Brazilski ministar Makrona nazvao "kretenom", Bolsonaro uvrijedio prvu damu

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro objavio je na Fejsbuku uvrijedljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron, dok je jedan od ministara u brazilskoj vladi francuskog šefa države nazvao "oportunističkim kretenom".
Objavljeno: 26. 08. 2019 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ti verbalni napadi označavaju novu eskalaciju tenzija između Brazilije i Pariza, izazvanih francuskim pritiskom na Bolsonara zbog njegove reakcije na ogroman broj požara u Amazoniji. Bolsonaro je na Fejsbuku komentarisao sliku koja predstavlja ruganje izgledu Brižit Makron, upoređivanjem s Bolsonarovom 37-godišnjom suprugom Mišel. Uz sliku je okačen i tekst "Jel sad razumete zašto Makron progoni Bolsonara? Kladim se da je zbog ljubomore".

"Ne ponižavajte čovjeka - umirem od smjeha", glasi komentar s naloga brazilskog predsjednika.

Bolsonarov portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je komentar poslao lično šef države. Takođe, juče je i brazilski ministar obrazovanja na Tviteru objavio uvrjedljiv tvit na račun Emanuela Makrona.

"Makron nije na nivou debate (o Amazoniji). On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija", naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći vjerovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Vajntraub je upotrebio portugalsku riječ, ni blizu diplomatsku, koja pored "kretena" može da znači i "prevarant" ali i neke psovke.

"Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala ali i dobrovoljce SS divizije 'Karlo Veliki'", napisao je brazilski ministar.

On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi "izabrali predsjednika bez karaktera" kao i da "treba napadati kretena Makrona". Bolsonarov sin Eduardo, savezni poslanik i mogući novi ambasador Brazila u SAD, u petak je podijelio snimak nasilnih demonstracija francuskih "žutih prsluka" uz poruku "Makron je idiot".

Situacija u Amazoniji je dolila ulje na vatru francusko-brazilskih odnosa, napetih otkako je Bolsonaro, ekstremni desničar, došao na vlast u Brazilu. On je krajem jula izazvao diplomatski sukob kada je otkazao sastanak sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom, koji se nalazio u posjeti Braziliji.

Bolsonaro je tada na Fejsbuku objavio prenos uživo svoje posjete frizeru u vrijeme planiranog sastanka s francuskim ministrom. Sastanak je otkazan "zbog pitanja dnevnog reda". Le Drijan, čija greška je po svoj prilici bio susret s brazilskim nevladinim organizacijama neprijateljskim prema Bolsonaru, ironično se izrazio o "vanrednoj situaciji s kosom".

Brazilski predsjednik je prethodnih dana u vezi Amazonije optužio Makrona da ima "kolonijalistički mentalitet", dok je francuski lider svog brazilskog kolegu optužio da je "lagao" o svojim obavezama po pitanju životne sredine i klime.

Komentari: 1

Kreteni ekstremne desnice

26. 08. 2019 - 14:29

Zato sto vam je rekao da cete dobiti sankcije ako ne ugasite pozar u Amazoniji. Pa ste tek nakon toga poceli da ga gasite. Ko je ovdje kreten ?
Novi komentar