Komersant piše

EU stavila do znanja Srbiji - neće moći da "sjedi na dvije stolice"

EU je Srbiji stavila do znanja da će "teško moći da sjedi na dvije stolice" poslije potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU.
Objavljeno: 02. 09. 2019 - 11:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo ocjenjuje u tekstu u ponedjeljak moskovski dnevnik "Komersant"

Dnevnik navodi da je EU pozvala Srbiju da odbije potpisivanje tog sporazuma, saopštivši da ono protivurječi planovima Srbije o ulasku u EU.

"Time je Brisel stavio do znanja Srbiji da teško da može da sjedi na dvije stolice", piše list i dodaje da u Beogradu odgovaraju da do ulaska u EU imaju pravo da potpisuju takve sporazume sa bilo kojim državama.

"Komersant" podsjeća da Srbija ipak uskoro treba da se opredijeli i usaglasi svoju spoljnju politiku sa EU, uključujući i odnose s Rusijom.

Dnevnik podsjeća da su direktan poziv Srbiji da odustane od potpisivanja sporazuma uputili ministri spoljnih poslova EU u Helsinkiju, poslije susreta predsjednika Aleksandra Vučića sa novim ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

"Poziv EU Srbiji je novo upozorenje Brisela da je neprihvatljiva politika sjedenja na dvije stolice u odnosima sa Zapadom i Rusijom, koju pokušava da sprovodi Vučić. Brisel je već više puta podsjećao rukovodstvo Srbije ko je njen glavni partner: sa EU ima 60 odsto trgovinske razmjene, a sa Rusijom manje od sedam odsto, dok je obim evropskih investicija u Srbiji više puta veći nego ruskih", navodi dnevnik.

List citira šefa beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića koji kaže da sporazum sa Evroazijskom unijom za Srbiju nema suštinski značaj.

Komersant navodi da eksperti smatraju da potpisivanje tog sporazuma znači da Srbija pokušava da natjera EU da ubrza proces evrointegracije Srbije.

List podsjeća da u skladu sa novom strategijom proširenja EU, Srbija može da uđe tek 2025. godine, ali da Beograd uskoro mora da započne dijalog o spoljnoj i odbrambenoj politici.

"Tada će Srbija morati ili da se priključi politici EU prema Rusiji, uključujući i kada je riječ o sankcijama, ili će morati da se oprosti sa planovima o evropskoj budućnosti. U tom slučaju pitanje o izlasku iz sporazuma sa Evroazijskom unijom otpada samo po sebi", zaključuje dnevnik.

Komentari: 2

dvije stolice za jednu zadnjic

02. 09. 2019 - 13:01

Pa odgovorio je njima Dacic jasno . Kad Srbija bude primljena u EU suspendovace sporazum sa Euroazijom . Do tada sigurno nece cekati i nadati se na stedbaj .
Kod "Boba"

02. 09. 2019 - 13:46

Srbija prvo mora dokazati da je za Evropu i Evropsku Uniju. Ako uvjeri EU da baštini evropske standarde onda će je Evropa smatrati svojim kandidatom. Jer EU prima Srbiju pod svoje okrilje a ne obratno, kako smatra taj estradni umjetnik iz srpske vlade. A da je Srbija beznadežno udaljena od EU, jeste!
Novi komentar