Bivši hrvatski predsjednik nema dilemu

Mesić: Da nije bilo NOB i Tita ne bi bilo ni Hrvatske

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i posljednji ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar ocijenili su danas da se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali su na suprotstavljanje revizionizmu.

Objavljeno: 25. 08. 2019 - 19:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su to poručili prilikom polaganja vijenaca u sinjskom naselju Ruduša, gdje je obilježena 78. godišnjica streljanja partizana u Drugom svjetskom ratu od strane NDH, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Mesić je kazao da se pred našim očima odvija fašizacija i ustašizacija u Hrvatskoj.

Kako je rekao, štampaju se knjige koje su "čista laž", a koje čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu edukovani jer se već od polaska u školu krivo edukuju tako što se falsifikuje istorija.

On je istakao da je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje hrvatske države dodajući da nije bilo "najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita" pitanje je da li bi bilo Hrvatske.

"Koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali šta da brane? Imate ljude koji su ili se..nje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi," rekao je Mesić.

Upitan da kaže ko bi branio Hrvatsku, Mesić je rekao: "Oni koji su poslije pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vrijeme Perona!"

On je istakao da je poklič "Za dom spremni" ustaški i fašistički pozdrav i dodao da Komisija za suočavanje sa prošlošću godinu dana o tome raspravlja kao da ne razumiju o čemu se radi.

Posljednji šef diplomatije SFRJ Budimir Lončar ocijenio je da je izuzetno važno obilježavanje godišnjice pogibije partizana koje su streljale vlasti NDH, istakavši da taj događaj ukazuje šta je NDH bila.

"To je bila ne samo neofašistička tvorevina, već je bila u najbrutalnijoj funkciji koja guši, ubija i maltretira svoj vlastiti narod, a da ne govorimo o prodaji Dalmacije i ostrva Italiji", rekao je Lončar.

On je dodao da NOB obavezuje na suprotstavljanje "istorijskom revizionizmu, onome što nije istina, što gasi izvore naših vlastitih vrijednosti".

"Neistini i istorijskom revizionizmu moramo se suprotstaviti i moramo se oduprijeti onome što poništava vlastitu, ne samo istoriju, nego naše temelje - političke, moralne, ljudske, istorijske kao nacije, kao države i kao naše današnje hrvatske domovine", rekao je Lončar.

 

Komentari: 13

Anonimus

25. 08. 2019 - 19:28

Bravo!Mora se objektivno govoriti
SA ZAPADA

26. 08. 2019 - 09:09

Moj STEJPANE nije samo kod vas uzavreli USTAŠLUK ,pođi te kod nas da vidite koliko savremenosti sada ima kod ČETNIKA, BALISTA , i naravno VEHABIJA i novoformiranih nekih relgija i nacija, ono što su naši ginuli za SFRJ na , SUTJESCI, KOZARI , DALMACIJI pošlo je samo u korist upravo ovim tada izdajnicima.
i rece madjup

25. 08. 2019 - 19:29

" Zavrsio sam zadatak Jugoslavija vise ne postoji "
Nije točno

26. 08. 2019 - 08:39

Kad je borisava jovića trebao da zamijeni Stjepan Mesić, dolazi do velikog nezadovoljstva srbije i odbijanja srbije da prihvati Mesića za predsjednika, znači srbija je htjela da se ona pita ko će iz Hrvatske da bude predsjednik SFRJ.
xy

26. 08. 2019 - 09:24

Nije ni čudo što mladi ljudi pišu ovo što i vi. Srpska štampa je namerno izvukla iz konteksta i nametnula mišljenje koje i vi imate. Ko je Mesića čuo u originalu zna da je rekao rečenicu koja je imala značenje: ja ovde posla više nemam Milošević je rasturio Jugoslaviju, što je potpuno tačno. Srbija je septembra 1990. godine donela ustav koji je potpuno isključuje iz Jugoslavije i čini nezavisnom državom. Tek posle 10 meseci su to učinile Slovenija i Hrvatska (referendum). Jugoslaviju su rasturile Srbija i KGB.
doktor

25. 08. 2019 - 19:35

Najnoviji istorijski dokaze bacaju novo svetlo period Drugog svetskog rata. Suocena sa narastajucim ruskim fasistickim zlom, Nemackaje pokusala da zastiti Evropu od hordi sa istoka. Ne malu pomoc su joj pruzili i gotovo svi slobodoljubivi i pravdoljubivi narodi Balkana. Osim Srba naravno. Isto kao i danas. Ceo demokratski svet na jednoj strani. Srbija i Rusija na drugoj.
sad se sjetio

25. 08. 2019 - 19:43

Bolje bi mu bilo da suti .
vesko

25. 08. 2019 - 20:15

Loncar je konzistentan u ovakvim stavovima a Mesic je podrzavo ustase 90-tih.
Petar pan

25. 08. 2019 - 20:27

Tačno tako... ne bi bilo ni Hrvatske ni Slovenije ni Crne gore ni Makedonije ni Muslimana ni Kosova. Samo bi postojala Srbija ali ona "Ko to tamo peva".
Свети дух

26. 08. 2019 - 06:44

Да није било Срне Горе и устанка 13-ог јула не би било онаквог успјеха НОБ-а. У ову твоју једначину не улази Црна Гора, никад!
kralju petre

26. 08. 2019 - 08:42

Crna Gora postoji preko tisuću godina i postojaće vječno.
vuk

26. 08. 2019 - 10:15

Da nijebilo Crne Gore da zaustavi Austrijance na Mojkovcu, danas bi u Srbiji Njemački bio službeni jezik, a Srbi najbolji Germani.
KARA RADUSIN

26. 08. 2019 - 09:37

Složio bih se sa vama djelimično-ali Crnu Goru ne bi vratio u zajednicu.Vratio bih joj SLOBODU.
Novi komentar