Građani pozivaju Glavni grad da što prije rekonstruiše stari zatvor

Zapuštena Jusovača dokaz nebrige grada

Stari zatvor Jusovača postao je pravo ruglo grada. Zidovi su se u nekim djelovima obrušili, a nekadašnje ćelije pune su smeća. Kompletan objekat je zarastao u korov. Ovakva slika dočekuje turiste koji u glavni grad Crne Gore dolaze vozom ili autobusom, piše Dan.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 08:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković nedavno je obećao da je sanacija starog podgoričkog zatvora Jusovača jedan od prioriteta, te da je gradska uprava u saradnji sa Ministarstvom kulture već preduzela konkretne korake i napravila okvirni plan rekonstrukcije i revalorizacije tog prostora. Plan je da se tamo dobije novi izložbeni prostor za kulturne aktivnost, ali i za smještaj turista ili umjetnika. On je tada rekao da će Jusovača biti novo mjesto okupljanja mladih i talentovanih ljudi, ali i da će obogatiti turističku ponudu grada. Međutim, Jusovača je i dalje ruglo grada.

Stanovnici Drača pozivaju Glavni grad da što prije reaguju jer će prijeti opasnost da se objekat potpuno uruši. Kosa Darmanović ističe da je Jusovača sada samo jedna velika ruševina koja je postala ruglo grada.

“Jusovaču treba što prije renovirati. Glavni grad mora brzo reagovati. Ovdje su Željeznička i Autobuska stanica i svi koji dolaze u naš grad vide ovu ruševinu”, kaže Darmanović.

Istog mišljenja je i Hajro Šekularac. On poziva Glavni grad da što prije reaguju, jer kako ističe nije lijepo da turisti gledaju Jusovaču u kakvom je sad stanju.

“Svi građani misle isto, da je treba rekonstruisati jer ovako ničemu ne služi. I to treba što prije uraditi”, rekao je Šekularac.

Tamnica Jusovača je spomenik treće kategorije. U registru zaštićenih spomenika je od 1979. godine, ali je u zapuštenom i dobrim dijelom ruševnom stanju. Kompleks sadrži više objekata, na uglovima zidova su kule stražara, a u unutrašnjosti dvije veće spratne zgrade muški i ženski zatvor, kao i ruine upravne zgrade, kuhinje, magacina i radionica.

Kompleks je počeo graditi Juso Mučin Krnić sredinom 19. vijeka, korisnici kuće koju je on sazidao su se mijenjali pa je tu živio i Marko Miljanov, a svojevremeno radila muzička škola. Dokupljivane su i susjedne kuće da bi 1893. godine tu bio formiran zatvor i ostao do kraja šezdesetih godina kada je formiran sadašnji u Spužu.

Komentari: 3

Janica Matova Beograd

24. 08. 2019 - 09:11

Hvala Bogu da je to neko napokon primijetio da Jusovača nije u funkciji.Mislim da i kada je napravljena nije bila potrebna koliko danas,prosto pored sve oskudnosti najviše oskudijevama u Zatvorima .To je Zatvor koji bi mogao donekle podmiriti potrebe naše države ,ne do kraja ,ali obzirom na uslove koje ona može da pruži sasvim dovolno za početak.Tu ne treba posebna ulaganja ,dovoljno je obezbijediti samo dobre brave.
Artur

24. 08. 2019 - 12:54

Tako je Janice Matova banice.
Vitni Voren

06. 09. 2019 - 15:02

Janice, nasmija me sarkazmom, a to ima smisla. Ipak, Jusovaca je i simbol mucenja crnogotskih patriota. Srbijanske vlasti su u Jusovaci zatvarale najbolje i najodanije crnogorske sinove. Jusovacu treba osposobiti kao muzej srpskih zlocina nad Crnogorcima. Znaci, dom kulture i sjecanja na crnogirdke heroje.
Novi komentar