Završen konkurs za izbor novog vrhovnog državnog tužioca, još dva dana za prijave poštom

Stanković još godinu ostaje na čelu VDT

Konkurs za vrhovnog državnog tužioca završen je juče, ali iz Tužilačkog savjeta nijesu odgovorili koliko se kandidata prijavilo i ko su oni, dok je više izvora Pobjede, bliskih ovom tijelu, ispričalo, kako smo i ranije objavili, da će na čelu tužilačke organizacije još godinu ostati aktuelni rukovodilac – Ivica Stanković.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pobjedi je rečeno da će se sa informacijom o prijavljenim kandidatima oglasiti tokom sedmice, nakon isteka još dva dana od zatvaranja konkursa, zbog prijava koje su, eventualno, upućene poštom.

VEĆINA

Oglas za vrhovnog tužioca raspisan je 7. avgusta i to dva mjeseca uoči kraja petogodišnjeg mandata aktuelnog šefa tužilačke organizacije Ivice Stankovića - 7. oktobra.

On će, međutim, kako tvrde naši izvori, ostati na toj poziciji kao vršilac dužnosti još godinu, nakon čega stiče uslov za penziju.

Nezvanični sagovornici Pobjede objašnjavaju da je „jasno da parlament neće izabrati no-vog vrhovnog tužioca, s obzi-rom na uslove za izbor – dvotrećinska većina u parlamentu u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom“.

„Nijedan kandidat neće dobiti tu većinu, tako da će Stanković ostati v. d. još godinu“, kategorični su oni.

Za vrhovnog državnog tužioca, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, može se prijaviti osoba koja ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima i odlikuje se profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Kandidati podnose prijave Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 0

Novi komentar