Sjevernoatlantski savez pomaže državama članicama

NATO šalje kontrahibridni tim za podršku u Crnu Goru

Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku koji će se baviti hibridnim prijetnjama biće upućen u Crnu Goru - to se navodi u tekstu portala Politiko.eu koji se bavi ,,hibridnim shvatanjima“ u današnjem okruženju.
Objavljeno: 31. 08. 2019 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U julu 2018. godine, čelnici NATO-a saglasili su se da osnuju kontrahibridne timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagovanju na njih.

- EU jača saradnju sa NATO, transatlantskim savezom koji je tokom poslednjih nekoliko godina pojačao svoje akcije u borbi protiv hibridnih prijetnji. Testiraju se takozvani ,,kontrahibridni timovi za podršku”, uključujuć i i prvi koji ć e biti raspoređen u Crnoj Gori, navode diplomatski izvori, piše Politiko.

Iz NATO su Pobjedi potvrdili da se će ovi timovi biti upućeni u zemlje članice, ali nisu precizirali da li će prvi takav tim biti upućen baš u Crnu Goru. - Timovi za podršku protiv hibridnih sistema predstavljaju novo sredstvo Alijanse da pomogne saveznicima u saznanjima kako da se što bolje pripreme i odbrane od hibridnih prijetnji. Ovaj koncept je još uvijek u fazi razvoja.

Još se biraju nacionalni stručnjaci, a oni koji su izabrani prolaze obuku. Detalji o raspoređivanju ovih stručnjaka u pojedine savezničke zemlje još se finaliziraju, kazao je Pobjedi NATO zvaničnik. Politiko navodi da se u narednim mjesecima i godinama očekuje se da EU ocijeni i poboljša svoje mjere protiv dezinformacija i miješanja u izbore, mješavinom tvrdog i mekog zakona.

- Savjet EU je nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na „hibridne“ prijetnje poput dezinformacija, lažnih vesti i pokušaja miešanja u izbore. Finski predstavnici, koji predsjedavaju Savjetom EU do kraja godine, takođe su istakli tu temu u svom strategijskom dokumentu početkom ove godine. Novi šef Komisije Ursula von der Leien već je rekla u svojim političkim smjernicama da ima za cilj da predloži „Akcioni plan za evropsku demokratiju“ koji će se „baviti prijetnjama spoljnih intervencija na naše evropske izbore“, uključujuć i zaštitu od dezinformacija i miešanja, piše autor članka u Politiku.

Crna Gora je ove godine usvojila Strategiju nacionalne bezbjednosti, u kojoj se, između ostalog navodi da je globalno bezbjednosno okruženje kompleksno i izloženo nepredvidivim promjenama kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova. Karakterišu ga, dominantno, nekonvencionalne, asimetrične i hibridne prijetnje, navodi se u usvojenom dokumentu. Iako je vjerovatnoća za izbijanje konvencionalnih sukoba u regionu mala, kako se ističe, oni se ne mogu u potpunosti isključiti.

- Kao posljedica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracije Crne Gore u NATO, ukupnih integracionih procesa u regionu i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori danas je značajno smanjena, ali se u budućnosti ne smije zanemariti, ocjenjuje se u strategiji. U maju ove godine, Crna Gora je postala 22. članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama (Hybrid CoE). Najmanja balkanska država priključila se strateškom, ekspertskom forumu saveznika iz NATO-a i Evropske unije, što bi trebalo da joj pomogne u postavljanju nacionalnog štita od hibridnih uticaja tzv. trećih strana.

Komentari: 10

Tara

31. 08. 2019 - 11:12

Superrrrrrrrrrrrrrr! Velika Hvala!! Mi se moramo braniti od dezinformacija lazi..vjerskih popova..Dzavida..Omera..Aljeka..Sarenih..i onih koji su dosli iz srbijanske skupstine da ovdje vladaju i dezinformisu.. Ne zaboravite sta je DF planirao uz pomoc srbije i rusije..
Janica Matova Beograd

31. 08. 2019 - 13:00

Taro ,ne samo od njih koje si nabrojala nego i "hoda kroz institucije".Mnogo je ljudi ubačeno koji razaraju državu iznutra ,a oni su najopasniji jer manje su vidljivi.
obrambeni suplji bataljon

31. 08. 2019 - 14:20

Jos se nije taj rodio ko moze Rusa , Kineza i Srbina da zaustavi .
Ukratko

01. 09. 2019 - 02:58

Srbina? Vatrogasci iz Slovenije, Hrvati cim su dobili pola oruzja koje ste imali uz malu pomoc traktora. Albanci goloruki uz malu pomoc NATO. Inace vi sa Kinezima nemate nikakve veze.Nema daljeg naroda vama po mentalitetu od Kineza
murko

31. 08. 2019 - 13:37

Moderna i prosvetiteljska CG je u velikoj prednosti zbog veceg koeficijenta inteligencije. Poznato je da na svim merenjima intgeligencije Bosnjaci i Albanci imaju najbolje rezultate, pa odmah iza njih iskreni glasaci DPS-a. Problem je neinteligentna SPC vecina, ima ih 65 do 70% i beskrajno su glupi. Neki od njih jesu u DPS, ali samo zbog licne koristi. Treba raditi na tome da im se u buducnosti oduzme pravo glasa i nikakva americka pomoc vise nece biti potrebna.
lolo

01. 09. 2019 - 01:35

spc vecina 65% do 70%...tako sanjaj, a sto ces drugo
Thank you NATO !

31. 08. 2019 - 16:12

Bravo. Prava stvar u parvo vrijeme.
ëvo kolko vam vjeruje USA

31. 08. 2019 - 19:54

Vlasti SAD zvanično obavijestile velike kontejnerske brodare da su nepoželjni u Americi njihovi brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore
Chetnick press

31. 08. 2019 - 19:57

Ma ajde!? Postoji li link ili da ga trazimo na Svetigoi ili kakvom cetnickom portalu? Puuukoste li pukiste?
bojovic a.

19. 11. 2019 - 01:15

Nrka nam je vječna, Judy Rising Reinke , biće i vječna Mne
Novi komentar