" /> " />

Prvi Crnogorac s ovim priznanjem

TANJEVIĆ primljen u Kuću slavnih!

Bivši selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Bogdan Tanjević primljen je u Kuću slavnih Svjetske košarkaške federacije (FIBA).
Objavljeno: 30. 08. 2019 - 12:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tanjević je tako postao prvi Crnogorac s ovim priznanjem. Svečana ceremonija je održana danas u Pekingu, pred početak Mundobakseta.

Pored njega u Kuću slavnih primljeni su: Žanet Arčain (Brazil), Atanas Golomev (Bugarska), Alonzo Morning (SAD), Fabrisio Oberto (Argentina), Hoze Pikulin Ortiz (Portoriko), Mohsen Medhat Varda (Egipat) i Jirži Zidek (Češka).

Posthumno u Kuću slavnih primljena je i Poljakinja Margo Didek. Osim Tanjevića za ostvareno u trenerskom poslu ovu počast su dobili i Natalika Hejkova (Slovačka) i posthumno Mu Žujon (Kina).

Tanjević je trenersku karijeru počeo davne 1971. godine u Bosni, a vodio je još Juventus, Trst, Olimpiju Milano, Limož, Budućnost, Asvel, Vitrtus i Fenerbahče.

Kao selektor je s klupe vodio bivšu Jugoslaviju, Italiju, Tursku i Crnu Goru.

Najveće trenerske uspehe popularni "Boša" je napravio s Bosnom (titula prvaka Evrope) i Italijom (titula prvaka Evrope), a osvajao je još titule u Italiji, Turskoj, Jugoslaviji i Francuskoj.

Reprezentaciju Turske vodio je do srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. S Jugoslavijom je najveći uspjeh ostvario na Evropskom prvenstvu 1981. godine kada je osvojeno srebro.

Komentari: 5

prof.

30. 08. 2019 - 16:08

Srećno maestro ! Gospodin, vrhunski sportista i čovjek .
Clippers fan here

30. 08. 2019 - 16:20

He EARNED it, without any doubt. Nothing but HUGE RESPECT for this basketball-minded coach. He EARNED it, without any doubt. Nothing but HUGE RESPECT for this basketball-minded coach. What a pleasant news! Congrats!
Grbalj

30. 08. 2019 - 17:21

Veliko poštovanje za jednog od najvećih crnogorskih sportskih stručnjaka! Srećno!!
Fadil iz Buća Potoika

30. 08. 2019 - 22:41

Kako bolan crnogorski? On je u u Rajevosa prvi put vidio košarkašku loptu, do tada nije ni znao da tako što pšostoji. Sve što je kasnije napravio omogućila mu je najslobodnija država koja je postajala na svijetu. I ja sam ga čuo da se predstavlja Jugoslavenom.
Barski

30. 08. 2019 - 19:10

Veliko trenersko ime. A ostavlja utisak pravog gospodina i izuzetnog čovjeka. Najiskrenije čestitke. Neka je sa srećom.
Novi komentar