Episkop budimljansko-nikšićki na književnom festivalu "Ćirilicom"

Joanikije: Ćirilično slovo gonjeno, spaljeno, zabranjivano i osuđivano

U organizaciji Narodne biblioteke iz Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, na Trgu izmedju crkava u Starom gradu u Budvi, sinoć je počeo Treći književni festival “ĆIRILICOM”, koji će trajati do 15. septembra.
Objavljeno: 02. 09. 2019 - 08:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Književni festival “Ćirilicom”, okupiće po treći put, najčitanije pisce, pjesnike, eseiste i lingviste. “Ćirilica je za ove tri godine postojanja, prepoznata kao manifestacija od značaja za kulturu grada Budve, zbog cilja kojem stremi, a to je promovisanje i čuvanje ćiriična kulturne istorije i baštine, kazao je otvarajući ovogodišnji festival, predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

„Ćirilicu, ne smijemo zaboraviti, jer je to naše prvo pismo, pismo našeg naroda i naše culture, al ii blago drugih balkanskih i evropskih naroda. Otvaram festival “Ćirilicom”, uvjeren da ćemo  kroz ovakve maniafestacije, istrajati u očuvanju ćirilice, kao važnog temelja naše culture i identiteta", kazao je Carević.

Predsjednik Savjeta Narodne biblioteke Budva dr Predrag Zenović je pored ostalog rekao, da ova manifestacija, treću godinu za redom, slavi jedno dugovjekovno pismo i sve što sa tim pismom ide, civilizaciju i kulturu, koje na tom pismu opstaju.

„Prošle godine, ovaj Festival, pretrpio jednu dehementnu oilitizaciju, od strane jednog dijela javnosti i medija i mislim da je to bio pokazatelj, koliko kod nas, često kultura služi da se na žalost politizuje, ali je festival “Ćirilicom” i tada, a mislim da će planiranim programpm i ove godine, koliko je kultura veća i šira, od bilo koje politike, a posebno kada se govori o jenom pismu, koje je staro 11 vjekova“, rekao je pored ostalog Zenović.

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije, osvrćući se, zašto je prošle godine festival “Ćirilicom” u Budvi bio napadan je kazao, da to nije ništa čudno i neobično.

„Ćirilično slovo je hristoliko i oni, koji su vjerovali u njega, često su bili gonjeni, kazao je on. Ako Hrišćane poistovjetimo sa Hristom, a nas Srbe sa ćirilicom, onda ćemo vidjeti, kako je ćirilično slovo, često bilo gonjeno, spaljeno, zabranjivano i osuđivano. Imamo takve slučajeve u ranijoj prošlosti, u nedavnoj prošlosti, ali i sada“, kazao je Joanikije.

„To jeste potvrda njegove hristolikosti, ali istovremeno i njegove neuništivosti, njegove duhovne snage. Jer, oni koji mogu da izdrže tolika stradanja i gaženja, a ipak ostaju svoji na svome i ne promijene identitet, to znači da su božanski i božiji“, istakao je pored ostalog vladika Joanikije, prenosi budvanski ART PRESS. 

Govoreći na temu Divoševo jevandjelje dr Milena Martinović je kazala, da je riječ o izuzetnom spomeniku kulture, koji je pisan 1.330 godine za srpskog plemića Divoša Tihornovića. Pisano je, kako je kazala, na pergamentu, sadrži 186 listova, sa 22 reda po stranici. Pisao ga je Manojlo Grk, a značajno je i po ljepoti ukrasa i aluminacije.

Danas se nalazi u Cetinjskom manastiru, a riječ je o značajnom spomeniku kulture, kazala je pored ostalog dr Milena Martinović.

Govoreći o Divoševom četvorojevandjelju, dr Viktor Savić je rekao, da da spade  u grupu takozvanu bosansko humskih, srpskosovenskih spomenika, starijih od Miroslavljevog jevandjelja. Pretpostavlja se, dag a je pisao Manojlo Grk u Kotoru, pa ispada, da je Divoševo jevandjelje, organski bilo vezano za Crnu Goru, predstavljajuči dragocjeni spomenik culture. 

U kulturnom progranu, učestvovao je i hor “Sveti Jevstatije Prevlački” iz Budve.

U ponedjeljak, 2. septembra, na Trgu izmedju crkava u Starom budvanskom gradu,  o X vjekova srpske književnosti, govoriće akademik Miro Vuksanović i novinar i pisac Novica Djurić.

“Ćirilični  natpisi na stećcima” jedna je od tema fetivala o kojoj će govoriti Goran Komar i Radomir Uljarević, dok će 4. septembra biti izvedena pozorišna predstava “Prepiska Marine Ctetajeve i Borisa Pasternaka“, u režiji Vide Ognjenović.

O “Budvanskom krugu Vide Ognjenović“, govoriće Vida Ognjenović i Božena Jelušić, dok će izložba pod nazivom Zemljotres, katastrofa 1979. – 2019.,  govoriti mr Jelena Lazić, Željko Mitreović i Vanja Kuznjecov.

Komentari: 21

timestar

02. 09. 2019 - 09:21

Politikanstvo stranog episkopa !
Hahah

02. 09. 2019 - 09:40

Opet sijelo srbocetnika u Budvi. Dobto je vise, Carevicu, oli ostavit sto Crnogorcima??? Je li ostao ijedan Srb da ga nijesi pozvao da besjedi o crnogorskoj kulturi?
Д.С.

03. 09. 2019 - 07:42

По језику којим пишеш и ти си Срб и то са великим словом, а и сви Црногорци, Босанци, сви који користе и којома је МАТЕРЊИ И НАШКИ СРПСКИ ЈЕЗИК јесу Срби, а шта би друго ти био? Што живиш у Црној Гори , па си зато административно Црногорац, ниси ништа мање Србин. Ко ни Мајкл Џексон који је целу кожу заменио у белу да не би био црнац, остао је управо то што је и био, ма колико се трудио и пара дао да то другачије изгледа. Само се надам да биће ти времена да се кајеш што по себи пљујеш. Поздрављен буди и себе се не бој, но Бога.
Objektivni

03. 09. 2019 - 23:38

Iššššš.... Ti si Srbin. I sve ti je srpsko .
Ne možw

04. 09. 2019 - 08:10

Boj se Boga D. S. i nastavi da živiš u strahu. Divan je život kojeg provodiš u strahu. Samo zašto plašiš druge?
Rašo

02. 09. 2019 - 09:47

Ćirilicu niko ne progoni, jednostavno izumire kao i mnoga druga pisma koja su izumrla. Vrijeme je majstorsko rešeto.
Свети дух

02. 09. 2019 - 10:07

Што преносите овакве текстове? Преносите пропаганду српске назови цркве која им служи за успостављање потпуне контроле над "вјерним стадом"
Matija

02. 09. 2019 - 10:11

Divosevo jevandjelje i natpisi na steccima nijesu piasani cirilicom, vec staroslovenskim pismom Cirilica je napravljena pod austrougarskim patronatom da bi razbila jedinstveno pismo i jezik slovenskih naroda.
Никшићанка

02. 09. 2019 - 12:48

Владика Јоаникије Мићовић је живи темељ српске духовности која је ослоњена на дубоку традицију велике културе. У томе је разлика у односу на друге који би само да залуђују народ. Иначе, народ овај или онај у просјеку је свугдје исти, али они који профилишу његов духовни живот нису. Нека си нам још дуго, дуго жив и здрав просвјећени Владико.
NK

02. 09. 2019 - 14:23

Blago ti u pamet, Nikšićanko!
GRAĐANSKI

02. 09. 2019 - 14:46

Ne sviraj duduku pjesmu!
Objektivni

03. 09. 2019 - 23:43

Jaonikije je jedva zavrsio niksićku gimnaziju. Filozofski fakultet u Bgd počeo. Nekoliko godina ni makac od prve. Kad su vidjeli da osta bez skole trk kod Amfija pa u Bogosloviju. To je otukao kao od šale. A taman bile godine kad im je trebao kadar. Eto , kad se oće. A vele nema Boga.
Velimlje

02. 09. 2019 - 13:12

Mićović iz Prigradine mrzitelj je svega crnogorskog i treba ga protjerati u Srbiju sa ostalim čiriličaruma. Evo vam Božene Jelušić i Vide Ognjenović iz Dubočaka koja izigravao Crnogrku kad joj zatreba. Pi.
Велимље

02. 09. 2019 - 14:31

Има ли у теби кувета да то кажеш у Велимљу пред Велимљанима кад већ умијеш да се потпишеш овим потписом?
Velimlje

02. 09. 2019 - 19:11

Ja sam već u Velimlje a đe si ti Велимлје verovatno u bosnu.
danilo s.

03. 09. 2019 - 06:24

“…Ako Hrišćane poistovjetimo sa Hristom, a nas Srbe sa ćirilicom,…” Joanikije. "Према традицији, глагољицу су створили византијски хришћански мисионари и браћа Ћирило и Методије шездесетих година 9. вијека, током покрштавања Словена. Глагољица је изгледа старија, настала је прије увођења хришћанства, а Ћирило ју је само формализовао и проширио тако да покрије негрчке гласове. Ћирилицу је створио Ћирилов ученик по налогу бугарског кнеза Бориса I, вјероватно у Преславској књижевној школи деведесетих година 9. вијека. " Ćirilica je, prema tome, kao uredjeno pismo nastala u Simeonovoj Bugarskoj. Bila je “bugarska” mnogo ranije nego “srpska”. Žašto onda uporna promocija ovako krupne laži. Zašto i čemu služe ta prekrajanja istorije? I to u opštinskom aranžmanu? Veljesrbi nemaju problem sa cirilicom – već sa istinom.
Д.С.

03. 09. 2019 - 07:33

Потпуно је бесмислено овај чланак објавити, а да није на ћирилици. Притом овај портал "Аналитика" не само да не исказује смисао и поштовање теме о којој пише, или је преноси, већ и ноторно незнање основних могућности интернет часописа, конвертера за ћирилицу.
Mračno

03. 09. 2019 - 08:45

Po logici ovog čovjeka koji živi u srednjem vijeku i koji želi da i drugi idu tamo Egipćani bi trebalo da koriste hijeroglife a Italijani da pišu po glinenim tablicama i koriste rimske brojeve. Zbilja, što ćemo sa arapskim brojevima Joanikije?
@

03. 09. 2019 - 12:37

ISTO KAO I SRPSKI NAROD HA HA HA.I GUSLE SU ISTO TAKO ANATEMISANE PA DANAS LJUDI RADJE SLUSAJU KLAVIR GITARU VIOLINU NEGO JUNACKI ISTRUMENT SA JEDNOM ZICOM.OKRENITE SE BOGU BATALITE SE LINGVISTIKE,PRAVOPISA,ISTORIJE I POLITIKE.
GRAĐANSKI

04. 09. 2019 - 08:00

Počinite više ako Boga znate!
gost13

19. 09. 2019 - 16:45

Da mogu srbi posrbice oni bi sve uzeli jer nije lako zivjeti bez 500god,izbrisane istorije ostaad samo LAZ kako rece Dobrica Cosic i naravno vec poznati DJojlani
Novi komentar