Dubrovačke zidine

Prodali milion karata, nijesu izdali nijedan račun

Dubrovačke zidine ruše sve turističke rekorde, pa je zbog velikih gužvi cijena karte od početka ove godine sa 150 kuna porasla na 200 kuna (gotovo 30 eura).
Objavljeno: 04. 09. 2019 - 13:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

I pored ogromnog broja turista, posjetioci ne dobijaju fiskalni račun za plaćenu uslugu. Kao razlog za ovo navodi se činjenica da društvo koje upravlja zidinama ima status Udruženja građana koja ne izdaje fiskalne račune.

Kako piše portal Novac, upit o ovom problemu je poslat poreznoj upravi 17. i 24. jula, kao i 2. septembra, ali zvaničnog odgovora i dalje nema.

Novinari Nove TV dobili su odgovor Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o ovoj situaciji.

"DPDS prihod od prodatih ulaznica prikazuje u skladu sa Zakonom o finansijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Opštem poreskom zakonu i Zakonu o porezu na dodatu vrijednost. Ukupni prihod od prodaje karata sadrži PDV po stopi od 25 odsto na iznos osnovice, što je prihod državnog budžeta, a ostatak prihoda dijeli se između Grada (60 odsto) i DPDS-a (40 odsto)", naveli su.

Prošle godine prodato je čak 1,3 miliona karata za posjetu dubrovačke turističke atrakcije, pa je u julu ove godine i ministar finansija upitan da li je normalno da se toliko veliki broj ulaznica proda bez izdavanja fisklanog računa.

"Vidjeću sa Poreznom upravom zašto računi nijesu izdati. Mi imamo neke segmente koje smo naknadno uključivali u taj sistem fiskalizacije, tako da ćemo vidjeti.", rekao je ministar Marić. Ipak, ministar je i ove nedjelje bio bez jasnijeg odgovora, i kratko je izjavio "Pričaćemo o tome."

Koliko se tačno karata prodalo od početka godine, u društvu nijesu odgovorili, naveli su samo kako je u prvih sedam mjeseci jedan odsto manje posjetilaca nego prošle godine, ali da su prihodi porasli za 30 odsto.

Komentari: 0

Novi komentar