Ubistva pripremana po nalogu Mušinog brata

U predmetu koji je formiran zbog planiranja ubistava boksera Nikole Sjekloće i Baranina Jovana Đurovića, još dvojica optuženih su priznali da su spremali ubistva u Budvi i Baru. To proizilazi iz rješenja o produženju pritvora koje je donio Apelacioni sud. U tom rješenju se navodi da je optužene angažovao Adnan Osmanagić, brat Armina Muše Osmanagića, koji je 2014. ubijen u Baru.
Objavljeno: 26. 08. 2019 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

“U odnosu na okrivljene M. D.i N.E., osnovana sumnja da su izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret proizilazi kako iz njihovih odbrana, tako i iz činjenice da su iste potvrđene odbranom okrivljenog C.E., te pribavljenim materijalnim dokazima. Okrivljeni M.D. je priznao izvršenje krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a nije sporio ni da je planirao izvršenje ubistava sa drugim okrivljenima. I okrivljeni N.E. je priznao izvršenje krivičnih DJela koja su mu stavljena na tere”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Podsjećaju da je krivicu prvi priznao Đorđe Cicmil. U rješenju se navodi da je on u avgustu i septembru 2018. godine, u Baru i Budvi, radi realizacije kriminalnog plana, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela ubistvo. Suđenje sedmočlanoj grupi koja se tereti za planiranje ubistva Jovana Đurovića i boksera iz Budve Nikole Sjekloće, koje trebalo da počne u julu pred sudijom Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Anom Vuković, odloženo je jer optuženi Đorđe Cicmil pregovara sa tužilaštvom o priznanju krivice.

Pored Cicmila, optužnim aktom su obuhvaćeni i Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Almir Jahović, Enzan Ciriković, Darko Milić i Eldar Nurković. Jahović i Osmanagić su nedostupni crnogorskim vlastima i za njima su raspisane crvene potjernice.

“Okrivljeni Cicmil je u avgustu i septembru 2018. u Baru i Budvi, s ciljem realizacije kriminalnog plana, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela ubistvo. Stupio je u kontakt sa okrivljenima Cirikovićem, Milićem i Nurkovićem, te organizovao dva sastanka u Bud vi na koj ima je od njih tražio da za 50.000 eura ubiju Nikolu Sjekloću”, navodi se u optužnici.

Istražitelji sumnjaju da je Osmanagić za ubistvo Đurovića ponudio 20.000 eura i „audi A8“. Prema navodima iz optužnice, Jahović je 29. avgusta 2018. godine pokušao da aktivira eksplozivnu napravu koju je ispod motora Jovana Đurovića postavio Ciriković.

Prema sumnjama istražitelja, planirano je i ubistvo boksera iz Budve Nikole Sjekloće, za koje je ponuđeno 50.000 eura.

Cicmil vozio jednog od optuženih

Kako se navodi u optužnici, Cicmil je u kritično vrijeme sačekivao okrivljenog Cirikovića na sjeveru Crne Gore, prilikom njegovog ulaska u državu, i odvozio ga u Podgoricu, gdje su se sastajali sa drugim okrivljenima, a potom u Budvu, gdje su izviđali mjesto na kojem je trebalo da izvrše ubistvo Sjekloće.

U rješenju Apelacionog suda se navodi da osnovana sumnja da je okrivljeni Ciriković izvršio krivično delo koje mu je stavljeno na teret proizilazi prvenstveno iz činjenice da je na prvom saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu priznao da je angažovan da ubije Đurovića, ali i da počini još dvije likvidacije na teritoriji opštine Budva.

Komentari: 0

Novi komentar