Potpredsjednik Socijaldemokratske partije poručio

Zeković: Građani očekuju da lideri preuzmu odgovornost

Lideri opozicionih partija treba da preuzmu odgovornost za stvaranje uslova za organizovanje fer i slobodnih izbora, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković, navodeći da je tehnička vlada jedan od ključnih modela za implementaciju dogovorenih rješenja.
Objavljeno: 29. 08. 2019 - 14:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je rekao da je incijativa predsjednice SDP Draginje Vuksanović Stanković o organizovanje zajedničkog sastanka predstavnika opozicinih stranaka, na tragu očekivanja javnosti da se konačno izađe iz začaranog kruga i počne dijalog koji će omogućiti fer izbore, a nakon njih zajednički rad za bolji život građana.

„Lideri partija moraju da preuzmu odgovornost jer to od njih očekuju građani. Ne vidim niti jedan razlog da bilo koji opozicioni lider u ovom trenutuku ima neka važnija posla od borbe za fer izbore“, kazao je Zeković u intervjuu agenciji MINA.

Na pitanje kad će biti održan sastanak, Zeković je odgovorio da je Vuksanović Stanković već razgovarala sa Aleksom Bečićem, Miodragom Lekićem, Dritanom Abazovićem, Vladimirom Jokovićem, Neđeljkom Rudovićem i Aleksandrom Damjanovićem o potrebi da lideri partija preuzmu odgovornost.

„U tom cilju prenijela je spremnost da sastanak bude održan mimo predloženih termina, kako bi se omogućilo da svi lideri budu prisutni, pa vjerujem da ćemo ubrzo znati sve detalje u vezi sa sastankom i opozicionom platformom“, kazao je Zeković.

On smatra da u ovom trenutku nema većeg prioriteta niti važnijeg političkog procesa od stvaranja demokratskog izbornog ambijenta, što nameće potrebu da lideri preuzmu odgovornost.

„U politici su razmuljivi partikularni interesi, ali čvrsto vjerujemo da ovo nije trenutak i vrijeme za bilo kakve kalkulacije ili izbjegavanje odgovornosti, jer duboka institucionalna kriza svima nameće dodatnu odgovornost“, ocijenio je Zeković.

On je rekao da godinu uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nema uslova za organizovanje fer i slobodnog izbornog procesa i da to opozicionim partijama nalaže obavezu da uozbilje svoje djelovanje i učine ga primjerenim ozbiljnosti političkog trenutka.

„Prvi korak je da se započne proces političkih konsultacija opozicionih subjekata i predstavnika koji žele da rade u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva. Cilj je da definišemo zajedničku platformu za pregovore sa vlašću o izbornim uslovima. Ne vidimo logičniji i ispraviji put u ovom trenutku od ovoga koji smo predložili“, kazao je Zeković.

On je podsjetio da je Vuksanović Stanković stupanjem na funkciju obećala da se ne neće baviti jalovim i „često djetinjastim“, raspravama i prepucavanjima između političih subjekata, već konkretnim djelima i mjerljivim rezultatima u interesu gradjana.

„Vjerujem da je ova incijativa upravo na tragu očekivanja ukupne javnosti da se političari biraju da razgovaraju, rješavaju probleme i da ostvaruju rezutate, da se konačno izadje iz začaranog kruga i da počnemo dijalog koji će nam omogućiti fer izbore, a nakon tih izbora zajednički rad za bolji život građana“, rekao je Zeković.

On smatra da bi bilo dobro da svi opozicioni politički subjetki koji su kazali da su spremni da učestvuju u radu odbora usaglase stavove i da se na toj platformi pristupi dijalogu sa predstavnicima vlasti.

„To bi bila mnogo bolja poruka ukupnoj javnosti od nastavka međusobnih optuživanja jer je čini nam se posljednji trenutak za ozbiljnu političku akciju. Ako neko ima drugačiji pristup voljni smo da ga čujemo, ostajući uvjereni da dijalog teško da može imati ozbiljnu alternativu“, naveo je Zeković.

On je kazao da opozicija moramo imati jasne stavove o oslobađanju zarobljenih institucija o kojima posebno govore izvještaji Evropske unije – Državne izborne komisije, Agencije za sprečavanje korupcije i Radio Televizije Crne Gore.

Zeković je rekao da je nekoliko oblasti u dijelu zakonodavstva koja utiču na izborni proces u odnosu na koja opozicija mora imati spremne prijedloge i rješenja.

„Na tome moramo zajedno raditi i uključiti predstavnike civilnog sektora. Podsjećam na veliki doprinos civilnog sektora prilikom formiranja prelazne Vlade 2016. Očekujem da se saglasimo oko suštinskih pitanja, a budući da smo u javnosti u tom dijelu iznosili slične stavove ne vidim da može biti većih problema u procesu usaglašavanja“, kazao je Zeković.

On je naveo da je zahtjev za tehničkom vladom zajednički svim opozicionim subjektima i da je to dobra osnova za ukupan proces usaglašavanja koji je SDP inicirao pozivom na satanak.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija socijalista (DPS) ne može pobjeći od razgovora o tehničkoj Vladi jer ta obaveza stoji u tekstu odluke o obrazovanju Odbora za reformi izbornog zakonodavstva.

Zeković je ocijenio da je tehnička vlada jedan od ključnih modela za imlementaciju dogovorenih rješenja i da je jasna obaveza svih subjekata da o tome razgovaraju kao o ključnom elementu cijelog ovog procesa.

On je rekao da DPS bježi od te preuzete obaveze jer zna da je ključ demokratskih izbora u punoj implementaciji zakonodavstva i kontroli izbornog procesa.

„Oni znaju da tehnička vlada najboljji model prevencije novih Snimaka, Koverti, kupovina ličnih karta i glasova i ostalih njihovih zloupotreba“, kazao je Zeković.

On smatra da pored reforme legislative, ostaje ključni problem implementacije koja je nemoguća bez tehničke vlade i jasan je motiv njihovog bježanje od suštine

„Moraju znati da sa takvim pristupom rizikuju eskalaciju političke i institucionalne krize i da jednopartijski izbori ne mogu donijeti korist Crnoj Gori, pa čak ni samom DPS-u“, zaključio je Zeković.

Komentari: 6

LUKA P

29. 08. 2019 - 15:30

Da su ikad znali i prepoznali odgovornost, odavno bi bili ne bivši, već zaboravljeni.
Obaveštajac Cg

29. 08. 2019 - 15:43

Sad dobro zapamtite svi opozicioni birači na razgovor kod Draginje doći će svi osim Mandić (DF) ! I DF će izaći sam na izbore plus Danilovic koji je paravan da izigrava koaliciju a nesposoban je sam da uzme mamdat a sva ostala opozicija zajedno još nešto u ovom većinskom djelu opozicije Snp ce da trazi 4 mandata a nema ni 1 realno i zategnuce pregovore jer je to trazio Mandiću koji im daje 2 i nije im po volji zato Jokovic mora pod draginjinu suknju .
cg bluz

29. 08. 2019 - 18:16

Draginja NE ZNA STO RADI. Evo sto vsm kazem - ne zna. Pustite vise te pr.njave lidera " profesora", oni tek nemaju sluh za narod sem za sebe. Veze to nema, a Draginja time gubi, sigurno gubi, ali ona to.ne moze da sagleda.
Ma ko bolje zna od njih ?

29. 08. 2019 - 21:26

Evo oni govore u ime gradjana sa svojih 2.5% glasaca. I dalje cirkusiranje iz SDP-a
Ma koja sprdnja, ljudi moji

29. 08. 2019 - 21:28

Inace po vlastitoj tvrdnji SDP nece sa onim koji su protiv drzave !! Zato su proglasili da opozicija vise nije protiv drzave (osim mozda "uglednih parlamentaraca") . Rijec i konzistencija ko stijena crvsti
Kukoljac

29. 08. 2019 - 22:35

Kakbi crni Lideri kiji gube 30.g. sve iznore ovako ili onako. Da išta znaju riješili bi rebus do sada.
Novi komentar