Dejmon Vilson, potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD

Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja

Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija, jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji - kaže u intervjuu Pobjedi Dejmon Vilson, potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD. 
Objavljeno: 30. 08. 2019 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vilson ističe da Vašington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

POBJEDA: Možemo li od novih evropskih institucija očekivati aktivniju i konstruktivniju ulogu Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana? Da li će se process proširenja EU nastaviti?

VILSON: Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost cijelog regiona je u cjelovitoj i slobodnoj Evropi. Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susjedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku.

Poslije svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i sprovodi više reformi, a ne manje. Sjedinjene Države imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

POBJEDA: Da li će biti novog pokušaja Rusije da destabilizuje region?

VILSON: Gotovo sigurno, ali nije vjerovatno da se odigra na potpuno isti način. Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji.

POBJEDA: Odnosi Srbije i Crne Gore su komplikovani. Jake riječi, pogotovo sa srpske strane, su realnost gotovo svakog dana. Kako vidite odnose dvije zemlje i da li prepoznajete ruski uticaj i u ovoj situaciji?

VILSON: Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri i saveznici. Ovo zahtijeva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta svake države. Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i putem sporazuma sa Kosovom, doprinijeće uklanjaju barijera i boljim odnosima u cijeloj regiji.

Komentari: 8

Zaid

30. 08. 2019 - 07:42

Veli novinar "Odnosi Srbije i Crne Gore su komplikovani"... A dva presjednika ko nokat i meso.. A dvije udbe ko mozak i lobanja..
ne daju Rusi a mi se volimo

30. 08. 2019 - 07:45

Jes jes Rusija je svemu kriva ! A ja se dobro sjecam da nije bilo Titine milicije i UDBe koja je pendrekom utjerivala bratstvo -jedinstvo mi bi i u SFRJ medjusobno izginuli . Cim je umro Joza ode mas u propas.
Jagoš

30. 08. 2019 - 15:57

P.S. Moj dobri neznanko, pričaš o utjerivanju pendrekom bratstva i jedinstva a živa je istina da se srbi i hrvati vole u odnosu na stravičnu mržnju prema Rusiji od strane Litvanije, Letonije, Estonije, Ukrajine, Gruzije.... i da ne nabrajam ostale članice nekadašnjeg SSSR-a.
eu

30. 08. 2019 - 08:16

Kolko kapiram ovaj smatra da cemo se mi "pomiriti"onog trenutka kad svi primimo NATU u kucu a onda tako pomireni krenemo na Staljingrad i Sibir da ga osvojimo i predamo njihovim korporacijama .
Freeman

30. 08. 2019 - 08:49

G. Vilson ne potcjenjujte Rusiju,da je Rusija učestvovala u tkz.državnom udaru u Crnoj Gori ne bi im glavni operativac bio Saša Sinđelić.Ako su u tome učestvovali onda je to najveća blamaža za Rusiju i njene službe.Zato odustanite od ponavljanja iste mantre u koju niko ,pa ni Vi ne vjerujete.
murko

30. 08. 2019 - 14:57

Ne treba ni babu zaboraviti.
Jagoš

30. 08. 2019 - 15:40

Kad pominješ Tita, vidi se da nemaš ništa u tintaru (glavu). On je pendrečio SSSR - Rusiju jer nije htio da postanemo članica varšavskog pakta koji je bio protuteža NATO-u. Njima su se pridružile Bugarska, Rumunija, Mađarska, Čehoslovačka, Ist. Njemačka i Poljska. Sve su one shvatile da je Rusija najpodmukliji eksploatator na svijetu, zbog čega su izuzetno bijedno živjeli i bili svjesni i govorili da je titova juga AMERIKA za njih. Raspadom SSSR-a, ekonomskim i vojnim padom Rusije na koljena, SVE one utekoše od zla i SVE postadoše članice NATO-a i EU!!! Niko sa Balkana i šire, nije u savezu sa njima, jedino Vučić vuče Srbiju u zagrljaj majke Rusije. Kad vas "prigrli" maćeha, proklinjat će srpski narod i sve bufuće generacije one koji ih uvališ u zlo i nevolju. Sad ih dižu u nebesa i podržavaju ali kad osjete rusko prijateljstvo, shvatit će zašto su sve gore navedene zemlje UTEKLE od nje. Nažalost, kasno!
tako je to Jagose

30. 08. 2019 - 17:35

Kad te napadnu hijene bjezis lavu .
Novi komentar