EU agresivno protiv protekcionizma SAD

Evropska unija je sačinila "agresivan" trgovinski plan pomoću kojeg će se suprotstaviti protekcionističkim mjerama američkog predsjednika Donalda Trampa.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 09:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

EU će podržati evropske kompanije u tržišnoj borbi sa američkim tehnološkim gigantima poput Gugla, Epla, Amazona, Majkrosofta i Fejsbuka, piše američki list "Politiko".

U dokumentu na 173 stranice, zvaničnici Evropske komisije pozivaju i predsjednicu te institucije, Ursulu fon der Lejen, da osnuje Fond za budućnost koji bi uložio 100 milijardi dolara u akcije "najperspektivnijih" evropskih kompanija.

Prema tom planu, cilj je da Evropa postane direktni konkurent američkim i kineskim tehnološkim divovima koji trenutno dominiraju na globalnom tržištu i za kojima evropske firme decenijama zaostaju.

Pored najvećih američkih tehnoloških kompanija, evropski zvaničnici takođe identifikuju kineske rivale kao što su Baidu, Alibaba i Tencent kao firme kojima Evropa treba da konkuriše.

Napominjući da "Evropa nema takve kompanije“, u dokumentu se poziva da se tim kompanijama blokira pružanje usluga evropskim preduzećima.

"Uspon i liderstvo privatnih kompanija, konkurenata iz zemalja nečlanica EU, sa finansijskim sredstvima bez presedana, može da zbriše postojeću dinamiku u oblasti inovacija i poziciju industrije EU“, ističe se u materijalu.

U dokumentu se predlaže i da EU pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz SAD.

"Politiko" naglašava da će, nakon izlaska Velike Britanije, EU biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Nemačka odavno zagovaraju. Tramp je prošle godine uveo 25-procentne i 10-procentne tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Kine, Kanade, EU i drugih zemalja, optužujući ih za "nepoštenu" trgovinu sa SAD i za veliki trgovinski deficit njegove zemlje.

Pogođene zemlje su odgovorile uvođenjem kontratarifa na nekoliko kategorija američkih proizvoda i ulaganjem nekoliko žalbi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Tramp je više puta osuđivao zemlje EU zbog njihove trgovinske politike prema Americi, naglašavajući da Evropljani uzajamnoj trgovini tretiraju SAD lošije nego kineske vlasti.

Američki predsjednik je nedavno objavio na Tviteru da SAD mogu da "dobiju od EU sve što želimo, samo treba da im uvedemo tarife na uvoz automobila".

Komentari: 2

Ilija

24. 08. 2019 - 10:24

Što će reći i preduzeti naša ekonomska misao. Da li će naša čuvena ekonomska škola iz Momišićah i dalje insistirati na samogašenju svih proizvodnih pogona u CG zbog toga što ne mogu da izdrže konkurenciju iz razvijenih država. Kakve liće mjere preduzeti Bože mili za spas vjetrogeneratora. Predlažem im da, za početak, uvedu obavezu da svako mora, barem nedelju dana mjesečno, doći iz iz neposredne blizine mahati lepezom za rad povećanja protoka vazduha. Možda bi to bilo najpametnije.
kasno su se sjetili

24. 08. 2019 - 11:45

Sto se elektronike tice ne mogu konkurisati ni Americi a da ne pricamo Kini a njemacka autoindustrija je vec na koljenima . Mogu jedino kao montenegrini da kupuju kinesko jer nemaju sanse da proizvedu bolje i jeftinije : Ричард Ју, представник компаније „Хуавеј“ за заштиту потрошача, на конференцији за штампу у граду Донгуану представио је оперативни систем који је развила компанија — „Хармони ОС“, изразивши наду да ће „донети више хармоније у свет“. „Развили смо свој оперативни систем. Он одговара паметним телефонима, паметним сатовима, рачунарима, таблетима“,
Novi komentar