Reagovanje Ministarstva vanjskih poslova

Hrvatska: Vučić opravdava oružanu pobunu 90-tih

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske ocijenilo je kao krajnje neprihvatljivu jučerašnju izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu sa ciljem rušenja ustavnopravnog poretka Hrvatske početkom '90-ih, i pozvalo je Srbiju da umjesto manipusanja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.Objavljeno: 25. 08. 2019 - 19:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju ministarstva, koje prenosi Hina i podsjeća da o tome jasno govore relevantne rezolucije SB i GS OUN, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske kontratužbe.

Kako se navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče.
Ministarstvo ističe da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina i gradi tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u sredu dok su gledali prenos utakmice beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs.

 

Komentari: 2

Objektivni

25. 08. 2019 - 20:10

Sve sto kazu jedni za druge u pravu su. Činjenica je da je Hrvatska napadnuta .Agresija nesporna. Oluja legitimna jer su Srbi odbili Z4 . Ali je i cinjenica da je sadasnje hrvatsko drustvo potpuno poustašeno. I to malo Srba maltretiraju a politicari koji na to ćute samo potpiruju tu bagru. Zato sve sto kazu jedni za druge ne lažu.
yb

25. 08. 2019 - 20:51

Bolje bilo da Hrvati malo pritegnu svoje ekstremne sugradjane nego da polemisu sa Vucicem a zatvaraju oci na ovakve ispade .
Novi komentar