INTERVJU: Nikola Martinović, advokat

Crna Gora treba da ima svoju crkvu

– Ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori potpuno je prirodna i zasnovana na istorijskim činjenicama, ali opozicija će listom biti protiv, jer nije kadra prihvatiti bilo kakvu inicijativu koju pokreće predsjednik Milo Đukanović – ocijenio je u intervjuu za Pobjedu advokat Nikola Martinović.
Objavljeno: 26. 08. 2019 - 06:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upozorava da, ipak, treba biti oprezan sa idejama pomirenja, ukazujući da patriotizam i izdaja, antifašizam i kolaboracija, zločinac i žrtva se ne mogu bilo kakvim kompromisima ujediniti. - Oprostiti grešku, pa i izdaju je ljudski i potrebno, ali ne po cijenu da se zločini izjednače sa borbom za identitet i prosperitet. Radi budućih generacija i stabilnosti Crne Gore, takve dileme se moraju argumentovano i dosljedno otkloniti – ističe Martinović. 

POBJEDA:Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio je svojevrsnu platformu za rješavanje crkvenog pitanja - formiranje pravoslavne crkve Crne Gore. Smatra da bi crkva bez nacionalnog predznaka stavila tačku na podijeljenost pravoslavnih vjernika. Kako gledate na tu inicijativu? 

MARTINOVIĆ: Pravoslavlje u svijetu, za razliku od Rimokatoličke crkve, obilježeno je nacionalnim predznakom i potpuno je prirodna i na istorijskim činjenicama zasnovana ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To nije pitanje hrišćanske dogmatike ili vjerovanja, već prvenstveno organizaciono-političko pitanje. Kao što je današnja Srpska pravoslavna crkva 1922. godine uspostavljena zbog političkih i društvenih promjena nastalih završetkom I svjetskog rata, koje su i eksplicitno navedene u tomosu Vaseljenske patrijašije, tako isti argumenti važe i danas, nakon uspostavljanja Crne Gore kao posebne i nezavisne države. Balkan je izvanredan primjer metamorfoze organizacije pravoslavne crkve u zavisnosti od političkih prilika, odnosno promjena državnih granica, počev od Ohridske arhiepiskopije u Otomanskom carstvu do eparhija u Austrougarskom carstvu koje su bile organizacioni dio Vaseljenske, a ne drugih tada postojećih pravoslavnih crkava. 

POBJEDA: Poglavari dvije pravoslavne crkve u našoj zemlji – Crnogorske pravoslavne crkve, koja je obnovljena 1993. i Srpske pravoslavne crkve, u razgovoru za Pobjedu kategorično su odbacili, kao neprihvatljivu, ovu ideju. Zašto je, prema Vašem mišljenju, njima ova inicijativa neprihvatljiva? 

MARTINOVIĆ: Iako je hrišćanskom kleru dogmatski zabranjeno bavljenje politikom, očigledno je da se visoki klerikalni krugovi u Crnoj Gori, direktno i otvoreno bave politikom. Episkopat Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u potpunosti slijedi stav Srpske patrijaršije koja nezavisnu Crnu Goru vidi kao prolaznu tvorevinu nastalu sticajem nesrećnih okolnosti po srpski narod. Iako ima sveštenika i episkopa koji ne dijele takav stav SPC, oni ćute jer u crkvi nema demokratije kakvu očekujemo. Odlučivanje u crkvi je uslovljeno hijerarhijom koja je centralizovana u sjedištu SPC u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva je instrument države Srbije kojim se pokušava širiti ili očuvati uticaj beogradske politike na zemlje Balkana. Takvi interesi i namjera Srbije kao države, da kroz institucije SPC ojača svoj uticaj nije skrivena, naprotiv javno je objavljena u Nacionalnoj strategiji za saradnju sa Srbima u regionu, koja je u Crnoj Gori 2011. godine izazvala burne polemike. Polemika je bila i prošla, strategija ostala, a ciljevi te strategije se ostvaruju i u Crnoj Gori. 

POBJEDA: CPC i SPC su eksponenti potpuno suprotnih i suprotstavljenih vrednosnih sistema, osim toga SPC i njeni poglavari ključni su nosioci velikosrpske ideologije i negatori crnogorske države i nacije. Kako je i da li je moguće to pomiriti? 

MARTINOVIĆ: Ne može se i ne treba miriti ideologija rata i nacionalizma sa idejama demokratije i slobode. Kad se to pokušava, demokratija i slobodni pojedinac su uvijek na gubitku. U Crnoj Gori je prenaglašena inicijativa za kvazipomirenjem ili „kompromisima“ u pogledu nacionalnog identiteta - odnos prema NOB-u, antifašizmu, partizanima i četnicima, pitanje Rezolucije Informbiroa i kažnjenika Golog otoka i slično. Takve pojave su nepomirljive, a dileme vještačke. Patriotizam i izdaja, antifašizam i kolaboracija, zločinac i žrtva se ne mogu bilo kakvim kompromisima ujediniti. Oprostiti grešku, pa i izdaju je ljudski i potrebno, ali ne po cijenu da se zločini izjednače sa borbom za identitet i prosperitet. Radi budućih generacija i stabilnosti Crne Gore, takve dileme se moraju argumentovano i dosljedno otkloniti. Pokušaji kompromisa u pogledu principa i univerzalnih vrijednosti samo stvaraju konfuzije.

 POBJEDA: Pod kojim okolnostima bi bilo moguće ujedinjenje dvije crkve? 

MARTINOVIĆ: Ukoliko Crna Gora ostane dosljedna na putu samostalnosti i nezavisnoti, privržena evropskim vrijednostima, crkva će biti bliža crnogorskom građaninu i crnogorskoj državi. 

POBJEDA: Na koji način će se, prema Vašem mišljenju, političke elite odrediti prema Đukanovićevoj inicijativi? 

MARTINOVIĆ: U skladu sa svojim političkim programima u kojima vjera i univerzalne hrišćanske vrijednosti ne znače ništa, ostaće dosljedne svom djelovanju – galama bez rezultata. Opozicija će listom biti protiv, jer nije kadra prihvatiti bilo kakvu inicijativu koju pokreće predsjednik Đukanović.

Crkvena imovina nije što i imovina nekog preduzeća

POBJEDA: Duže vrijeme u žiži je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe na jesen, a koji bi trebalo da riješi pitanje crkvene imovine u našoj zemlji. Srpska crkva mu se kategorično protivi. Kako Vi gledate na rješenja iz ovog dokumenta koja se odnose na imovinu? 

MARTINOVIĆ: Imovina koja je korišćena za vjerske potrebe do 1918. bila je svojina crnogorske države. Princip da su vjerski objekti u državnoj svojini je prisutan u Francuskoj i Italiji. Takav status imaju i danas najveće katedrale u Italiji. Nijesu vlasništvo Vatikana ili Katoličke crkve, već italijanske države. Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije ima posebno odjeljenje – Fond za upravu vjerskim objektima koji kontroliše upotrebu ovih objekata. Takav status vjerskih objekata nije umanjio hrišćansku vjeru ili vrijednosti kod Italijana. Nestankom papske države van zidina Vatikana, sve crkve koje su ostale na teritoriji suverenih država postale su svojina tih država. Imovina crkve ne može biti posmatrana kao imovina nekog preduzeća ili fizičke osobe, jer je suština djelovanja crkve univerzalnost i dobrobit zajednice, a ne pojedinca. Stoga i imovina koja se na taj način stvara treba biti imovina zajednice kojoj služi, a ne organizacije koja tom imovinom upravlja i na čijem je čelu pojedinac.
 

Komentari: 30

Kako ovi primitivci puni sebe

26. 08. 2019 - 07:45

šklopoću, čudo jedno!!!
Ksenija Petrovic

26. 08. 2019 - 08:17

O čemu vi to pricate druze Mrtinovicu ,kažete da Crna Gora treba da ima svoju crkvu .Ona je imala svoju crkvu dok je nijesu okupiralisrbijanci tj srbi1918 i prisvojili kao svoju .Mi ne trzimo nista drugo nego da nam se vrati ono sto nam je otetotj autokefalna cpc Vi kazete da crkvena imovina nije sto i imovina nekog preduzeca.Varate se druze Martinovicu ,pogledajte sto su napravili od manastira Ostrog pravo vasariste.Jesu li trebali da grade hotele u Buljarici,odakle im toliki monopolVoze dzipove ,nije im to s neba palo,jer s neba samo pada kisa Prema tome neka nam vrate samo ono sto je nase
Brat po Hristu

26. 08. 2019 - 08:53

Ksenija, vidiš li ti da nije u pitanju ni CPC ni SPC nego PRAVOSLAVNA CRKVA CRNE GORE. Po Svetome pismu novo vino se sipa u nove mjehove.
NK

26. 08. 2019 - 14:34

Mala ispravka. SPC nije Hristovog UČENJA nego svetosavskog-kolonijalnog . Velja razlika Brate po Hristu.
Janica Matova Beograd

26. 08. 2019 - 08:29

Stavovi gospodina Martinovica vrlo su jasni i eksciplitni zasnovani na istoriskim činjenicama i pravilima u pravoslavlju.Međutim izvučeni naslov .. .Crna Gora treba da ima svoju crkvu ,nije najsrecnije sročen jer to ja kao da kažemo ČOVJEK TREBA DA IMA SVOJU GLAVU. Crna Gora nije dovršena država bez organizacije svoje crkve ,a o tome najbolje govori Strategija o Srbima u regionu ,koju pominje advokat Martinovic,koja jasno definiše ulogu SPC u Crnoj Gori.Ne mislite da je Amfilohije došao da širi hrišcanstvo,on je tu da posrbljava sve živo i mrtvo.Strategija o Srbima u regionu nije samo precutana nego je određeni krugovi upisom imovine na SPC pomažu njeno ostvarenje.Ovo je ipak sramotno šta se dešava ,posmatramo prenos uživo kako nestaje jedan narod.
Тото

26. 08. 2019 - 08:31

А је л'?
Kod "Boba"

26. 08. 2019 - 11:17

Rekli bi ti stari Vlahovići - privali...!
Torsades

26. 08. 2019 - 08:33

Nikola Martinović, kao što smo i navikli, ostaje dosljedan zdravom razumu i Crnoj Gori !
Neko iz gomile

26. 08. 2019 - 08:49

Zasto je misljenje jednog advokata o pitanju crkve relevantno za javnost?
Torsades

26. 08. 2019 - 09:30

Zato što treba pravno da se dokaže da MCP nije vlasnik crkvi i manastira, kao ni pripadajuće zemlje.
Tako je

26. 08. 2019 - 09:38

Ti, nazad u gomilu.
Definitivno

27. 08. 2019 - 11:25

Neko iz gomile, e da ti ja kazem, tebi je vazno sto je rekao advokat Savo Fatic na takozvanoj Podgorickoj skupstini da " od danas Crnogorci treba da zaborave svoju istoriju" , te da " od danas Crnogorci vise nijesu Crnogorci no Srbi". E, tebi bi odgovarali takvi advokati koji ponistavaju SVOJU ZEMLJU I NJENO IME I BICE. No, NAROD IMA SVOJU PRAVDU I ISTINU, I ADVOKATE KOJI CE SE BORITI ZA NJU. Stoga, podrska advokatu Martinovicu, i svim crnogorskim advokatima koji brane ovu zemlju od zla koje, na zalost, jos traje!
Komita46

26. 08. 2019 - 08:55

Martinoviću, skupi hrabrost i reci Crna Gora mora i dalje da ima svoju Crnogorsku prvoslavnu crkvu, a ne nekakavu neindetifikovanu pravoslavnu crkvu! Nego ne smiješ od Mila da to kažeš, a dobro znamo kakav si i advokat, nego o tebi i tkvim uskoro u jednoj knjizi!
danilo s.

26. 08. 2019 - 09:16

U odnosu država i crkva (na političkom planu) – država ima neupitnu superiornost. Ne uspostavljaju crkve države - no države crkve. Tako je bilo u istoriji. Tako treba da bude i u CG. Nije ni čudo sto Amfilohije toliko insistira „da je SPC stvorila CG“. I jedno i drugo je laž! Crkva u CG je bila crnogorska, a vladike nijesu stvorile CG - no je CG stvarala i birala (zbor Crnogoraca) njih. Kako to da srpska crkva nije stvorila i održavala srpsku državu, no su i crkva i država pet vjekova bili sluge sultana? Pećku patrijaršiju obnovio je i ukinuo – sultan! To je bila „turska“ crkva. Svuda, u svakom carstvu, gdje su postojale srpske crkve one su bile podredjene državama u kojima su se nalazile (Turska, Austrija). Jedino je slobodna bila Crnogorska crkva – jer je CG bila slobodna. I danas je slobodna i treba slobodno da osnuje svoju (državnu) crkvu. Ako to ne učini SPC će ostati "država u državi". I CG može lako nestati? Jer iza SPC stoji Srbija sa njenim velikodržavnim projektom.
Svi hoće crkvu

26. 08. 2019 - 09:23

Malo ko ovdje u Boga vjeruje, ali svi hoće "crkvu". A što će vam, kad ste kakvi ste? Da bude jasnije, mislim i na Crnogorce i Srbe, Srbogorce i Crnosrbe i štogod već. Taj stožer duhovnog uzdizanja svima vama je samo poštapalica za kakve banalne političke potrebe i životnu ispraznost. Pa se pitate što ne možete dalje. Neka vam je svima Bog u pomoć.
Navezanost na ovozemaljsko

26. 08. 2019 - 11:01

Tako je!!
danilo s.

26. 08. 2019 - 14:55

A Što će vama Srpska crkva van Srbije?
Definitivno

27. 08. 2019 - 11:30

Svi hoce crkvu, pobogu imas li kefalo da vidis da nece svi crkvu NO PRAVDU? A PRAVDA JE DA SE CRNOGORSKO VRATI CRNOGORCIMA! Pa, ne uopstavaj stvari, jer Crnogorci vide da OPET PIGINUSE, ali ne od sablje sroske , NO OD NEVJERE I CRKVE SRPSKE! Ko to ne vidi - nema ni oci ni srce!
Torsades

26. 08. 2019 - 09:38

Zamislite na primjer da vlast u Crnoj Gori nije svjetovna nego duhovna i da Milo Đukanović kaže ajd da odvojimo duhovnu od svjetovne vlasti, pa crkveno lice da ima duhovnu a neki građanin na izborima dobije svjetovnu vlast. Istim argumentima kojima se sada služi Amfilohije bi se branila i ta pravoslavna džamahirija.
Baranin

26. 08. 2019 - 10:05

Crna Gora treba da ima prosjecnu platu 1000€...sve ostale price oko crkve,jezika i ostalog sluze samo za sludjivanje naroda i opstanak DPSa na vlasti...
L Dabanović

26. 08. 2019 - 10:07

CPC je i temelj crnogorskog naroda i države i državnosti Crne Gore.Prema tome i pravd- nema ni 'a' ni 'bu'-PC mora nosit predznak pripadnosti Crnogoraca-oni su PC očuvali Časni Krst i š njom stvorili državu i državnost Crnoj Gori.
Vladimir

26. 08. 2019 - 11:10

Tako je gospodine Martinoviću. Nama je potrebna Autokefalna Pravoslavna crkva Crne Gore, kao što je bila do 1918.godine!
Advokat Dalibor Kavaric

26. 08. 2019 - 11:26

Nikola, ti si najbolji svjedok da u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi ima puno, cak i previse demokratije. Kada ti Nikola mozes iznositi ovakve poluistine i huljenja na Crkvu i na istorijske i kanonske cinjenice i doci u tu istu anahronu i nacionalisticku Crkvu Nedjeljom i Praznikom da primis Sveto Pricesce, Tijelo i Krv Hristovu, iz ruku Njenih omrazenih Svestenika, a da te pri tome niko i ne pita zasto tako radis, najbolji je dokaz koliko demokratije ima u Srpskoj Crkvi. Preporucujem ti da malo pogledas pricu o Judi Iskariotskome. Mozda ti koristi. Netacno si naveo da je SPC uspostavljena 1922 jer je istina da je autokefalna (sedamsto godina prije toga) od 1219 i to je opste poznato. Kao sto je netacno kada navodis da je Crkvena imovina bila Drzavna do 1918 godine (pogledaj OIZ za Knjazevinu Crnu Goru koji je prije Ustava od 1905). Ako mislis drugacije kazi na osnovu cega je postala drzavna? PITAM TE: ZASTO DOLAZIS U SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU kad imas takvo misljenje o njoj?
Janica Matova Beograd

26. 08. 2019 - 14:34

@Advokat Dalibor Kavaric. Ne pada mi na pamet da budem Advokat Martinovicu,ali vidim da ga optužujete što iznosi mišljenje o SPCprisutnoj u Crnoj Gori koja je uzurpirala crnogorsku kulturnu baštinu i koja je nekanoski uspostavljena i traje kao recidiv zločinačke Podgoričke Skupštine. Svaki Crnogorac koji ulazi u cetinjski manastir ide u svoj manastir jer to je Solomonov Hram za Crnogorce.Drugo je pitanje što on još uvijek nije oslobođen a uskoro bice,preživjeli smo mi i opasnije trenutke. Ne postoji Crnogorac koji bi rekao da je njegov Svetosavski Hram Saborna crkva ili neki drugi srpski kulturno istorijski spomenik,ali oni koji su naši branicemo jednako kao u vremenu Omer paše Latasa.Zato Kavaricu ne provociraj,drži se činjenica ako si vec Advokat.
Da, da ....

26. 08. 2019 - 15:02

Jadi i nevolje od advokata koji tvrdi da je SPC, 700 godina autokefalna, zna se da je sultan ukidao i postavljao 505 godina. Advokate mnogo ste smešni. PS. Koji advokat nezna da promjeni testaturu na kompjuteru? Našto tu ne štima.
Advokat Dalibor Kavaric

26. 08. 2019 - 17:12

Uvazeni neimenovani čitaoče, moram Vas razočarati informacijom da Sultan nikada nije imao bilo kakvih ovlašćenja da ukida, pa samim time ni da uspostavlja nove Pravoslavne Crkve.
danilo s.

26. 08. 2019 - 15:42

Ne bih se miješao u privatne stvari kolega advokata. Medjutim, vi g. Kavariću govorite neistine. SPC nije postojala kontinuirano od 1219 godine - tako da nema, ni pravnog, ni vjerskog, kontinuiteta – posebno ne u CG. Crnogorska crkva je bila u crkvenoj jurisdikciji Pećke patrijaršije – koju su osnovali i ukinuli Turci (1557-1766). Patrijarsi te crkve su često bili i Grci tako da, ni po terirtoriji koju je pokrivala, ni po administraciji, nije bila “srpska” već Otomanska crkva. Čak i u tom periodu Crnogorska crkva je bila de facto nezavisna. Od 1766 – 1920 Crnogorska crkva je bila de facto i de iure - nezavisna, autokefalna crkva. To se jasno navodi u Ukazu kralja Aleksandra o osnivanju SPC i u Tomosu koji je SPC dobila od Vaseljesnke patrijaršije. Da je SPC imala pravni kontinuitet od 1219 onda ne bi bilo potrebe da je regent Aleksandar ponovo stvara 1920? Tako da su vaše tvrdnje netačne i vi tendenciozno i drsko ponavljate Amfilohijeve laži.
Orthodox

26. 08. 2019 - 19:46

Crnogorski specificum sui generis je panično bježanje od provjerenih modela organizovanja kao kod ostalih naroda, a posebno u crkvenim poslovima, što nas napadno navodi na pomisao o sopstvenoj nesigurnosti i neutemeljomosti u nacionalnom duhu. To pokazuje i najnovije promovisanje opravdane potrebe organizovanja pravoslavne crkvene strukture na teritoriji CG. Trebao je da prođe cio vijek da se to pitanje pokrene sa državnog nivoa. No opet kroz nekakvo neutralno imenovanje kakvo, lišeno crnogorskog prefiksa u imenu, a koji je prisutan kod ostalih pravoslavnih crkava: Ruska pravoslavna crkva, Bugarska, Srpska, Rumunska, Grcka, Gruzijska, Albanska... Nomen est omen! (Ime obavezuje) te pobrojane crkve vrše evangelizatorsku i duhovnu misiju unutar ovih naroda. Zasto se onda ne bi i pomjesna crkva u CG zvala - Crnogorska pravoslavna crkva sa misijom unutar crnogorskog naroda?! Za crkvu su potrebni vjernici koji su u CG pod uticajem visedecenijske ateisticke kulture prilicno otanjali.
Anonimus

26. 08. 2019 - 22:12

Bravo Nikola uvijek pravi i posteni stav utemeljen na cinjenicama!
Мирослав Ђукић

28. 08. 2019 - 10:38

Не дате ни трунчица да падне на колегу Мартиновића! Баш сте му одани, браво за вас!
Novi komentar