Zašto nakon moždanog udara osoba zaboravi maternji jezik?

Posljedice moždanog udara promijene život čovjeka. Jedna od njih je zaboravljanje maternjeg jezika, odnosno osoba koja pretrpi moždani udar zna i govori samo neki strani jezik, piše DW.
Objavljeno: 31. 08. 2019 - 21:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zašto je to tako?

Takvi primjeri su rijetki, ali za njih postoji objašnjenje - smatra Anja Lovit koja u Ujedinjenom Kraljevstvu proučava lingvistiku i logopediju.

Navedena promjena nije nužno uzrokovana samo moždanim udarom, već i povredom glave ili kraćom komom. Lovit je ukazala na Britanku koja je nakon jake migrene govorila nešto što liči na francuski i pacijentkinju koja je nakon vakcinisanja i jednosedmične bolesti govorila stranim akcentom.

Zapravo ona nije bila u mogućnosti da pravilno izgovara riječi na engleskom jeziku.

Osobe koje prežive moždani udar ili imaju druge istaknute zdravstvene probleme ponekad ne mogu da izgovaraju određene glasove, teško im je pronaći odgovarajuće riječi, a i kad ih pronađu, teško ih izgovaraju. 

Dešava se da osobe zaista govore stranim jezikom. Najčešće je to jezik koje su naučile tokom života. Postoje i suprotni slučajevi - da osoba zaboravi strani jezik, a govori samo maternji. Vrlo rijetko je situacija u kojoj osoba jedan dan govori jednim, a drugi dan drugim jezikom.

Lovit smatra da je zastarjelo mišljenje da se strani jezik i maternji jezik nalaze u potpuno različitim dijelovima mozga.

Njeno mišjenje je, naime, da nakon moždanog udara, mozak nema dovoljno energije da istovremeno i jednako brzo izgradi ranije veze. U zavisnosti kakve impulse dobija, osoba govori samo jedan jezik.

Komentari: 4

Boban Bg

31. 08. 2019 - 22:07

Neki i bez moždanog udara zaborave maternji jezik pa probleje!
blekavac

01. 09. 2019 - 09:51

Koji ti pricas tamo u Bijogradu Boki ? Ja mlim ti je ovaj dio mozga iz djetinjstva atrofirao.
taternji jezik

01. 09. 2019 - 10:59

Joj sto bih volio da vidim Bokija BG i onog Terzica sto " gleda iz BG " ujutru u BG prodavnici Ono " komsinice moze dve vekne belog leba i mleko ".
prekontrolisi se na VMA

01. 09. 2019 - 12:05

Boki bre jel znas koji dio mozga je zaduzen da te vrati u roden kraj ? Izgleda da se nesto zakrecilo u tom delu .
Novi komentar