Astronautkinja ušla u račun bivše supruge

NASA istražuje prvi svemirski zločin

NASA istražuje prvi svemirski zločin, javlja BBC.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 12:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, američka astronautkinja En Meklejn navodno je s Međunarodne svemirske stanice hakovala bankovni račun svoje bivše partnerke Samer Vorden.

Vorden je priložila žalbu nadležnoj instituciji, a Meklejn se vratila na Zemlju.

Tvrdi da nije imala zle namjere

Astronautkinja je za New York Times putem advokata izjavila da je tek provjeravala je li s kućnim budžetom sve u redu, tačnije ima li na računu dovoljno novca za račune i brigu o njihovom sinu kojeg su zajednički odgajale dok su bile zajedno.

Naime, Meklejn priznaje kako je pristupila računu, ali da nije imala nikakve zle namjere.

Meklejn i Vorden, koja je službenica američkih vazduhoplovnih snaga, stupile su u brak 2014., a Vorden je 2018. zatražila razvod.

Meklejn je završila prestižnu vojnu akademiju West Point i bila je vojni pilot u Iraku. Kao astronautkinja provela je šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a trebala je biti dio otkazane prve svemirske šetnje potpuno ženskog tima.

Zakon u svemiru

Zakonski okvir koji su uredile države vlasnice Međunarodne svemirske stanice kaže kako se zakon pojedine države primjenjuje na pojedince i vlasništvo u svemiru.

Na primjer, ako kanadski državljanin počini zločin u svemiru, podložan je kanadskom zakonu. Evropa unutar tog okvira postoji kao jedna država, ali svaka od država može primijeniti svoje zakone na evropsku opremu i osoblje u svemiru.

Komentari: 0

Novi komentar