(VIDEO)

Koristite Bluetooth? Možda bi zbog ovoga trebalo da prestanete

Tehnologija koju u današnje vrijeme uzimamo zdravo za gotovo - povezuje sve: od naših pametnih telefona i satova, preko slušalice i frižidera, pa sve do tostera i drugih uređaja. Sve više stručnjaka, međutim, tvrdi da je to veliki problem.
Objavljeno: 28. 08. 2019 - 11:47 Promjenite veličinu teksta: A A A
Koristite Bluetooth? Mozda bi zbog ovoga trebalo da prestanete
Bluetooth
FOTO: ON Semiconductor

Razlog za to je isključivo povezan sa bezbjednošću i zaštitom podataka. To je problem koji nije teško riješiti i tu sve zavisi od vas, ali bi vi trebalo na to da se odlučite.

Ove godine na DEF CON-u, najvećoj konvenciji hakera na svijetu, istraživači su pokazali koliko je lako, uz pomoć Bluetootha, identifikovati ranjive digitalne zvučnike.

Jednom kada se identifikuju, hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad zvučnicima i da puštaju opasne zvuke koji mogu da dovedu do oštećenja sluha bilo koga ko stoji u neposrednoj blizini.

Hakeri mogu da presretnu i mijenjaju sve podatke koji se šalju posredstvom ove tehnologije, a mogu i da vas prisluškuju. Putem AirDropa mogu da dođu do vaših podataka, a mnoge prodavnice koriste Bluetooth da bi pratile lokaciju kupaca i te informacije kasnije prodavale oglašivačima koji na osnovu njih stvaraju bazu podataka.

To je, ustvari, vrlo jednostavno. Trebalo bi samo Bluetooth da držite isključen, jer vas u suprotnom ta tehnologija, u svakom trenutku čini, ranjivim za sve koji vašu neopreznost žele da zloupotrijebe.

Tako da je preporuka da ga, ako možete bez njega, ne koristite. A ako već morate, isključite ga istog trenutka kada prestanete da ga koristite.

Komentari: 0

Novi komentar