Promjene posle žalbi o krađi podataka

Epl mijenja praksu u vezi sa privatnošću podataka

Tehnološki gigant Epl saopštio je da će prestati sa ustaljenom praksom da čuva zvučne zapise komandi koje korisnici izdaju svom ličnom asistentu Siri.
Objavljeno: 29. 08. 2019 - 15:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Promjena je uslijedila pošto je Epl suspendovao program pod nazivom "Siri ocjenjivanje" , u okviru kojeg zaposleni u kompaniji slušaju audio snimke korisnika, kako bi utvrdili da li je lični asistent adekvatno odgovorio na zahtjev korisnika.

Epl je suspendovao program pošto je "Gardijan" preneo da su radnici na ugovor u toj kompaniji redovno mogli da čuju povjerljive informacije, pa čak i parove koji vode ljubav, prenosi Glas Amerike.

Sve veće interesovanje javnosti i političara za prakse koje se tiču privatnosti podataka primoralo je kompanije iz Silicijumske doline na veću transparetnost, tako da je Alfabet Inkorporejtid, Guglova matična kompanija, prekinula analizu audio snimaka Guglovog ličnog asistenta za sve namjene i u svim jezicima, pošto su procureli podaci na holandskom jeziku.

Epl je promovisao svoju praksu kada je riječ o privatnosti kako bi se distancirao od rivala i preduzeo korake još od uvođenja Siri 2011. godine. Audio snimci se brišu posle određenog perioda, korisnici se identifikuju prema nasumičnom broju, a podaci kao što su nepročitane poruke korisnika ili sastanci u kalendaru, ne šalju se na Eplove servere.

Kompanija je u srijedu saopštila da će prekinuti da čuva audio zapise za ljudsku analizu, a umjesto toga dozvoliti korisnicima da sami izaberu ako žele da im se snimci analiziraju.

Iz Epla su dodali će nastaviti da koriste kompjuterski - generisane transkripte kako bi poboljšali uslugu Siri. Suspenzija programa trajaće sve dok se promijene ne sprovedu, ali nije naveden datum do kada bi to moglo da se desi.

Komentari: 0

Novi komentar