POVODI: Tokom jula poginulo pet osoba u saobraćaju, 48 teže povrijeđeno

Brzina i umor ključni uzroci nesreća

 Prema zvaničnim podacima Uprave policije, proteklog mjeseca dogodilo se 636 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo pet osoba, 48 je teže povrijeđeno, 239 lakše. 
Objavljeno: 26. 08. 2019 - 07:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Glavni uzrok udesa su vožnja pod dejstvom alkohola, neprilagođena brzina, nepoštovanje prvenstva prolaza, nedozvoljeno preticanje kao i vožnja u stanju povećanog umora, smatraju stručnjaci. Načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Gorović kazao je za Pobjedu da saobraćajna policija u kontinuitetu sprovodi preventivne tako i represivne mjere i radnje radi održanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima. 

-Upravo su brojne aktivnosti policije značajno doprinijele da smrtnost na crnogorskim drumovima, kao posljedica saobraćajnih nezgoda, u posljednjih deset godina bude smanjena za 50 odsto – kaže Gorović. 

HELIKOPTER 

Kako je dodao, Uprava policije desetu godinu zaredom realizuje Operativnu akciju „Helikopter“, čiji je cilj unapređenje bezbjednijeg odvijanja drumskog saobraćaja i pružanja podrške iz vazduha saobraćajnim patrolama na putnim pravcima, kao i ukupne bezbjednosti tokom ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori. -Akcija se realizuje od početka juna i sprovodiće se do kraja ljetnje turističke sezone, u skladu sa planom Štaba Operativne akcije „Ljeto 2019“ i realnim potrebama. U okviru kampanje bezbjednosti u saobraćaju tokom ljetnje turističke sezone, službenici Uprave policije su kroz edukativno-promotivne flajere, osim dobrodošlice turistima koji dolaze u Crnu Goru, ukazali na eventualne bezbjednosne rizike u saobraćaju. 

Tokom kampanje je turistima – vozačima motornih vozila na graničnim prelazima, prilikom ulaska u Crnu Goru, podijeljeno 220.000 komada flajera na crnogorskom, engleskom i albanskom jeziku – kazao je Gorović. On je apelovao na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da odgovornim odnosom, prvenstveno prema sebi, svojoj porodici i prijateljima, doprinose ličnoj i opštoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na našim drumovima. 

-Odgovornim odnosom svi zajedno doprinosimo čuvanju ljudskih života na putevima. Takođe, napominjem da će policija nastaviti sa pojačanim prvenstveno preventivnim aktivnostima u narednom periodu u cilju povećanja stepena bezbjednosti svih učesnika u drumskom saobraćaju – zaključio je Gorović. 

ŽMIGAVAC

 I vještak saobraćajne struke Vladeta Radović stava je da su glavni uzročnici nezgoda premor vozača i neprilagođena brzina.

 - Imamo povećan broj vozila na magistralnim putevima, s obzirom na špic sezone, visoke temperature koje utiču na zamor vozača i sigurnost upravljanja vozilom. Međutim, dominantan uticaj na povećanje nezgoda i bezbjednost saobraćaja imaju vozači koji se suprotno ograničenjima kreću velikim brzinom – kazao je Radović. Kod motociklista glavni uzrok je brzina kretanja jer se obično kreću većom brzinom od propisane i često mijenjaju pravac kretanja bez davanja - upotrebe signalizacije kao bitnog elementa za bezbjednost saobraćaja, upozorava Radović.
 

Komentari: 2

Nije

26. 08. 2019 - 08:29

problem velika brzina, naprotiv, upravo ovi te pužu i voze sporo prave probleme, stvaraju kolone i onda onaj sa kraja kolone mora da pretiče sve redom da bi došao na odredište. Koliko je vozača policija kaznila i isključila iz saobraćaja zbog spore vožnje - nijednog!
40 kmh

26. 08. 2019 - 10:14

I spora a i prebrza voznja ugrozavaju bezbjednost . Kad vidim balvane iz Kolasina i Srbijancinu iz Sabac i Loznicu kako okupe 50 svatova iza sebe i voze duplo ispod limita normalno da ljudi iza njega polude i rizikuju . Opet ovi nasi vecinom divljaju i ulaze u 100 % rizik . Mada sto narod kaze "strpljen -spasen" Bolje je i sat vremena kasnije doci no da te kupe lopatom .
Novi komentar