cuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica. " /> cuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica. " />

Samsung i SK Telecom na automobilskim trkama demonstrirali primenu 5G tehnologije

Samsung Electronics i SK Telecom uspješno su demonstrirali na koji način 5G tehnologija može poboljšati doživljaj prilikom gledanja auto i moto trka. Demonstracija performansi je održana na trkačkoj stazi Korea International Circuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica.
Objavljeno: 03. 09. 2019 - 16:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dok se trkački automobil kretao brzinom od 210 km na čas, oprema je pokazivala stabilne performanse 5G uređaja u zoni staze prilikom live download-a, upload-a i primopredaje (handovers). Brzina download-a dostigla je 1Gbps, demonstrirajući kapacitet za multi-gigabit download na 5G uređaju koji se nalazi u trkačkom vozilu i koristeći frekvenciju od 200MHz, u spektru od 28GHz. (Kliknite ovdje za povezani video.)
Visoka brzina 5G tehnologije, neometana komunikacija i besprekorna primopredaja omogućavaju efektniji i bezbedniji prijenos video materijala, ka i od automobila koji se kreću brzinom između 200 i 370 kilometara na čas. Ova tehnologija je, preko live broadcasting rješenja kompanije SK Telecom, pod nazivom T Live Caster 5G, omogućila kompanijama da u realnom vremenu koriste live video streaming opciju za prenos snimka iz različitih uglova i pozicija tokom trke.

samsung-and-sk-telecom-5g-racing-test-5g-base-station-1

Test je pokazao da tehnologija mmWave može da ostvari pun potencijal 5G mreže, kako bi doprinjela pronalasku inovativnih načina korišćenja i novih poslovnih modela, kao što je poboljšano iskustvo prilikom gledanja trka. Na primer, putem 5G wireless konekcije, kamere ugrađene u kokpit moći će da prenose live stream video iz trkačkih automobila, omogućavajući gledaocima da uživaju u pogledu iz perspektive vozača. Putem VR, AR i live streaming-a od 360 stepeni, fanovi trka osjećaće se kao da se lično nalaze u automobilu.
„Za 5G tehnologiju otvorile su se nove mogućnosti nakon što je u prvoj polovini 2019. godine širom Koreje i SAD počela njena komercijalna upotreba”, rekao je Jaeho Jeon, izvršni potpredsjednik i rukovodilac segmenta R&D, Networks Business u kompaniji Samsung Electronics. „Samsung je, uz globalne operatore, pionir u pronalaženju komercijalnih primena 5G tehnologije. Ovaj test je sjajan primer poboljšanog korisničkog iskustva i podizanja trkačke industrije na  još viši nivo.”

samsung-and-sk-telecom-5g-racing-test-5g-base-station-2

„Komercijalna upotreba 5G tehnologije doprineće društvu mnogo više od veće brzine. U pitanju je ključna inovacija za transformisanje digitalnog prostora radi uvođenja novih, poboljšanih poslovnih modela koji su do sada postojali samo u našoj mašti”, rekao je Park Jin-hyo, direktor sektora ICT R&D Center u kompaniji SK Telecom. „Nastavićemo da sa kompanijom Samsung blisko sarađujemo na pomjeranju granica tehnologije i mogućnosti 5G mreže.”
U septembru 2017. godine, Samsung je u Koreji (Link) ostvario prvu svjetsku primopredaju (handover) putem 5G mreže između vozila koja su se kretala 190 i 205Km na čas. Na osnovu ovog dostignuća, u saradnji sa globalnim operatorima kompanija je nastavila sa razvojem mogućnosti mreže kroz sveobuhvatnu seriju realnih testova pokretanih 5G tehnologijom, pomažući da se prevaziđu dosadašnje tehnološke granice.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Svojim idejama i tehnologijom Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost. Kompanija postavlja standarde u oblasti TV aparata, smartfona, nosivih uređaja, tableta i digitalnih kućnih uređaja, mrežnih i LSI sistema, memorije i LED tehnologija. Za dodatne informacije i vijesti, posetite news.samsung.com.


O kompaniji SK Telecom

SK Telecom je najveći mobilni operator u Koreji, sa skoro 50 odsto tržišnog udjela. Kao pionir svih generacija mobilnih mreža, kompanija je 1. decembra 2018. komercijalizovala 5G mrežu i najavila prve 5G pretplatnike 3. aprila 2019. godine. Sa najboljom 5G mrežom na svetu, SK Telecom je odlučan da učestvuje u uvođenju novog doba hiper-inovacija, transformacijom načina na koji korisnici rade, žive i zabavljaju se. Oslanjajući se na snagu svojih usluga, kompanija razvija beskompromisne vrijednosti na različitim tržištima uvezanim sa informaciono-komunikacionim tehnologijama, poput medija, bezbjednosti i komercijalnih usluga.
Za više informacija, kontaktirajte [email protected] ili [email protected]  
 

Komentari: 2

Realista

03. 09. 2019 - 17:03

Mreza 5G je najvece zlo, radiacija ogromna drvece i zivotinje umiri od tolike radiacije a i mi cemo ako je uvedu...
Wilkins

05. 09. 2019 - 23:50

E pa realni, kad su se pojavili mobilni telefoni prognozirali su da ćemo svi dobit tumor na mozgu, a i sjetih se jedne davne izjave sa kraja 19. vijeka. Neki "stručnjak" izjavi pošto je automobil dostigao do tada najveću brzinu od 25 km. na sat, da će ako čovjek dostigne ikad brzinu od 40 km. na sat, automatski umrijeti. Ne brini biće uskoro i 6G.
Novi komentar