Predsjedavajući Predsjedništva BiH o izjavi Grabar Kitarović

Dodik: Zna se da su najveća zvjerstva počinjena u NDH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je "hrvatski narod srazmjerno broju stanovnika najviše doprinio antifašističkoj borbi u Evropi" nije ništa drugo nego "najcrnja revizija istorije u kojoj se prošlost pokušava prilagoditi sadašnjem geopolitičkom trenutku".
Objavljeno: 02. 09. 2019 - 17:45 Promjenite veličinu teksta: A A A
Dodik: Zna se da su najveca zvjerstva pocinjena u NDH
Foto: Srna

"Svi šefovi država koji su se juče okupili u Poljskoj znaju da je Nezavisna Država Hrvatska bila satelit fašističke Njemačke, te da su u okviru takve države počinjena najveća zvjerstva u Drugom svjetskom ratu prema Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima", rekao je Dodik za agenciju Srna.

Upitan da prokomentariše izjavu hrvatske predsjednice da je hrvatski narod, srazmjerno broju stanovnika, najviše doprinio antifašističkoj borbi u Evropi, te da je učestvovalo više od pola miliona Hrvata, Dodik je rekao da je u antifašističkoj borbi naroda nekadašnje Jugoslavije bilo i Hrvata, ali da to nije ni taj broj ni obim na koji se poziva Grabar Kitarović.

"Istorijska je činjenica da su upravo Srbi podigli ustanak i bili nosioci antifašističkog pokreta i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", istakao je on.

Prema njegovim riječima, šta god da je izjavila predsjednica Hrvatske, to ne može da promijeni istorijsku činjenicu da su Srbi bili jedan od najstradalnijih naroda na tlu i bivše Jugoslavije i Evrope u borbi protiv nacizma i fašizma, te da je ta istina dobila i međunarodnu verifikaciju.

Komentari: 4

Dst

02. 09. 2019 - 19:22

Колинда је мало претјерала твдећи да су Хрвати дали највећи допринос антифашистичкој борби. Морала је предност дати Хитлеру и Мусолинију
Objektivni

02. 09. 2019 - 19:45

A da li je Srbija njena tadasnja Vlada bila kvislinška tvorevina ???? U Beogradu za vrijeme rata poginula 2 ( dva ) Njemca . Naravno NDH je najveci balkanski uzas od " drzave ". Ni tadasnja Srbija nije bila antifasisticka. Ali Srba je bilo najvise i samim tim najvise ih je bilo u partizanima. Srba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske , Dalmatinaca , Crnogoraca i prilican broj Muslimana. Procentualno najvise je bilo Crnogoraca u partizanima. Najvise narodnih heroja. A Kolinda , ako je izbacila Titovu bistu iz kabineta onda mora da ćuti o hrvatskom antifasizmu. Odvratno je tako lagati i manipulisati . Ona i Vučić - brat i seka.
stripovi & trikovi

02. 09. 2019 - 20:04

Činjenja zlodjela i neljudkosti najpribliznije se pokazo raspadom EX-YU i ratovima koji su vođeni posle.Netreba nikom nista objašnjavati dovoljno je ukazati na genocid
Nk

02. 09. 2019 - 21:49

Istina je sve sto je Dodik rekao i ti stoji, ali sta su za to vrijeme radili četnici koje oni i dan danas veličaju i podižu spomenike??? Ko je fašistima predao Ljuba Čupića i mnoge borce i antifašiste
Novi komentar