Opasni morski mekušac se pojavio u našem moru

Portal jedro.me piše kako se takozvani vatreni crv razmnožio oko Kraljičine plaže i iza Voluice, odnosno, kako piše taj portal, na prostirama gdje nesavjesni ljudi love dinamitom.
Objavljeno: 26. 08. 2019 - 11:21 Promjenite veličinu teksta: A A A
Opasni morski mekusac se pojavio u nasem moru
Foto: Jedro.me

On je lešinar hrani se mrtvom ribom, pa se zato i razmnožio, a opasan je po ljude koji ga dodirnu, rekao je čitalac portala.

Tragom informacije na internetu je Jedro.me pronašlo vijest redakcije morskog.hr, gdje o "crvu" piše doc. dr. sc. Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu koja zajedno s koleginicom iz Veleučilišta u italijanskoj regiji Marche prati populaciju ove vrste.

Izgleda da se ova vrsta brojčano povećava duž naše obale. Globalno otopljavanje pomaže širenju vatrenog crva u Sredozemnom moru. Nadalje, vatreni crv ima malo predatora zbog toga što nije čest plijen, a čak ga ni ribari ne koriste za ješku.

"Bijeli čuperci su građeni od tankih iglica koje se zovu četine i sadrže toksine. Poput ”vatrenog koralja”, naziv “vatreni crv” dolazi zbog boli i goruće senzacije koje se osjete kada dođete u dodir s četinama", rekla je naučnica morskom.hr.

Strašni predator zvjezdača je najvjerovatnije mnogočetinaš Hermodice carunculata (vatreni crv ili crv pas), šaren, otrovan, proždrljiv. Za razliku od mnogih vrsta crva koje karakterišu neupadljive boje, vatreni crv je lako uočljiv zbog svoje crvene boje, efekta prelivanja boja, značajne veličine i bijelih čuperaka koji mu krase tijelo.

Komentari: 2

Zeljko R

26. 08. 2019 - 12:30

Molim vas da budete oprezni kada prenosite informacije sa portala jedro, Poput starije brace Vesti i onih 4s pisu ne bas provjerene informacije a u stilu sto gore za Crnu Goru. Evo nadjite jos nekoga ko je u akvatorijuma Bara vidio te crve izvinucu se.
cetinjanin

28. 08. 2019 - 09:05

Ovoga crva ima duz cijele Crnogorske obale da ja znam najmanje 15 godina od aktivno bavim ribolovom ,jeste opasan moze opeci i bas boli opekotina, ali nisam znao da ga toliko ima od posledica lova dinamitom a toga ima koliko god hoces.
Novi komentar