Ubistvo koje je šokiralo sve

Kina: Ubica uhvaćen uz pomoć vještačke inteligencije

Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i tehnologiji prepoznavanja lica, rješen je slučaj ubistva djevojke koji je šokirao ljude u Kini.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 09:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon žestoke svađe, 29-godišnji muškarac, kome su kineski mediji objavili samo ime (Žang), zadavio je djevojku užem, a njeno tjelo je stavio u prtljažnik iznajmljenog automobila i pobjegao. Prije toga, sa njenog telefona poslao je poruku njenim roditeljima i poslodavcu da će uzeti slobodne dane, pa neko vrijeme neće dolaziti na posao.

Ono što je naročito zgrozilo javnost jeste što je ubica iskoristio mrtvu djevojku za krađu novca. Osim što je sa njenog bankovnog računa ukrao više od četiiri hiljade dolara, pokušao je putem mobilne aplikacije da podigne kredit u njeno ime, ali je za podizanje kredita potrebno verifikovati transakciju prepoznavanjem lica.

Džang je to pokušao da uradi postavljanjem kamere ispred lica ubijene djevojke, ali transakcija nije potvrđena jer osoba mora da trepne, a potrebno je i glasovno prepoznavanje, što takođe nije uspjelo Džangu jer je sistem prepoznao muški glas.

U takvim slučajevima sistem za prepoznavanje lica i vještačka inteligencija obavještavaju banku o nepravilnostima i pokušajima prevare, nakon čega se pregledaju snimci verifikacije profila.

Zaposleni u banci ostali su u šoku kada su vidjeli lice mrtve žene, koje je bilo u modricama, kao i rane oko vrata, nastale davljenjem.

Odmah su o tome obavjestili policiju koja je pokrenula istragu. Iako je ubistvo počinjeno još u aprilu, ubica je tek nedavno uhapšen.

Korisnici društvenih mreža u Kini komentarisali su kako takve scenarije ne bi očekivali ni u horor filmovima, ali i da nijesu ni znali da vještačka inteligencija koja se koristi za odobravanje kredita može da posluži i u kriminalističkim slučajevima rješavanja ubistava.

Komentari: 0

Novi komentar