Opasna droga "Ajs" pojavila se u BiH - 10 puta jača i destruktivnija od kokaina

Opasna droga "Ajs" za koju stručnjaci tvrde da je 10 puta jača i razornija od kokaina, pojavila se i na području Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba.
Objavljeno: 30. 08. 2019 - 13:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako piše bh.portal, pripadnici PU Bijeljina zaplijenili su sedam grama ove droge i za sada je to jedino područje u BiH gde je ona pronađena.

U Bijeljini su uhapšene tri osobe, dok se za još šest traga. Osim droge "Ajs" ("Ice") pronađeni su marihuana, spid i ekstazi.

Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici u proteklom periodu nisu imali zapljenu ove droge, pa se pretpostavlja da ona nije stigla na ovo područje u većim količinama.

U Hrvatskoj od 2006.

"Ajs" je u Hrvatsku stigao još 2006. godine i upalio alarme zbog destruktivnog djelovanja i činjenice da vrlo lako može da se napravi i u kućnim uslovima uz pomoć recepata koji se nalaze na internetu.

Riječ je o obliku metamfetamina koji na početku daje izuzetno jak osjećaj euforije, snage i pojačava želju za seksualnim odnosom. Njeno prisustvo u Dalmaciji otkriveno je ponovo prošle godine, piše Kliks.

Ova vrsta droge prvi put se pojavila na američkom tržištu 1990-ih godina.

Hiperaktivnost, depresija, agresija

Osoba koja ga uzme može ostati budna i hiperaktivna čak do 24 sata, a poznati su slučajevi i do nekoliko dana. Prve posljedice koje se javljaju su nagli gubitak težine i nesanica. Nakon njih dolazi nemogućnost bilo kakvog uživanja i teška depresija. One vode do potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije. Slijede agresija i nasilje, kao i teška paranoja. Smrt koja završava ovu priču najčešće je prouzrokovana moždanim udarom ili infarktom.

Osobe koje konzumiraju ovu vrstu droge mogu da pokazuju simptome psihoze kao što su paranoja, vizuelne i slušne halucinacije i deluzije.

Komentari: 0

Novi komentar