Ugledni hrvatski advokat smatra

Nobilo: Napadi na Srbe rezultat koketiranja države sa ustaštvom

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da su fizički napadi na Srbe u Hrvatskoj, poput posljednjih kod Knina, posljedica puzajuće fašizacije hrvatskog društva.
Objavljeno: 24. 08. 2019 - 17:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nobilo: Napadi na Srbe rezultat koketiranja drzave sa ustastvom
Foto: Sasa Zinaja/nacional.hr

Nobilo je rekao da napade vidi kao logičnu posljedicu koketiranja političara sa NDH i relativizovanja ustaških zločin.

"Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo. Jer uvijek vam je tako. Političari pokušavaju na nekoj akademskoj razni plasirati određene ideje, a uvijek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin", smatra ugledni hrvatski advokat.

Političari, kaže, moraju da shvate da su oni odgovorni za ono što se desilo.

"Nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu. Ako legalizirate, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav 'Za dom spremni', onda morate biti ‘spremni‘ da uz ‘Za dom spremni‘ dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda", rekao je Nobilo za portal Radio Sarajevo.

"Hrvatska prigušila sve negativnosti pred ulazak u EU"

Ističe kako nije moguće rehabilitovati ustaštvo, a da se ne dobije sve što ide uz ustaštvo.

Na konstataciju novinara kako desni ekstremizam u Hrvatskoj eskalira, paradoksalno, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju i NATO, te nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila da je uspjela zemlju "izvući iz regiona", Nobilo objašnjava da je Hrvatska u pristupnom procesu za ulazak u EU prigušila sve negativnosti kako bi zatvorili sva poglavlja i postala članica Unije.

Nakon što je postala dio EU, ne postoje mehanizmi kontrole, kaže ugledni advokat.

Očito je, dodaje Nobilo, kako su se neke stvari samo formalno radile kako bi se zadovoljio ulazak u EU, nije se suštinski na njima poradilo.

Komentari: 0

Novi komentar