Preporuka Anje Radulović

Pobunjeni anđeo na odmoru

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja slikarka i modna dizajnerka Anja Radulović.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 08:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

Film koji je na mene ostavio utisak i uvijek ga se prvog sjetim kada treba da preporučim neko ostvarenje je „La Grande Bellezza“ (Paolo Sorentino, 2013). Kroz gledište glavnog junaka Džepa Gambardele kojeg tumači Toni Servilo, reditelj postavlja pitanja o životu, kao i svako od nas u nekom trenutku: da li je ovo što živim površno, da li je ovo najviše što život može da mi pruži i kako da mu uzvratim? Džep se nakon 65. rođendana nalazi u raskoraku između nostalgije ka prošlosti i straha od neizvjesnosti onog što dolazi... U „putovanju“ Rimom, kroz sjećanja i emocije koje slijede, a uz doziranu vizuelnu teatralnost Sorentino nas sprovodi kroz različite komore života: ljubavi, religije, umjetnosti, odnos života i smrti, muško-ženske odnose, karijere, odrastanje, dijeljenje slojeva u društvu... Scenario vrlo vješto koketira sa svim međusobno isprepletenim segmentima, otvarajući razna životna pitanja u kratkom vremenskom intervalu. Taman toliko da dozvoli da odgovore zapravo mi, gledaoci, dovršimo. Ono što ćete prvo primijetiti su boje i svjetla, kostimi i scenografija, pažljivo birani za svaku pojedinačnu scenu. To je i moja prva asocijacija na Italiju i period studiranja u Torinu. Ukoliko već nijeste, obavezno pogledajte film „Lud za tobom“ Danila Marunovića. Film prati živote štićenika Zavoda za smještaj lica sa intelektualnim invaliditetom „Komanski most“. U ovom rolerkosteru emocija u prvim sjedištima se vozi ljubavni par Borka i Ismet, a sa njima i oduševljenje, smijeh, empatija, tuga i suze. Negdje sam pročitala kako život glumaca i štićenika „Komanskog mosta“ karakterišu kao paralelne u odnosu na naš, međutim na kraju „vožnje“ se zapitam da nije možda suprotno. Preporučujem i žanr bajki i film „Miss Peregrine's Home for Peculiar Children“ (Tim Barton, 2016) i „Aladdin“ (Gaj Riči, 2019)

TV

Televiziju gledam rijetko, a pažnju mi privuku emisije čiji program sadrži teme iz oblasti kulture sa domaće i inostrane scene. Raduje me što je tih emisija sve više, kao i mladih voditelja/voditeljki koji žele da istražuju i pričaju na temu umjetnosti, filma, muzike, pozorišta, mode, rukotvorina, tradicije, zanata, tehnologije, inovacije... Iskreno, mnogo više gledam serije od filmova. Preporučujem „Lucifer“ i „How to Get Away with Murder“. Lucifer je pali anđeo koji shvata da izricanje kazni u paklu postaje rutina i odlazi na odmor. Za destinaciju bira Los Anđeles gdje se priključuje prelijepoj detektivki kao asistent u otkrivanju zločina, ali i novih strana svoje ličnosti. Glavni lik kojeg igra Tom Elis, posjeduje moć ubjeđivanja i otkrivanja istine, ispunjavanja najpohlepnijih želja, ali i atraktivan fizički izgled i neprevaziđeni engleski humor. Naziv serije „How to Get Away with Murder“ je zapravo ime predmeta na prestižnom pravnom fakultetu u  Filadelfiji. Odabrani studenti, na čelu sa profesoricom Analis Kiting (Vajola Dejvis), osim u sudske parnice bivaju uvučeni u zavjeru ubistava. Zavjera prerasta u test granica psihe i otkriva mračne tajne svakog od njih. Pogledajte i „Elementary“ i „Absentia“ ili, ako preferirate serije koje se tiču karijera žena „Younger“ i „The Bold Type“.

 

anja

 

MUZIKA

Kažu da za izbor muzike imam eklektičan smisao, pa se u mom muzičkom folderu mogu naći numere od Mokranjčevih petnaest rukoveti do djela Karla Orfa „Karmina Burana“. Ono što mi u posljednje vrijeme prija je muzika španske autorke Konče Buike koja obuhvata džez, flamenko, preko popa, soula do afričkog ritma. U posebnom odjeljku je muzika iz serije „Lucifer“ koja objedinjuje najrazličitije žanrove i autore, kao i obrade poznatih numera.

ZAOBIĐI

FILM/TV/MUZIKA

Dok god svojevoljno birate da gledate ili slušate ono što vam prija, zaobilazićete osjećaj nelagode izazvan prisluškivanjem ili zadiranjem u intimni život ljudi koji vas se ne tiču; izazvan plasiranjem lažnih i netačnih informacija kako bi se istakli izmišljeni uspjesi i podvizi. Izbjeći ćete neprijatnosti izazvane pokušajima da se vama manipuliše na bilo koji način. Izbor je uvijek na vama.

(FOTO: Andrija Boljević)

Komentari: 0

Novi komentar