beča i Berlina.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar