U Bijelom Polju

Otvorene Ratkovićeve večeri poezije

Ratkovićeve večeri poezije, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, otvorene su sinoć u Bijelom Polju.
Objavljeno: 04. 09. 2019 - 10:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
Otvorene Ratkoviceve veceri poezije
Foto: Radio Bijelo Polje

Ovu pjesničku svetkovinu, 49. po redu, koja predstavlja savremeni kulturni odraz bogatog nasljeđa Polimlja, svečano je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogadanović, koji je naglasio da je malo gradova u našem regionu u kojima se jedna književna, prevashodno pjesnička manifestacija, realizuje sa tolikim entuzijazmom.

"To je ambijent koji nas u ovom sve ubrzanijem savremenom življenju, uvijek podsjeti da je stih najdublja i najtananija jezička manifestacija duha, misli i osjećanja", kazao je Bogdanović.

On je napomenuo da je čovjek epohe u kojoj živimo zaokupljen nekim novim fascinacijama, koje su uglavnom lišine kvaliteta svojstvenih pjesništvu.

"Tokom ove skoro dvije decenije novog milenijuma bili smo svjedoci gašenja ne malog broja književnih manifestacija u regionu, dok su se pjesničke zbirke na tržištu knjiga povlačile pred najezdom komercijalnih izdanja, a pozicija pjesnika u društvu sve je više postajala egzistencijalna avantura. U tom kontekstu otkriva se značaj istajnosti koncepta Ratkovićevih večeri poezije, što nas posebno obavezuje da se prema ovoj manifestaciji odnosimo sa posebnom odgovornošću, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja sa umjetničkim izrazima koje donosi novo doba", naglasio je ministar kulture.

Bogdanović je posebno naglasio senzibilnost za mlade talente, koja od početka karakteriše Ratkovićeve večeri poezije, o čemu svjedoči i posebna nagrada za mlade pjesnike.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je istakao da je Risto Ratković stub naše duhovnosti.

"Ratković je galeriju likova iz naše sredine, svog zavičaja, portretisao paradigmatično u negativnom i pozitivnom smislu, onako kako to vanvremeno književnost činim, vispernije i ubjedljivije od svih naučnih oblasti. On je stub naše duhovnosti, srastao sa našom sviješću da mu se posvećujemo, ne samo godišnjim svečarskim i takmičarskim činom, već da kroz kulturnu razmjenu u okruženju pronosimo njegove pjesničke iskre i prozne slike vremena u kojem je živio", podvukao je Smolović.

Da su Ratkovićeve večeri poezije i ove godine mjesto ukrštanja poetika sa raznih kontinenata, potrdio je i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

"Na korak do pola vijeka postojanja, na osnovu pravila i sredstava stečenih iskustvom, i sama ova manifestacija postala je poezija. Snagom umjetnosti ovdje nastaju djela neprolazne vrijednosti: izdavačka vještina - prepoznatljiva u činu izvođenja, teorijska vještina – usredsređena na proučavanje i saznanje, i stvaralačka vještina – oličena u kreiranju umjetničkog djela", kazao je Musić.

Kako je istakao, učvršćujemo naše temelje na promišljenostima i saznanjima, tradiciji i kulturnim, moralnim, socijalnim i etničkim vrijednostima, a sve u cilju njegovanja stvaralaštva i umjetničkog oblikovanja pojedinca i kolektiva, sa ambicijom da to bude znak prepoznavanja vrijednosti i suvi pečat na bogatoj crnogorskoj umjetničkoj sceni.

Tokom svečanosti u Centru za kulturu Smolović je uručio posebnu zahvalnicu doktorki Veri Kovačević, koja već 36 godina neprekidno prati Ratkovićeve večeri poezije.

Program svečanog otvaranja Ratkovićevih večeri poezije nastavljen je uz nastup kultne grupe "S vremena na vrijeme".

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, pokrovitelj je Opština Bijelo Polje, a organizator Javna ustanova "Ratkovićeve večeri poezije".

 

Komentari: 0

Novi komentar