Poslanik DPS-a poručio da su svi dobrodošli

Nikolić: Odbor nastavlja rad početkom septembra

 Očekujem da će Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nastaviti rad početkom septembra. Svi su dobrodošli da rade u Odboru i mi smo spremni da otklonimo eventualne tehničke prepreke kako bi se to ostvarilo – kazao je za Pobjedu Miloš Nikolić, poslanik DPS-a, dodajući da se nada da će i Aleksandar Damjanović „na kraju uzeti učešće u radu tog tijela“. 
Objavljeno: 29. 08. 2019 - 06:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nikolić je, komentarišući zahtjev Damjanovića da bude član Odbora, rekao da je Administrativni odbor zauzeo stav povodom tog pitanja.

- Izmjenom odluke amandmanima od 31. jula stvoreni su uslovi da dio opozicije koji do sada nije učestvovao počne da radi u Odboru. Na sjednici 23. avgusta izabrali smo dva nova člana. Na taj način stvorili su se uslovi da se u septembru nastavi rad, iako su Demokratska partija socijalista i njeni koalicioni partneri sve vrijeme radili u podgrupama Odbora i došli do brojnih rješenja koja postavljaju odličnu polaznu osnovu za dalji rad. U tom kontekstu izuzetnu zahvalnost dugujemo nevladinom sektoru, akademskoj zajednici kao i stručnoj službi Skupštine, koji su dali ogroman doprinos u dosadašnjem radu – istakao je Nikolić.

On je, na pitanje očekuje li da će se Demokratski front vratiti u Odbor, rekao da su se prethodnih dana u medijima mogle vidjeti najave čelnika tog saveza koje, kako je rekao, nijesu do kraja usklađene.

- Pojedini lideri izjavili su da odluka o povratku još nije donijeta, te da bi tek trebalo da o tome razgovaraju na stranačkim organima, dok su drugi izjavljivali da se u Odbor neće vraćati ukoliko predmet razgovora u tom tijelu ne bude i izmjena Ustava koja se tiče položaja srpskog naroda u Crnoj Gori. Mislim da ni u samom DF-u trenutno ne znaju hoće li se vratiti u Odbor, ali vjerujem da će, nakon analiza, ipak uvidjeti da je to ispravna odluka, te da će Odbor na taj način biti kompletiran – rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, vremena je dovoljno da se kompletna reforma izbornog zakonodavstva završi u roku, do 15. novembra.

- Apsolutno sam optimista. Radom u Odboru prethodnih mjeseci došli smo do ogromnog broja rješenja kojima se ispunjavanju OEBS-ove preporuke i to je odlična polazna osnova za dalji rad. Vremena apsolutno ima, te se nadam da će biti i dovoljno političke volje kod svih političkih subjekata da ovaj posao dovedemo do kraja – dodao je Nikolić.

Skupština je 31. jula usvojila Izmjene i dopune Odluke o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojima je rok da se završi taj posao produžen do 15. novembra. Novi članovi – Momo Koprivica i Danilo Šaranović izabrani su na sjednici parlamenta 23. avgusta.

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković uputila je poziv liderima opozicionih partija i predstavnicima poslaničkih klubova koji su iskazali spremnost za rad u Odboru, kako bi razgovarali o definisanju zajedničke platforme za razgovore sa predstavnicima vlasti.

Komentari: 0

Novi komentar