Odmor i depresija: Zašto se na posao vraćamo umorni

Vraćanje u poslovnu svakodnevnicu nakon odmora mnogima teško pada. Povratak na posao takođe može biti i izvor neraspoloženja, manjka snage i elana.
Objavljeno: 04. 09. 2019 - 14:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svi bismo vjerovatno voljeli da zauvjek budemo na odmoru i da nam jedina briga tokom dana bude na kojoj ćemo plaži da se kupamo ili u kom restoranu da večeramo. 

Nažalost, sve što je lijepo kratko traje, pa se već nakon nedjelje, dvije ili tri, vraćamo obavezama i svakodnevnici. 

Mirjana Vasić radi u jednoj advokatskoj kancelariji u Beogradu. Vratila se s odmora veče prije nego što joj je počela radna nedjelja.

"Nije jednostavno da se nakon uživanja u čarima ljeta i mora, vrate na vreli asfalt na kom vas čekaju obaveze, računi i gužve", kaže Vasić za BBC. 

Ona objašnjava i da joj ustajanje rano ujutru nije palo teško, ali da su joj misli "lutale" tokom sastanaka i da nije mogla da se koncentriše baš najbolje tokom prvog radnog dana. 

"Razmišljala sam o tome kako sam dan ranije opušteno ispijala kafu na terasi i gledala u more", kaže Vasić za BBC na srpskom. 

Mnogi koji se vrate s odmora, ne mogu tako lako da se vrate u radni ritam. 

"Povratak s odmora nekada teško padne i stvara takozvanu depresiju nakon godišnjeg. To je onaj osjećaj kada nemate snage ni za šta, kada vas mrzi da se pokrenete", kaže psihološkinja Ana Mirković.

Sve što je lijepo ima kraj

Nije samo povratak na posao problem, već i dužina odmora. 

Mirković kaže da neka istraživanja pokazuju da opuštanje na odmoru obično traje između trećeg i 14. dana odmora. 

"Posle trećeg dana se polako opuštate, a već posle dvije nedjelje počinje odbrojavanje neradnih dana do trenutka kada morate na posao", kaže Mirković. 

Ona kaže da depresija nakon odmora traje tri nedjelje i da je potrebno samo tri radna dana da se efekti odmora "ponište".

"Ljekovi" za brz oporavak

Mirković kaže da neki stručnjaci savjetuju da po povratku na posao, odmah počnete da planirate odlazak na sljedeći odmor. 

"Na taj način biće vam lakše da prebrodite povratak za radni sto", kaže ona. 

Savjetuje da organizujete radnu nedjelju tako da vam prvi radni dan "padne" u srijedu kako bi vikend što prije stigao ili da nakon dolaska s puta imate još dva slobodna dana kako bi se što bezbolnije vratili obavezama. 

Takođe, Mirković kaže da je najbolje preuzeti laganije zadatke kako bi se umanjio osjećaj teškobe. 

Treba se potruditi i preduhitriti loše raspoloženje koje vas može stići na radnom mjestu, tako što ćete umjereno vježbati tokom odmora i izbjegavati izlaske do kasno.

Ovo nije kliše

Dok se trudite da se "iščupate" iz depresije nakon odmora, nije na odmet razmišljati i pridržavati se savjeta koje čujemo svakodnevno - onih koji će učiniti da budete srećniji i kada niste na odmoru.

- pijte dovoljno vode
- vježbajte, jer kada ste aktivni, smanjuje se lučenje kortizola, hormona stresa, a pojačava se lučenje endorfina, hormona sreće. Čak i najjednostavnije vježbe mogu imati efekat na fizičko i mentalno zdravlje
- jedite laganu i zdravu hranu
- pozitivno razmišljajte
 

Komentari: 0

Novi komentar