Zgrada koja pripada odbjeglom milijarderu otišla ispod cijene

Kina: Neboder prodat onlajn

Neboder u Pekingu s 39 spratova, koji je oduzet odbjeglom milijarderu, prodat je za 734 miliona dolara na onlajn aukciji.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 12:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Neboder nadahnut zmajevima ima neobičnu priču.

Smješten nedaleko od kultnog stadiona Ptičje gnijezdo, toranj visok 629 stopa završen je 2008. godine u četvrti izgrađenoj za Olimpijadu u Pekingu te godine.

No, 2016. godine vlasti su oduzele vlasništvo nad neboderom kompaniji za nekretnine koju je kontrolisao prognani kineski milijarder Guo Vengui. Sud u Pekingu je zatim stavio zgradu na aukciju na veb stranicu koju vodi gigant za e-trgovinu, Alibaba.

Gua Venguija, koji živi u SAD od 2014. godine, kineske vlasti traže zbog niza optužnica, uključujući prevaru i primanje mita.

Na Yotube mogu se naći videa u kojima se on optužuje da finansira i kontroliše proteste protiv vlasti u Hongkongu. On je utočište našao u Americi, odakle se redovno obraća javnosti svojim videima.

Mnogu njegovu imovinu vlada u Kini je zamrzla ili vratila u posjed.

Imovina je na kraju prodata za nešto manje od 5,19 milijardi juana (734 miliona dolara), samo pet miliona juana (708.000 dolara) iznad početne ponude.

Samo su se dva ponuđača prijavila za učešće na aukciji, iako je više od 150.000 ljudi registrovano za gledanje prodaje onlajn. Kupac je identifikovan kao pekinška kompanija za imovinu Yucheng Zhiye, navodi se u objavi matične kompanije BBMG Corporation.

I grupa je možda jeftino pazarila zgradu: na aukcijskom popisu se tvrdi da toranj vrijedi više od 7,4 milijarde juana (1,05 milijardi dolara) – više od 40 odsto iznad prodajne cijene.

Guo tvrdi da nekretnina vrijedi još više. U videu koji je postavljen na YouTubeu, rekao je da je dobitna ponuda samo 10 odsto njegove procjenjene vrijednosti.

Sa kombinovanim prostorom većim od 1,5 miliona kvadratnih metara, neboder trenutno služi kao kinesko sjedište američke tehnološke firme IBM. Dizajniran je da liči na zmajevu glavu, sa još četiri kule koje predstavljaju tijelo i rep stvorenja.

Komentari: 0

Novi komentar