OSVRT

Ljekare ne zadržava zabrana odlaska

Očigledno je da Ministarstvo traži način kako da zadrži, posebno, ljekare i da se u tom smislu nešto tamo radi i pripremaju odredjena zakonska rješenja. Pitanje je samo hoće li se tamo naći neko dovoljno mudar da ne otkriva toplu vodu jer sa odlivom medicinskih kadrova muku muče i mnogo razvijenije zemlje od Crne Gore.
Objavljeno: 04. 09. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Taman kad smo pomislili da će se strasti stišati nakon nesmotrene ( čitaj glupe) izjave pomoćnice ministra zdravlja Vesne Miranović da će studenti medicine na početku studija morati da odluče da li će ostati u Crnoj Gori, pokazalo se da gluposti nema kraja. Nemušti pokušaji da se objasni ono što je rečeno na skupu, sa koga je pomenuta pomoćnica otišla čim je rekla što je imala ( što je česta praksa vladinih funkcionera da nemaju potrebu sa saslušaju one koji učestvuju i koji bi trebalo da nešto znaju o tome što pričaju) o nekakvih obaveznih šest godina koje ljekari moraju da odrade nakon završenih studija i kao finale – ogradjivanje Ministarstva i Vlade od njenih stavova.

Da li je baš pomoćnica ministra na skupu iznijela svoja lična razmišljanja o tome kako spasiti Crnu Goru od sve većeg odliva ljekara i ostalih medicinskih radnika? Teško, pa sve ako iza sebe ima moćnu vladajuću partiju, čija je kako piše na njihovom sajtu članica Savjeta. Ali, makar za sada, ostalo je da je ona ta koja se izglupirala pred kolegama i ostalom javnošću.

Njena izjava naišla je na oštre kritike – kako neko i u čije ime ima pravo da uslovljava studente dje će živjeti nakon što završe fakultet. I sama Miranovićka je kasnije, tokom pojašnjavanja sopstvene izjave, kazala da , eto, znaju da nemaju za to zakonska prva, pa treba mijenjati zakone. Ovdje se ne radi čak ni o zakonima – osnovna evropska pravila na kojima počiva slobodno tržište tiču se slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga.

Kako je pojasnila, ideja je da se studenti obavežu da šest godina nakon završetka studija ostanu da rade u Crnoj Gori. Osnovna evropska načela važe i u ovom slučaju. Dakle, niko nikome ne može odrediti đe će i što će raditi nakon studija. I tu bi konačno trebalo staviti tačku. Iako većina svršenih doktora ostanu i rade makar do završetka specijalizacije. I to je ono što je ključni problem. Što odlaze najbolji. U privatni sektor ili u inostranstvo, svejedno.

Prije nekoliko godina, na pitanje Analitike o odlivu kadrova iz zdravstva, iz Ministarstva zdravlja su odgovorili da nemaju novca da povećavaju plate ali da planiraju uvećanje broja specijalizacija. Da čovjek ne povjeruje: država planira da ulaže u ljude koje će potom fino prepustiti drugima i još se time hvali. Tačno to su i uradili. Sudeći po tome, priča Vesne Miranović nije samo iz njene glave, ma što reklo Ministarstvo a ona odćutala. Jer i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović tvrdi da će se problem deficita ljekara u toj službi prevazići kada bude usvojen novi nacrt zakona koji je predložilo Ministarstvo zdravlja. Tim nacrtom je precizirano, kaže Stefanović, da poslije završenog fakulteta doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moraju da ostanu da rade dvije godine.

 

vesna-miranovic

Očigledno je da Ministartvo traži način kako da zadrži, posebno, ljekare i da se u tom smislu nešto tamo radi i pripremaju odredjena zakonska rješenja. Pitanje je samo hoće li se tamo naći neko dovoljno mudar da ne otkriva toplu vodu jer sa odlivom medicinskih kadrova muku muče i mnogo razvijenije zemlje od Crne Gore.

U Hrvatskoj se ljudi žale da nema ko da im da injekciju, zdravstveni radnici masovno odlaze u Njemačku, Švajcarsku i druge zemlje.

Najdrastričniji je sigurno primjer Rumunije. Tu zemlju je napustlo na hiljade ljekara, nakon čega su se nadležni sjetili da je rješenje da povećaju plate. Plate su rasle po stopi od čak 70 odsto. Tako, pišu svjetski mediji, sada medicinska sestra zarađuje najmanje 556 evra, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 evra, ne računajući bonuse. Ljekari opšte prakse primaju najmanje 1.960 evra. Najbolje plaćeni doktori primaju više od 4.000 eura mjesečno. Slična situacija je i Bugarskoj, Rumuniji....

Osim toga, prenose mediji, vlasti tih država su pribjegle i jeftijim kreditima za ljekare i medicinske radnike.

Situacija u Crnoj Gori je još specifičnija i teža imajući u vidu manjak, posebno, ljudskih resurska. Pitanje je i da li su naše zdravstvene vlasti zaista svjesne  koliko košta kada Crna Gora izgubi jednog vrhunskog recimo kardiohirurga, da to nije isto kao kada stručnjak tog kalibra napusti Rumuniju. Procjenjuje se da ako izgubimo jednog vrhunskog gastroendokrinologa, treba najmanje par godina da se njegov nedostatak nadomjesti. 

Osim toga, tržište Evrope trenutno  može da primi i deset puta više ljekara nego što je do sada otišlo sa ovih prostora. U tim zemljama su procijenili da im je isplativije da dovedu svršene ljekare sa strane nego da školuju svoje.

2706ljekari

Zato ima istine u onome što je pomoćnica ministra pokušala nevješto da kaže. Studije medicine su skupe i zahtjevne. Ali u Crnoj Gori su osnovne studije besplatne a od sljedeće godine zahvaljujući reformi i poslediplomske studije, uključujući i doktorate. Tako da sve u skladu sa zakonom možemo odškolovati vrhunskog doktora medicinskih nauka ili doktora fizike i onda se sa njim pozdraviti. Je li jedno od rješenja da se dio studija plaća a da država stipendira najbolje i onda potpuno legitimno i legalno obaveže mlade najbolje kadrove da jedan dio radnog vijeka provedu u Crnoj Gori? Povećanje plata se, naravno, podrazumijeva. Ili u ugovorenim platama, da najbolji najviše zaradjuju, što zagovara dio stručne javnosti?

Rješenja ima. Znanja i volje da se nadje pravo očigledno nema.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari: 29

Oki

04. 09. 2019 - 00:58

Odlican tekst, prava novinarska analiza, na zalost nema optimizma.
Ivan

04. 09. 2019 - 01:01

Stefanovic je unistio Zavod za HMP, najurio je ili dao otkaze specijalistima, vodi licne obracune, cini mu se da moze sve jer kako kaze DPS ga drzi.
Uzgred

04. 09. 2019 - 02:42

Ne znam da ki se sta promijenilo u zadnjih par godina, ali znam da nasi ljekari nisu mogli da rade kao ljekari u Njemackij, Francuskoj, Luksemburgu. Mogu da rade kao medicinaki tehnicari pod uslovom da dobro nauce jezik. Znam nekoliko primjera gdje je to tako, a znam i da su morali nanovo da studiraju tamo ako hoce da budu ljekari. Medicina je specificna i zahtijeva izvanredno poznavanje jezika, sto cesto zahtijeva i po nekoliko godina. Nisam siguran da je bas velika graba za nase. Ako i odu brzo ce nazad.
mrx

04. 09. 2019 - 11:01

promjenilo se druze.U Njemackoj vise ne traze nostrifikaciju diplome ljekara.Traze samo znaje njemackog jezika a u nekim pokrajinama ne traze ni to vec ljekarima placaju kurs jezika.Zato svi odlaze.Mislim da kada bi plata ljekara u CG bila bar 1300-1500eura da niko ne bi odlazio.Za 650 eura specijalista nece da radi.Radice samo oni ljekari koji su pred penzijom.Mladi ljekari odlaze i ne okrecu se.
Ona je u pravu!

04. 09. 2019 - 06:20

Onaj koji FINANSIRA ima pravo da trazi UGOVOR ,tako je mogla STUDENTE koji zeleda ih DRZAVA FINANSIRA da ih DRZAVA i veze UGOVOROM i to je sve ZAKONSKI. Zaista APSURD nekoga FINANSIRATI bez UGOVORA nijesmo KOMUNISTI ?
Rukfaš

04. 09. 2019 - 06:29

Tačno je da ovo što je bilo opcija prije dva dana nije najbolje rješenje. Ali, dali je rješenje povećenje plate? NE. Plate svakako treba da su veće ali se mi ne možemo takmičiti sa Njemcima. Doći ćemo u situaciju da mi siromašni o našem trošku školujemo kadrove za bogate Njemce. Ili, što je još veći paradoks - dolaziće Njemačka omladina da se besplatno školuje u Crnoj gori i vraćati se kući. Ajde da im zabranimo???
Njena isjava,

04. 09. 2019 - 06:33

-Nije GLUPA! Vi ste glupi i komunisti!Onaj koji FINANSIRA ima pravo da trazi UGOVOR ,Tako je mogla STUDENTE koji zele da ih DRZAVA FINANSIRA da ih DRZAVA i veze UGOVOROM i to je sve ZAKONSKI. Zaista APSURD nekoga FINANSIRATI bez UGOVORA nijesmo KOMUNISTI ? I u ono vrijeme kod TITA isli su, tako bilo.Znam samo da FUDBALERI niesu mogli ici NAPOLJE' do svojih 28.godina.Sjecam se bilo onda svercovanja godina ?? TRZISTE SLOBODNO KRETANJE ROBA I USLUGA ? malo MORGEN da bas to tako funkcionise? Ali UGOVORI kod investicija su KAPITALISTICKI i SLOBODNI NACIN da se ZASTITITE .TAKO I DRZAVA IMA PRAVO .Tako ova ZENA JESTE U PRAVU iako je sada SVI OSUDJUJU!
ПераКојот

04. 09. 2019 - 17:10

А где су наши уговори од стране државе за све порезе којима је финансирамо. Можемо ли да добијемо назад новац који нам је преко пореза узет под изговором да се тиме финансира између осталог образовање? Можемо ли да ускратимо финансирање уколико смо незадовољни испуњавањем обавеза друге стране? Заиста је апсурд некога финансирати а за узврат добити добро плаћене ботове.
Nemanja

04. 09. 2019 - 06:45

Previse licnih i uvredljivih kvalifikacija. Nekad ne treba reci iako je o igledno . to bi bilo kao da ja kazem da je Vesna prepisivac, diler tudjih prica ( jer nema pameti za svoje), a o izgledu. Ne, to bi bilo jako ruzno, necu reci, iako je ocigledno.
slobodni su kao PTICE!

04. 09. 2019 - 06:46

Tako ova ZENA JESTE U PRAVU iako je sada SVI OSUDJUJU! Ovima iz ;VLADE' sve jedno njima kad zatreba lijece se po INOSTRANSTVU ,Milano itd,,, a mi gradjani nece nas i nasu DJECU imat ko lijeciti. AKO IH MI GRADANI FINANSIRAMO ima UGOVOROM DA IH VEZEMO bar na 15.GODUINA.Ako nece eto im PRIVATNI FAKULTETI i slobodni su kao PTICE!
Petro

05. 09. 2019 - 00:01

To tvoje jeste radikalno i "antievropski", ljudske slobode i to, ali je možda i jedino riješenje za siromašne države odnosno države koje odumiru
Zaid

04. 09. 2019 - 07:33

BOlje je dati nekom partijskom uhljebu par hiljada eura na neko izmisljeno radno mjesto, nego doktorima.. To je filozofija lidera u regionu
Rašo

04. 09. 2019 - 07:46

Normalno da odlaze, jer kad vide kolika je plata jednom poslaniku u skupštini koji ama baš ništa ne privredjuje i nema nikakve odgovornosti , a doktori se ubijaju radeći i lmaju ogromnu odgovornost jer su životi ljudi su u njihovim rukama, onda što će nego da odlaze. Treba platiti doktore i cijeniti njihov rad pa neće odlaziti, sve druge mjere su gluposti, nema više rodoljublja.
Kole

04. 09. 2019 - 07:48

Ovakvi nam vode zdravstvo, Stefanovic, Hrapovic, Miranovic...Ovo je totalna sprdnja sta ovi ljudi rade.Ima li zivog da ih zaustavi?Totalno neznanje.
Njegos

04. 09. 2019 - 07:49

A sta ima da kaze Stefanovic?Neka prvo pronadje krivca za prebijanje americke drzavljanke u Plavu prije neki dan, pa onda neka bistri politiku.Zena je prebijena u prostorijama hitne, nevjerovatno.
Ocete pustit,

04. 09. 2019 - 07:59

komentarem napadoste zenu koja je u pravu 100%? Pa ne osta niko da nas i nasu djecu lijeci? sta je sa vama UGOVORI ,ako im dajete BESPLATNO SKOLOVANJE jel ih SKOLUJETE da lijece NJEMACKE G....E ????Rjesenje postoji ,KAKO SE OVI LIBERALI NAZOVI pozivaju na slobodno trziste a TAXSE na kinesku robu zabrana na migrante RADNU SNAGU da dodje da radi da se zaposli kod nas . AJMO ZAKONE MIJENJAJMO ili smo gotovi!
Dr Graubear

04. 09. 2019 - 08:03

Ne treba paniciti, inostrane zdrastv institucije same ce izvrsiti izbor ljekara po znanju pa se moze desiti da se mnogi od njih sa podgorickim diplomama vrate prije nego su mislili
mrx

04. 09. 2019 - 10:58

Rješenje je lagano...Povecati drasticno plate ljekara.Ako za to nema novca....ukinuti dotacije vlasnicima mini hidrocentrala od 20 miliona eura godisnje...i rijesen problem....Zar je to toliko tesko?
Bak

04. 09. 2019 - 11:16

Nema tu mnogo filozofije.Plate ljekara povecati za minimum 50% i mislim da je time problem rijesen bar za narednih 10ak godina...A poslije cemo vidjeti.Mladi ljekari zbog ovakvih plata odlaze i ne okrecu se.Realno 650€ vise niko u Evropi ne placa ljekare.
cudnik

04. 09. 2019 - 11:36

Putuj igumane i ne pitaj za manastir. Svi koji su napustili kbc otisli su da rade po privatnih ordinacija u PG. Ako je to inostranstvo. Putij, putuj dovescemo doktore iz inostranstva, ima zemalja iz kojih bi veoma rado dosli da rade ovdje. Ima za sve rjesenje i to bi rado dosli nimalo manje kvalifikovani i strucni. Niko od njih ne zapita kako je ostalima samo ja pa ja. Ima mnogo tezih fakulteta od medicine i te kako. Samo neka rade posao za koji su placeni.
Bak

04. 09. 2019 - 12:23

U kojem to inostranstvu ljekari specijalisti rade za 650€??!Vise ni u Srbiji...
Izi

05. 09. 2019 - 00:05

Daleki istok, afrika
replace

04. 09. 2019 - 11:41

Raspisite oglas za prijem DR iz inostranstva, pa ce prestati sva ova prica od ovih nezamjenjivih.
Baranin

04. 09. 2019 - 12:22

Ko ce doci da ti radi za 650€??!
Doce ,doce,

04. 09. 2019 - 15:44

Iz BANGLADESA, INDIJE PAKISTANA , CUBe zemalja dje su im prosjek plate manje no u C.G AFRIKE ovih MIGRANATA sada ima treba vidjet ima li koji LJEKAR i tako?Iako imamo EURE nijesmo jos sa najmanjim platama na svijetu tako ste strane doce da rade kod nas kao i ugostitelji te ih fali ili GRADJEVINCI itd..... Ako smo otvoreno TRZISTE onda moramo biti otvreno i za ULAZAK ne samo ODLAZAK
Daleko

04. 09. 2019 - 16:50

Ovo za odlazak se slazem...Al za odlazak sa vlasti vas DPSovskih uhljeba koji tipkate tu tastaturu po vazdan i uzimate stanove i plate od vise stotina eura za svoje poltronstvo.Ljekari nam trebaju a vi nikome ne trebate sem vasem vodji Milu.Ja sam vec odselio u Sloveniju.Zalim samo sto nijesam ranije.
ПераКојот

04. 09. 2019 - 17:05

Па да, што би виокообразован млад човек из Азије или Африке ишао у Немачку, Скандинавију или Америку и радио за пар хиљада евра, кад може да дође у Црњу Гору и ради за 500-600.
Hazbija

04. 09. 2019 - 12:07

Problem je kompleksan, kriterijumi za nase ljekare na zapadu su snizeni, vjeciti rukovodioci naseg zdravstvenog sistema su izgbuli osjecaj za realnost Treba temeljita cistka.
Mozgo

05. 09. 2019 - 00:15

Zapadna Evropa i Amerika su kancer cijeloga svijeta, u svakom smislu. Sva šteta i zlo odatle dolazi. Došlo vrijeme da nam i ljude kupuju, ka robu. Đe su njihova đeca, rade li ona nešto, ima li ih uopšte nego im trebaju radnici iz cijeloga svijeta. Kakvo je to društvo uopšte, đe ni ljekara nema da se liječe te ih moraju uvoziti u desetinama hiljada? Što se krije iza njihovih svilenih zavjesa i šarenila?
Novi komentar