Provjerili smo evropske zakone

Istražili smo: Pušenje u Evropi i gdje je tu Crna Gora?

U našoj zemlji je 15.avgusta stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, prema kojem je pušenje zabranjeno u zatvorenom prostoru. Ovaj zakon je rigorozniji, nego u većini država u regionu. U nastavku pogledajte koliko se puši u Evropi, kakvi su zakoni, te gdje je tu Crna Gora.
Objavljeno: 28. 08. 2019 - 16:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Austrija se mučila isto kao i mi sa implementacijom ovog zakona. Od 2009. godine je krenuo zakon o zabrani konzumacije duvanskih proizvoda u restoranima i kafićima. Tada je navedeno da se lokali veći od 50 metara kvadratnih moraju deklarisati kao pušački ili nepušački, ili da ugrade posebne pušačke sobe, dok oni koji imanju manju kvadraturu od navedene moraju samo istaći deklaraciju. Od decembra 2017. nakon što se vlada promijenila uveden je striktan zakon koji u potpunosti zabranjuje konzumaciju duvanskih proizvoda ali se godinu dana kasnije zakon povukao i vratio na staro. Prošlog mjeseca, nakon nove promjene u rukovodstvu, ponovo je usvojen zakon koji u potpunosti zabranjuje konzumaciju duvanskih proizvoda a stupiće na snagu od 1. novembra tekuće godine.

U Francuskoj i Holandiji je pušenje striktno zabranjeno, dok u Njemačkoj zavisi u kojem gradu živite - oko 40 odsto njemačke populacije živi u gradovima u kojima je striktno zabranjeno pušenje, dok u ostalim gradovima je kafićima dozvoljeno da imaju zasebnu prostoriju ili da budu manji od 75 metara kvadratnih.

Belgijanci su od 2007. uveli ovaj zakon ali je zabranjeno bilo jedino u restoranima, dok su lokali i mjesta sa brzom hranom imali dozvolu za pušenje. Tri godine kasnije nakon velike diskusije zakon je malo pooštren i zabranjeno je pušenje na svim mjestima u kojima se služi bilo kakav vid hrane. Od 15. marta 2011. belgijski Konstitucioni sud je presudio da je napravljena diskriminacija i nepravedna konkurencija među lokalima, kazinima i restoranima, te je od jula 2011. pušenje svuda zabranjeno. Ipak, u mnogim belgijskim gradovima se ovaj zakon i dan danas ne primjenjuje.

Bugarska ovaj zakon sprovodi bez izuzetka još od 2012. godine, dok se Češka mučila godinama, da bi 2011. godine 115,000 ljudi potpisalo peticiju da se zabrani konzumacija duvanskih proizvoda zbog visoke stope oboljelih od kancera. 2016. zakon je zvanično usvojen i pušenje je zabranjeno u svim restoranima i kafićima.

U Danskoj je pušenje dozvoljeno jedino u lokalima koji su manji od 40 metara kvadratnih. Takođe, pušenje je zabranjeno i na mnogim javnim mjestima poput željezničke stanice, ali se slabo sprovodi, pa  na tim mjestima često pušači konzumiraju cigarete. U Finskoj je ovaj zakon sproveden još od 2007. godine ali je imao dosta izuzetaka, među kojima je i željeznički prevoz. Danas, u Finskoj je zakon identičan kao kod nas, pušenje je dozvoljeno jedino u ograđenim prostorijama u kojima se ne smije služiti hrana i piće.

Grčki zakon strogo zabranjuje pušenje ali je sprovođenje istog na katastrofalnom nivou, te će vam domaćini lokala i restorana često donijeti pepeljaru i kazati vam da možete zapaliti cigaretu.

Mađarska je zakon uvela 2010. godine. Od jula 2013. godine država je smanjila broj prodajnih mjesta duvana sa 42.000 na 5.300. U martu 2017. godine Mađarska je bila jedna od sedam zemalja EU unije koja je zabranila pušenje na svim javnim mjestima.

Italija strogo zabranjuje konzumaciju duvanskih proizvoda, u Litvaniji je dozvoljeno u specijalnim klubovima gdje je dozvoljena konzumacija duvana i nargile dok je Luksemburg sproveo referendum na kojem je čak 80 odsto građana glasalo protiv uvođena zakona o zabrani konzumacije cigareta.

Norvežani vjerovatno imaju najstrožije zakone. Kod njih je reklamiranje duvanskih proizvoda zabranjeno još od 1975. Pušenje su zabranili 2004. godine a osim javnih mjesta zabranjeno je i napolju u blizini ulaza. Od jula 2017. godine zabranjene su čak i elektronske cigarete.

Poljaci dozvoljavaju pušenje u većim restoranima ali pušačke zone moraju imati adekvatnu ventilaciju, Portugalci takođe mogu imati fizički pregrađene prostorije, u Rumuniji je pušenje zabranjeno od 2016.

Švedska i Švajcarska sprovode zakon sličan onom koji smo mi usvojili, dok je u Rusiji, Ukraini i Španiji u potpunosti zabranjena konzumacija duvanskih proizvoda na javnim mjestima.

 

Komentari: 8

Dosta

28. 08. 2019 - 14:12

Crnogorski pušači ne da su samoubice nego i ubice. Zna se da je pasivni (rođena djeca) pušač više ugrožen od samog pušača.
rtgsr

29. 08. 2019 - 03:19

ne lupajte sa ovim izjavama. to vam propagiraju po drustvenim medijima pa ste ubijedjeni da je tako.
ISTINA

28. 08. 2019 - 15:47

Samo ***** može da konzumira duvan. Korišćenje duvana je odraz nekulture i neobrazovanja te osobe. Jedan cigar prodavati po 5€, pa ko voli nek izvoli.
pusiona

28. 08. 2019 - 16:37

Gedam jednog rodjaka koji drzi restoran on prvi ne postuje a ni drugima ne brani . Malo ono s pocetka kad je uvedena zabrana i dok su inspekcije obilazile i kaznjavale su se kao krili i tresli u solju od kahve a sad vec opusteno pusu . Dok je ljeto i rade terase nekako i ide al zimi crkavanje .
Pendrek

28. 08. 2019 - 18:50

Generacije nasih oceva su pusile i pile. Ne svi. Ove danas vise vole drogu. Ne svi. Na generacije oceva ne mozemo uticati a a nasu mozemo, pa radimo nesto ne filozofirajmo o duvanu.
iz europe

28. 08. 2019 - 20:49

Kad je u drzavi europskoj dje zivim donesena odluka o zabrani pusenja na javnim mjestima to je bio kraj price . Ja jos nijesam bio u prilici da vidim nekoga ko to ne postuje i koga bi trebalo kazniti i opomenuti . U Crnu Golu bilo koji zakon se ne postuje ili policija terorise i mrcvari onu bijedu . Prvi ga ne postuju oni koji su ga donijeli i sad kad vidis on prolazi a tebe pandur kinji ili cak lazno optuzje da bi naplatio kaznu onda se osjecas lose .
Sgf

29. 08. 2019 - 05:45

Koji se to zakon ikad kod nas dosljedno postovao?
Striko nepušač!

29. 08. 2019 - 10:29

U moju familiju od 12 članova, puše devetoro, ( devetoro male djece od pola godine do 11 godina, a šestoro ne rade), pa kad udješ u kuću kao da si uša u pušnicu dje se meso suši, jedva možeš da prepoznaš nekoga, a jadna djeca udišu dim i nikotin, a sinovica doji dijete sa čibukom u ustima???? ! Svi kukaju da je je sve poskupjelo a za duvan niko da se žali!! Jedom sam im reka da je duvan štetan za zdravlje i pogotovu djecu, skoro da su me izdrvili i izbačili iz kuće!! Jako fin i kulturan narod!
Novi komentar