Precizirane uloge okrivljenih za pokušaj šverca droge na brodu „Jadran“

Stupara sumnjiče da je pakovao kokain i čuvao oružje

Vojin Stupar je, kako se osnovano sumnja, postao član kriminalne organizacije koju su tokom 2018. godine u Crnoj Gori osnovali Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić, zbog pokušaja šverca 56 kilograma kokaina koji je zaplijenjen u Tivtu na školskom brodu „Jadran“ u aprilu. Istražitelji osnovano sumnjaju da je upravo ova trojka pakovala pošiljke kokaina vrijedne pet miliona eura.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo se navodi u odluci Apelacionog suda koji je produžio pritvor okrivljenom Stuparu, dok su Račić i Rovčanin nedostupni i za njima su raspisane crvene potjernice. Osim njih trojice, pod istragom su podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović i Tivćanin Radomir Ostojić, dok je status svjedoka saradnika dodijeljen starijem vodniku Milošu Kuliću.

SERIJA ZADATAKA

Prema navodima iz istrage, svi osumnjičeni su imali jasne uloge i zadatke a članstvo u grupi su, kako se osnovano sumnja, prihvatili zbog sticanja nezakonite dobiti i moći. Djelovanje kriminalne organizacije bilo je planirano i na međunarodnom nivou.

„U kriminalnoj organizaciji je postojala spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja“, piše u rješenju Apelacionog suda.

Račić i Rovčanin, prema navodima iz istrage, planirali su više krivičnih djela, obezbjeđivali novac, vozila, telefone, drogu, oružje, municiju. Njihova uloga je bila i da vrbuju članove kriminalne grupe, ali i da sami obavljaju nezakonite poslove.

Zadatak Kulića bio je, kako istražitelji vjeruju, da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, vrbuje druge osobe za članstvo u grupi, prenosi naredbe i uputstva od organizatora.

Njegov „posao“ bio je i da sakrije drogu koja je bila namijenjena za tržište Turske, ali i da pruža „logističku podršku drugim članovima kriminalne organizacije prilikom preuzi-manja droge, oružja i municije“.

Zadužen je bio i da obezbijedi prostor u vojnim objektima radi skrivanja droge. Nalazi iz istrage ukazuju i da je Radenović, kako se osnovano sumnja, trebalo da se pobrine za preuzimanje i unošenje droge na školski brod ,,Jadran“ i da je sakriva dok brod boravi u lukama Turske i drugih država.

Po dobijenim uputstvima, drogu je trebalo da preda drugim članovima grupe a od njih preuzme istu količine heroina.

Tužilaštvo je preciziralo i ulogu Ostojića pa ga sumnjiče da je njegov zadatak bio preuzimanje narkotika i predaja drugim članovima na čuvanje. Istražitelji su razotkrili i ulogu Vojina Stupara koji je, prema sakupljenim dokazima, bio određen za čuvanje oružja i municije za potrebe kriminalne organizacije, pakovanja kokai-na u rance...

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 0

Novi komentar