Komentar na intervju mitropolita Amfilohija RTS-u

Ima li pravoslavlja bez predačkih zaveta?

Kada mitropolit Amfilohije govori kao hrišćanski episkop, konstatuje ateizam ali se i konstruktivno poziva na sekularizam. Međutim, kada Amfilohije govori u ime predaka, onda je Đukanović „izdajnik Crne Gore“ jer se priznanjem Kosova 2008. „odrekao Metohije, Pećke patrijaršije, Dečana…“. Ostavljam čitaocima da sami procene šta jednom društvu više koristi: govor sa pozicija pravoslavnog hrišćanstva ili spoljne politike pravoslavnih predaka, kazao je srpski istoričar i publicista, Vladimir Veljković, komentarišući intervju mitropolita crnogorsko-primorskog za Radio-televiziju Srbije.
Objavljeno: 23. 08. 2019 - 17:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jeromonah A. Radović (sada mitropolit Crne Gore) govorio je (1971. – prim. V.V.) sa svoje strane o „judaičkom iskušenju“ koje vodi u kult nacije i svojih predaka i sprečava Crkvu da ostvari svoju opštost i svoj ekumenski duh.

Pantelis Kalaicidis, Iskušenje Judino – Crkva, nacija i identitet: od istorije božanskog uređenja do istorije nacionalnog preporoda, zbornik radova Crkva i država, NSPM (Beograd, 2007), str. 191

Nedavni intervju mitropolita Amfilohija za RTS predstavlja njegov prvi duži javni nastup za ovdašnje medije posle crnogorskog predloga Zakona o slobodi veroispovesti i inicijative predsednika Đukanovića da se obnovi autokefalija crnogorske pravoslavne crkve. Za razliku od bombastičnih i često problematičnih izjava kojima vrlo uspešno privlači medijsku pažnju, u ovom intervjuu možemo videti jednu drugačiju, smireniju stranu mitropolita Amfilohija, ali, isto tako, i saznati nešto o različitim, ne nužno usaglašenim, aspektima mitropolitovog identiteta – verskog i političkog.

<<<Amfilohije: Samo je Albanija Envera Hodže bila ispred Crne Gore po ateizmu<<<

U razgovoru je mitropolit, pre svega, više puta negirao mogućnost da upravo on postane prvi crnogorski patrijarh, rekavši da su to laži koje se plasiraju iz Crne Gore, ali i iz određenih krugova iz Srbije. Na osnovu svega što znamo o mitropolitu i njegovom odnosu prema crkvenoj politici crnogorskih vlasti, scenario prema kojem bi Amfilohije postao patrijarh neke nove crnogorske crkve izgleda neverovatno. Ta priča se pojavila posle majskog zasedanja sabora SPC – kojem se u neformalnom delu pridružio i predsednik Srbije – kada se grupa vladika otvoreno nije složila sa zvaničnim saopštenjem sabora. Pojedini episkopi, naime, nisu prihvatili deo saopštenja o državnim „naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije“. Među nezadovoljnima je bio i mitropolit Amfilohije, koji je, eto, ubrzo postao medijski kandidat za crnogorskog patrijarha i razbijač SPC.

Priznajući da je sasvim običan čovek kojem ponekad – zbog plahovitog dinarskog duha – izleti i neka oštrija reč, mitropolit je poziciju svoje crkvene politike i odnos prema crnogorskim vlastima naizgled razložno, ali zapravo nekonzistentno branio, iznoseći različite argumente.

Prva linija argumentacije je načelna. „Ta ideja da država stvara crkvu, i to sekularna država, to je zaista jedinstveni fenomen“, ispravno je zaključio mitropolit misleći na to da primarni cilj moderne pravne države zaista ne može biti osnivanje crkava ili drugih verskih zajednica. Dosledna primena načela sekularizma bila bi od koristi svim građanima. Ali su, naročito na našim prostorima, verske zajednice i države odavno čvrsto zakoračile u polje identitetske nacionalne politike. Tako da se sukob ili saradnja Crkve i države odvija na polju kreiranja tzv. nacionalnog identiteta, a tu tradicionalno poimanje sekularizma očigledno ima mali domet. Ako je primarni cilj države da se pridržava načela sekularizma, nameće se logično pitanje – mada ga novinar mitropolitu ne postavlja – šta su primarni ciljevi Crkve u jednom društvu i šta činiti u slučaju da od njih odstupi?

Druga linija mitropolitove argumentacije odnosi se na iskaze o njemu lično ali i o ličnosti Mila Đukanovića. Đukanović je „političar, i on je čovek partijski, njemu je crkva isto što i partija. On ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten. I onda podređuje crkvu politici“. Teško je izmeriti koliko je tačno nečije krštenje od pomoći u razlikovanju Crkve i političke stranke, naročito iz perspektive pojedinaca, a takvih je uvek više u svakom društvu, koji verskim zajednicama ili političkim strankama prilaze motivisani željom da se društveno prilagode i napreduju. U tom smislu i ateizam i religioznost mogu predstavljati socijalno poželjan model ponašanja. To vidimo na primerima svih postsocijalističkih zemalja.

Konkretan primer Crne Gore mitropolit ovako opisuje: „Crna Gora je bila ateistička, samo je Albanija Envera Hodže bila ispred Crne Gore po ateizmu. Mnogi vernici su se vratili, mi smo obnovili više od 700 hramova“. Na Đukanovićevu najavu da će obnoviti autokefalnu crnogorsku crkvu, Amfilohije uzvraća – „to je prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu“. Da li je Milo Đukanović poslednji crnogorski ateista ili su njegovi motivi drugačiji? Rekao bih da lični Đukanovićev pogled na svet ne igra važnu ulogu kada je u pitanju crkvena politika. Ne znamo kakav bi bio odnos mitropolita prema crnogorskom predsedniku da je potonji, kojim slučajem, kršteni pravoslavni vernik. Da li bi tada Đukanovićevi crkveno-politički zahtevi bili prihvatljivi?

Zanimljivije su mitropolitove izjave i o sebi samom. Izdvojiću dve koje oslikavaju kontradiktornu višeslojnost Amfilohijevog ličnog identiteta: „Ja sam pre svega hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske, i za mene je to osnovno svojstvo. A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter“. I još: „Moji preci su sa kraljem Nikolom oslobađali Peć, Pećku patrijaršiju, Dečane, mitropolit Gavrilo Dožić je dobio ključeve Dečana i Pećke patrijaršije od kralja Nikole – evo ti ključeve mojih predaka Nemanjića. Krunu Stefana Dečanskog čuvamo u Cetinjskom muzeju, ti ključevi od Pećke patrijaršije i Dečana, eno ih kod nogu Svetog Petra Cetinjskog, kako ja mogu da se odreknem Pećke patrijaršije, Dečana i sve do Prizrena? Ili Metohije koja je pripadala Crnoj Gori, a posle Zetskoj banovini do 1945. godine“. Sada vidimo zašto su različiti argumenti u igri, to jest kako se kontradiktornost ispoljava u zavisnosti od interesa – crkvenih ili političkih.

Kada mitropolit Amfilohije govori kao hrišćanski episkop, konstatuje ateizam ali se i konstruktivno poziva na sekularizam. Međutim, kada Amfilohije govori u ime predaka, onda je Đukanović „izdajnik Crne Gore“ jer se priznanjem Kosova 2008. „odrekao Metohije, Pećke patrijaršije, Dečana…“ Ostavljam čitaocima da sami procene šta jednom društvu više koristi: govor sa pozicija pravoslavnog hrišćanstva ili spoljne politike pravoslavnih predaka. A kada je u pitanju pravoslavna Crkva, nekada davno se pravoslavni teolog jeromonah Amfilohije ne bi dvoumio u vezi sa negativnim uticajem predačkog nasleđa na život Crkve. Ali se sa promenama društvene klime – sa ateizma na religiju – očigledno menjao i on sam.

Komentari: 37

Djordje

23. 08. 2019 - 18:54

Vi ste samo Montenegrinski fanatici i nista vise.
Muc nesoju

23. 08. 2019 - 20:48

E vala "Djordje" bolje i Montenegrin no posrbica i izdajnik svoje zemlje koji bi je sjutra palio kao i sto su njegovi istomisljenici radiii 1918. Vi str ljudi bez obraza i casti. Crna Gora je uvijek imala izroda za izvoz ali se u zadnje vrijeme nakototilo vala previse i za Crnu Goru!
Јоцо

24. 08. 2019 - 09:10

Е, лијепо. Ми смо несоји што хоћемо да учимо исти језик који су нам ђед и прађед учили у црногорским школама - српски, да будем исте народности - српске, да идем у Цркву коју је утемељио први архиепископ српски - Свети Сава, да поштујем заставу под којом је проглашена Краљевина Црна Гора - тробојку, да не пјевам химну чије је стихове написао сарадник Анте Павелића - Секула Дрљевић, и тако даље и тако даље, а ти и твоји сте бирани сој што хоћете све супротно. Ми смо накот, а ви сте људски пород. Алал ти вјера! И како мислиш тако да живимо једни поред других?
Švejk

24. 08. 2019 - 11:01

Niko van ne brani da pišete i koristite naziv srpski,nego je problém što vi ne dozvoljavate da postoje i drugi nazivi za isti i zajednički nam jezik (bosanski,hrvatski,crnogorski) U svetosavsku crkvu slobodno idite,ali u nju ne gurajte druge crkve.
nole

25. 08. 2019 - 18:06

Ovo što ti pišeš je čisto lupetanje.Ne vredi ti reći što je istina jer ti kao i svi srbi imate "svoju" istinu.Sram te bilo za ovoliko laži i gluposti.
AFŽ

05. 09. 2019 - 13:39

Zašto se ljutiš Joco? Ti si Albanac porijeklom...iz Skadra! Tvoji prađedovi su govorili arbanaški! Što te boli ćulaf za srpski?!
&&&

05. 09. 2019 - 13:41

Ma, boli te kečet, Joco! Pušti ove što pričaju: boli te i šajkača!
AFŽ

05. 09. 2019 - 15:32

Daj, podsjetite konačno Joca da njegovi prađedovi, Skadrani, nijesu govorili srpski, već albanski! Bitno je! Osim toga kao komunista je 80-ih progonio vjernike, a sada je Amfijev čovjek od "povjerenja"! Slugine sluge sluga!
Ja njemu

23. 08. 2019 - 19:11

ovo gore je , ja ne vidim ništa.
GRAĐANSKI

23. 08. 2019 - 19:43

Risto je bio zlo(jutro), posta' zlo, osta' zlo i odapeće ka zlo!
GRAĐANSKI

24. 08. 2019 - 03:10

Kako "vrijedno rade" Ristovi dežurni crnomantijaši i "crnosrboobrazaši"! A, "gde" vam je Kosovo, crne kukavice? Odlepršalo na krilima crnog orla!
GRAĐANSKI

24. 08. 2019 - 08:08

Čuvate krunu St. Dečanskog, a đe vam je 14 panagija i 3 zlatna krsta iz Manastirske riznice? Njih ne-sačuvaste! Želim podśetiti čitaoce starije od cca 50 godina i upoznati mlađe od cca 50 g. - da je 1983-84. iz riznice Cetinjskog manastira ukradeno (svih) 14 panagija i 3 zlatna krsta. To su bile panagije crnogorskih mitropolita: Ruvima II, Danila Petrovića, Svetog Petra Cetinjskog, Njegoševa, Mitrofana Bana itd. Nikad im se strvi nije saznalo! Tadijer je među narod dugo (godinama) debelo kružila priča da je sve organizovano unutar Manastira. Naime, da je tadašnji iguman Manastira Marko Kalanj (srbalj neđe iz Dalmacije) u dogovoru sa sinovcem tadašnjeg mitropolita Danila Dajkovića, uveče namjerno ostavio telere (krila) jednog okna od riznice nezapatana (nezakrenjena-nezaključana), da bi noću ovi sinovac obavio "operaciju" i to silno blago crnogorske kulture ponio u Rusiju đe se "mrsno" okoristio. Mitropolit Dajković nikad, ama baš nikad - ničesovu buku i pritisak na policiju nije činio!
GRAĐANSKI

24. 08. 2019 - 08:58

Inače - tijeh 14 panagija i ta 3 zlatna krsta (bile/i) su u samom vrhu najznačajnijih i najvrjednijih pokretnih dobara vaskolike Crnogorske kulture!!! Daklen: tako nam je nacionalno blago i viševjekovnu muku našijeh predakah (i priđe Rista - a. od kad je on ariva na Cetinje - tu ni lijeka nije) "čuvala i sa-čuvala" okupatorska SPC i njezini crnomantijaši - Srbalji-izvanjci u "sazvučnošću" sa ovdašnjijema Srbaljima-otpad/izdajnicima! O koncu: Ka mladoga čoeka (od 23. g.) a, priđe svega Crnogorca (ja u nacionalnom smislu nikad "slalome" i "rokade" čini(j)o nijesam - znate već one ovdašnje nagle promjene procenatah ('jazz akorde') na popisima) - zaputio sam se pravac na Cetinje kod pokonjega mitropolita D. Dajkovića da ga (uljudno) priupitam za ovu pljačku (za crnogorske razmjere ili mjerilo) druge polovice 20. stoljeća. Bio je začetak septembra 1984. g. U manastirskoj porti intram "onoga" Maśa Kalanja. Kad je od mene ču(j)o da bih u pośetu vladici, ovi insan me pita - kojijem povodom?
Јоцо

24. 08. 2019 - 09:19

Необично је да те сарадник митрополита пита којим поводом идеш код митрополита? Читава ова прича са панагијама је била пред судом. Синовац владике Данила је тужио оне који су лагали о томе у новинама и добио на суду. То је била обична пљачка. Много је горе што су крали и они који су од државе били задужени за чување. Јесте ли чули за једну кућу на Цетињу названу "Пивски манастир"? Није тачно да се никад није ништа сазнало за панагије. Једна је нађена из Њемачке. О томе пише ваш Цимеша, иако безвезно закључује да је похара панагија учињена да се утврди како није било црногорских митрополита. Ко је то икада тврдио? Не измишљајте. Гријех је.
GRAĐANSKI

24. 08. 2019 - 09:33

Rekoh mu da me ka studenta arhitekture zanima obnova manastirah i seockijeh crkavah (posljedice zemljotresa 1979.). Pod tom parolom sam uljega kod vladike, a (ipak) važnije mi je bilo š njim pozborit o pljački - zarad česa sam bio napučen. Ukratko, potlje lijepoga prijema i raznijeh (moram reć) zanimljivijeh pričah i odgovora da se baš i nema parah za vaskoliku obnovu naše sakralne arhitekture (danas Riki leži i svakogodišnje se banja u 10-ine meleona eura), na pitanje pljačke mi je odgovorio (citiram): "Evo, prije neđelju dana su iz Nacionalne galerije u Budimpešti ukradene 4 ovolike (pa skroz raširi ruke) slike (znava sam iz "Pobjede" za to), a ne nama da ne ukradu te panagije i krstove! A i ja sam ih (panagije) šilja' u Zagreb na ekspertizu i - sve su one procijenjene na 20 000 DM (njemačkih maraka), od česa je ka najvrjednija panagija Vasilija Petrovića procijenjena na 12 000 DM, a sve ostale na 8 000 DM." (kraj citata). Navrh nekoliko minutah pasah iz njegove rezidencije. Nijesam
GRAĐANSKI

24. 08. 2019 - 09:52

Nijesam ga, poslije ovakvoga odgovora više moga ni gledat ni slušat! Zgadio mi se je bio! Crnogorci i Crnogorke - da su ove panagije bile napravljene od bakarne ili aluminijske žice sa djelovima od običnog stakla - za nas su imale neprocjenjivu istorijsku i kulturnu vrijednost, a 'materijalna' (skoro) nije važna - no su (što se veli) u tomu smislu one bile dokaz naše sjajne materijalne i duhovne kulture. P.S. Za moje tvdnje gledano na pośetu D.D., imam śedoka koji je bio samnom kod njega. P.P.S. Ovako se o ovojzi pljački po Crnojzi Gori tadijer zborilo (za to ima živijeh 100 001 śedok) !!!
Vesna "Liberalka"

05. 09. 2019 - 14:41

I sa Jocom se dogovorila pljačka!
Јоцо

24. 08. 2019 - 09:06

Овакакв коментар би сви во осудили да се односи на било коју личност у свијету, осим кад је упућен на рачун митрополита. Админ га вјероватно не би ни пустио. Замислите се каква је то ненормална мржња.
Месија Црне Горе

23. 08. 2019 - 20:48

Ристо је божији изасланик светац који земљом хода.
Fuuuj!

05. 09. 2019 - 15:34

Fujj!
Sremac

23. 08. 2019 - 21:08

Sada Vladimir treba da napise jedan clanak u kom ce objaniti sta je hteo da kaze u ovom.
Ljubitelj tutuša

23. 08. 2019 - 21:15

Kad ode, niko suzu neće puštiti. Svetosavci će brzo naći zamjenu, još jednog posrbicu, niko ga neće žaliti...
Ja

23. 08. 2019 - 22:21

A kako ćete vi onom vašem naći zamjenu-Mirašu ,raščinjenom, nazamjenjivom
Јоцо

24. 08. 2019 - 09:19

Само се ти радуј!
E Risto, Risto!!

23. 08. 2019 - 22:23

Kako se ne umori od silnih pridika?? Može ga od silne negativne energije fištit crni prišt ili splet crijeva!!
Objektivni

24. 08. 2019 - 02:14

Opaaaa .... Frka. Odjednom ovoliki botovi SPC na portalu. Znači i ssmi vide da je gusto. Krenulo je. Znamo i mi Crnogorci da ce potrajati. Ali isto tako znamo da smo mi vec na putu sa kojeg nema vracanja u XIII vijek. Vratili smo drzavu , usli smo u NATO ( najbolji i najčasniji potez u XX - XXI vjeku u CG a protiv uštvi i spijunsko - izdajnicke fukare ) , već blizu EU. E da li iko normalan misli da necemo i problem zvani SPC u CG rijesiti u dogledno vrijeme ????
Јоцо

24. 08. 2019 - 09:21

Да, НАТО је једна дивна мирољубива организација, а већина грађана Црне Горе која је била против чланства ЦГ у НАТО су уштве и шпијунско-издајничке фукаре... Па, да ли сте ви нормални?!
nole

25. 08. 2019 - 18:10

Joco popij malo vode
Bijeli Pavle

24. 08. 2019 - 06:00

Jesu li ti predacki zavjeti lazni nepostojeci srpski vitezovi kosovski ili haremski ili celekulski ili svepodanicki ili ovi nesto blizi takodje zavijetni srebrenicki sarajevsi batajnicki ili genocidni iz 1918
Јоцо

24. 08. 2019 - 09:22

Немаш ти везе са Бијелим Павлом...
Velje Brdo

24. 08. 2019 - 07:49

Dje to bilo da djecu vitezova uce djeca robova sto i kako da rade
Јоцо

24. 08. 2019 - 09:26

А ко би то био, молим те? Како сте умишљени, мајко моја. Више од 80 одсто територије данашње Црне Горе је било под непосредном османском управом, а и остатак су често харали и узимали порез. Дукља и Зета су биле вазали Византије и Млетака, Црна Гора једно вријеме руски протекторат. Само треба бити реалан. Преци су нам били добри и храбри (мада кад нас видим, често у то посумњам), али не треба подлећи некаквој неутемељеној митологији о наводним вјечно слободним (Црногорци) и наводним вјечним робовима (Србијанци). Та прича је неистинита, а уз то је и шовинистичко-фашистичка.
Bijeli Pavle

24. 08. 2019 - 15:54

Crnogorci su imali 200 slavnih bitaka u 40 godina a srpske nepucipuske nijedne i nijednoga slavnoga dana u istoriji .
Bijeli Pavle

24. 08. 2019 - 16:00

Ima li neko rodoslov u tvojoj srbijici nema jer ni danas ne znaju ko je od koga i cije .Smijes li komso pogledat film Noz, a da ti ne pricam kokiko ne smijes procitat bar jednu od 600 knjiga stranih autora o najslavnijoj istoriji medju narodima.
&&&

05. 09. 2019 - 15:22

Nije Joco iz "srbijice" on je skadarski Albanac, koji je naprasno zbog veza sa Arkanom postao Srbin!
Pravoslavlje? Ne slijedio vas

24. 08. 2019 - 23:08

Pravoslavlje, bar srosko i rusko je postalo siguran put u srednji vijek.
U njemu

26. 08. 2019 - 15:22

nema ničeg, sem zla i mržnje. A kada pomene vjeru i pravoslavlje, sprema paklene udare
Novi komentar