ISTORIJAT MUNDOBASKETA: Španija 1986. godine

U znaku „admirala“ Robinsona

Po prvi put na pravi način selekcija Sjedinjenih Ame-ričkih Država promovisala je buduće NBA zvijezde, tada najbolje NCAA igrače, na šampionatu svijeta u Španiji 1986. godine. Najbolji među njima bio je centar Dejvid Robinson, koji će samo godinu kasnije biti prvi pik na draftu.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 08:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Budući MVP (najbolji igrač) NBA lige, dvostruki šampion sa San Antonijom, ,,Admiral“ Robinson je zasluženo izabran za najboljeg igrača turnira u Španiji. U finalu, u meču za pamćenje, savladan je Sovjetski Savez 87:85 - a pored Robinsona, u timu su bili i buduće NBA zvijezde: Magzi Bogz, Brajan Šo, Šon Eliot... Ali i Stiv Ker, sada trener najveće generacije Golden Stejta i pomoćnik selektora Grega Popovića!Šampionat koji je trajao od 5. do 20. jula 1986. godine je bio promocija nove velike jugoslovenske generacije.

Selektor je bio igračka legenda Krešimir Ćosić, a prvi pomoćnik - arhitekta budućih uspjeha Dušan Ivković. Dražen Dalipagić nastupio je sa 35 godina - a nove zvijezde bili su bek Dražen Petrović (22), najbolji igrač prvaka Evrope Cibone, i mladi centar kraljevske Sloge Vlade Divac, koji je tada imao svega 18 godina.

Jugoslavija je prvo savladala Novi Zeland sa 118:81, a Dražen Petrović je imao 34 poena. Potom je savladana Malezija sa 131:61 a Dražen je opet bio najbolji sa 21 poenom. Zaim je savladana Holandija sa 95:74 a Dražen Petrović je imao 47 poena što je bio najveći broj poena jednog igrača na jednom meču šampionata. Argentina je savladana sa 87:68 a Cvjetičanin je imao 16 poena. U poslednjem kolu savladana je Kanada sa 83-80 - ponovo najefikasniji Dražen Petrović, sa 36 poena.

Uslijedile su pobjede nad Kinom 106:82 i Italijom 102:76 (Dalipagić 32 poena). U meču za prvo mjesto u grupi SAD su savladale ,,plave“ 69:60 - Dražen je zaustavljen, Čutura je upisao 15, a sa druge strane Robinson 21 poen.

U nezaboravnom meču, porazu u polufinalu od Sovjetskog Saveza 91:90 u Madridu nakon produžeta, tragičar u finišu bio je Vlade Divac. Nijesu pomogli 28 poena Petrovića, a duel sa Brazilom u meču za bronzu bio je rutinski 96:80. Stekao se utisak, da je već Ćosićeva selekcija bila spremna za duel sa najvećim američkim zvijezdama.

Najbolji igrač šampionata bio je Dražen Petrović, tog ljeta prije nego će preći iz Cibone u Real Madrid. Pored njega u idealnoj petorci bili su Brazilac Oskar Šmit, Amerikanac Dejvid Robinson te Sovjeti Sabonis i Tikhonenko. Najbolji strijelac bio je Grk Nikos Galis sa 33,7 poena po meču.

Završni turnir u madridskoj dvorani ,,Palasio de Deportes“, današnjem ,,Vizink centru“, bio je spektakularan uz mečeve pred 12 hiljada gledalaca. Plan da nastupe 24 selekcije nije uspio - zbog revolucije u Filipinima, ta selekcija nije nastupila.

Komentari: 0

Novi komentar