Šta znači poruka crnogorskog predsjednika iz Varšave

Đukanović spreman na otopljavanje odnosa s Rusijom: Prava riječ na pravom mjestu

„Đukanovićeva izjava u Varšavi dokaz je da se nepobitne stvari iz istorije ne mogu politizovati zbog dnevne politike. Miješati današnje odnose Crne Gore i Rusije s onim što se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata – to bi bila revizija istorije. To su Poljaci napravili, a Đukanović se ponio veoma dostojanstveno prema istoriji i nije podlegao zamkama dnevne politike“, ocjenjuje Boško Jakšić
Objavljeno: 05. 09. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Đukanovic spreman na otopljavanje odnosa s Rusijom: Prava rijec na pravom mjestu
Foto: @predsjednikcg Facebook; Screenshot Youtube

U nedjelju, 1. septembra, Poljska je u Vjelunju i Varšavi, uz saveznike iz NATO-a, EU i Istočnog partnerstva, a bez Rusije, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije, obilježila 80. godišnjicu od izbijanja Drugog svjetskog rata. Tog dana iz Poljske su stigle važne poruke – predsjednik Njemačke, Frank Valter Štajnmajer, zatražio je (na poljskom jeziku) oproštaj za ratne zločine svoje zemlje; bilo je i bizarnih poruka, poput ocjene hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, da je njen narod (srazmjerno broju stanovnika) najviše doprinio u borbi protiv fašizma; no, najviše je iznenadila izjava crnogorskog predsjednika, Mila Đukanovića, koji je rekao da bi obilježavanja pomenutog datuma bilo potpunije da je u njemu učestvovala i Rusija.

„Imam na umu zapravo tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski Savez imao u oslobađanju Evrope i u zajedničkoj savezničkoj pobjedi nad fašizmom“, naveo je on.

Đukanović je dodao i da žali što na ceremoniji nije bilo ni svih jugoslovenskih naroda.

„Počev od Srbije, koji su, zajedno s nama, dali nemjerljiv doprinos jednoj velikoj pobjedi u Narodnooslobodilačkoj borbi, koja je predstavljala, rekao bih, važan dio ukupne pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata“, istakao je on.

0409djukanovicpoljskaproslava

Izbjegavanje dnevnopolitičkih zamki: Spoljnopolitički komentator, Boško Jakšić, kaže da ga je Đukanovićeva izjava prijatno iznenadila.

„To je dokaz da se nepobitne stvari iz istorije ne mogu politizovati zbog dnevne politike. Miješati današnje odnose Crne Gore i Rusije s onim što se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata – to bi bila revizija istorije. To su Poljaci napravili, a gospodin Đukanović se ponio veoma dostojanstveno prema istoriji i nije podlegao zamkama dnevne politike“, ocijenio je Jakšić za Portal Analitika.

Pitanje je, kaže on, kako će Rusi pročitati Đukanovićevu poruku – da li samo kao učtivu objektivnost ili kao signal dobre volje da se zamrznuti odnosi Crne Gore i Rusije malo odmrznu.

„Naredna poruka iz Moskve moći će da nam kaže kako je to protumačeno u Kremlju. Za svaku zemlju, pa i u ovom našem regionu, dobro je da ima normalne odnose s Rusijom. U krajnjoj liniji, za odnose s Rusijom bore se i Njemačka i veliki broj članica EU. Kada je to u ostvarivanju vašeg sopstvenog interesa – zašto da ne. S tim što se znaju limiti saradnje. Rusija sarađuje i s mnogo drugih zemalja koje su članice NATO-a. Prema tome, ponašati se sada u Moskvi kao uvrijeđena gospođica zato što je Crna Gora ušla u NATO je loše, a sigurno je i da Crna Gora ima svoje interese da sarađuje s Rusijom, prije svega u ekonomskom smislu“, smatra Jakšić.

0409boskojaksic

Spremnost za poboljšanje odnosa: Dopisnik ruskog dnevnika Komersant sa Balkana, Genadij Sisojev, navodi da ga je izjava crnogorskog predsjednika, s jedne strane, iznenadila zato što se ona u Varšavi možda očekivala od nekog drugog lidera; s druge strane, dodaje on, nije ga iznenadila s obzirom na značaj vrijednosti antifašizma za državno rukovodstvo Crne Gore.

Đukanović je, prema njegovim riječima, iz Varšave odaslao više poruka.

„Prva je da bi prisustvo Rusije – bez obzira na razlike u pristupu različitim međunarodnim problemima i sistemu vrijednosti – ovakve događaje učinilo potpunijim. On se, faktički, založio za to da je Rusija trebalo da bude prisutna u Varšavi. To je poruka koja je jako pozitivno dočekana u Rusiji“, tvrdi on.

Druga poruka je, kaže, bila indirektna.

Đukanović je stavio do znanja Rusiji tezu koja u zadnje dvije-tri godine nije bila toliko prihvaćena u toj zemlji – da neka država može da bude apsolutno dobar partner Rusiji, iako je članica NATO-a i/ili EU. Ima dosta primjera gdje Rusija ima dobre odnose sa zemljama koje su članice EU – da ne idemo dalje od Slovenije. Đukanović je, u principu, poslao poruku Rusiji da bez obzira na negativno rusko prihvatanje učlanjenja u NATO, Crna Gora može da bude dobar partner“, naglašava Sisojev za Portal Analitika.

0409genadijsisojev

Đukanovićeve riječi iz Varšave stoga su, uvjeren je on, poruka da je Crna Gora spremna za otopljavanje odnosa s Rusijom.

„Tako sam shvatio izjavu, a mislim da će tako biti shvaćena i u Rusiji. Koliko znam, novi ambasador Rusije, koji je došao u Crnu Goru prije mjesec dana, uskoro će da preda akreditivna pisma Đukanoviću, i to će biti prilika da razmijene mišljenja o perspektivama normalizacije odnosa“, navodi naš sagovornik.

Bivši i novi saveznici: Svečanosti u Poljskoj, podsjetimo, prisustvovalo je 250 gostiju iz 40 državnih delegacija. Poziva za Rusiju, Srbiju, BiH i Sjevernu Makedoniju nije bilo jer su se poljske vlasti umjesto obilježavanja tragičnog datuma s nekadašnjim saveznicima, odlučile da ga obilježe sa sadašnjim, iz NATO-a, EU i Istočnog partnerstva (Azerbejdžan, Jermenija, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Od predstavnika delegacija iz regiona, u Varšavi je osim Đukanovića i Grabar Kitarović bio i predsednik Albanije, Iljir Meta.

Prije deset godina, na obilježavanju 70. godišnjice od izbijanja Drugog svjetskog rata, ruski predsjednik, a tada premijer, Vladimir Putin, na svečanosti na poluostrvu Vesterplate rekao je da je samo oslobađanje Gdanjska odnijelo živote 53.000 vojnika Crvene armije, te da je u oslobađanju Poljske stradalo čak 600.000 crvenoarmejaca.

0409djukanovicpoljskaproslava2

Revizionističko „šminkanje“: Sagovornici Portala Analitika smatraju da je politizacija istorije, nalik ovoj iz Poljske, veoma opasna.

„Ona se, nažalost, sve češće dešava. Može se reći da je naš region jedno vrijeme prednjačio u različitim tumačenjima istorije. Kada pročitate srednjoškolske udžbenike u BiH, vidite da se uče tri različite istorije novijeg perioda. Mislim da je to loše jer negativno utiče na savremene odnose. Bilo bi bolje kloniti se te vrste revizije istorije. A kada se ona revidira na jednom globalnom planu i kada se iz nje izbacuje neko ko je najviše doprinio pobjedi u Drugom svjetskom ratu i podnio najveće žrtve – što je, nesporno, Rusija – onda je to primitivno ʼšminkanjeʼ zbog sadašnjih političkih odnosa“, podvlači Boško Jakšić.

Genadij Sisojev napominje da je prekrajanje istorije opasno ne zbog istine o njoj, već zbog sadašnjosti i budućnosti.

„O tome je govorio i Đukanović, rekavši da su ovakvi događaji bitni ne zbog prolaska vremena, već zbog jačanja desnog ekstremizma u Evropi, koji, s jedne strane, relativizuje ulogu koju su odigrali pobjednici nad fašizmom, a, s druge, zamagljuje ulogu onih koji su sarađivali s fašistima“, zaključuje on.

Teško je odgovoriti na pitanje nagoviještava li Đukanovićeva poruka iz Varšave početak kraja zime u rusko-crnogorskim odnosima, ali se nedvosmisleno može reći da nagoviještava njegovu spremnost da radi na tome.

Komentari: 61

Navikavaj

05. 09. 2019 - 07:26

Prosječan glasač DPS-a.... Jedan dan Đukanović protiv Rusije - UAAAA Rusija... Drugi dan Đukanović za Rusiju - Braćoooo Rusi volimo vas..
Tara

05. 09. 2019 - 11:30

Niti su nam rusi niti srbijanci braca.. g.Djukanovic je pozvan kao pocasni gost u Poljskoj..za to smo ponosni..ali,po mom misljenju nije trebao da spominje Srbiju niti Rusiju..Obadva naroda(Staljin-Putin) su izvrsili strahote..genocid ..Puc..aneksije.. Djukanovic je napravio veliku gresku..i nas crnogorce ponizio..!
Freeman

05. 09. 2019 - 11:51

Ti ,takva kakva si nikad nećeš imati brata !.
Taro

05. 09. 2019 - 13:31

Više mrziš Srbiju i Rusiju nego što voliš Crnu Goru. Odmah se vidi da si neku medresu završila
Мирослав Ђукић

05. 09. 2019 - 13:10

То се зове "трокапићи". Добар дан, народе, на све стране!
SINDON

26. 11. 2019 - 09:39

MENI NE ZANIMA RUSIJA RUSIJA VELIKA HTJELA OSVOJITI CRNU GORU ISTO SRBIJA. MENI ZANIMA CJELOVITA CRNA GORA.
Cinculiranje

05. 09. 2019 - 08:10

Malo tamo, malo ovamo, i pare i jare, vazda ista prica. Samo sto mu to nece proci kod vecih mangupa nego sto je on.
Nick

05. 09. 2019 - 08:20

Kome nije jasno o cemu se radi neka pogleda... https://youtu.be/HYhJ72pVDC8
Tako je

29. 09. 2019 - 00:31

Samo slusaj Deretica i njemu slicne i nemas zime! ;-) Kako se kalemite na budale, nije ni cudo sto vam je Vucic predsjednik!
Mihailo,Bgd

05. 09. 2019 - 09:36

Banalna tumačenja tzv. analitičara pokazuju elementarno nepoznavanje crnogorskog identitetskog antropološkog koda. Crnogorski glavari su znali da poslije bitke ljudski isprate komandanta protivničke vojske,znali su da brane drugog od sbe i da kažu pravu riječ koja odgovara istini, bez obzira na koga se odnosi. Milo je rekao istinu,zar to ima bilo kakav drugi znak osim znaka Čovječnosti i Čestitosti. Oni iz palanačkog tamnog vilajeta u svakoj riječi traže neki interes zvan stava da se bude pošten. Eto i po tome su Crnogorci Crnogorci a ne udvorice,ogovarači ili sitni kalkulanti. Fala bogu da se bar malo u CG očuvalo dostojanstvo Riječi!
Тотo

05. 09. 2019 - 11:14

Шта јесте- јесте. Овај чојски главар није никада себе демантовао. Без једно хиљаду пута. О свим важним стварима. Заиста се није руководио тренутним интересима. Мајко мила...
Sovereign

05. 09. 2019 - 12:19

Нека ти Тото, аутор поста је црногорац из Србије, против које пљује на сваком мјесту и у свако вријеме. Ваљда му пензија у динарима није добра. Типични црногорац.
Sovereign

05. 09. 2019 - 13:16

Микаило из Београда и њихов предсједник су подједнако конзистентни...
danilo s.

05. 09. 2019 - 19:13

Mihailo je u pravu! Argumentim ad personam (na ličnost) je dokaz da vi nijeste u pravu. Toliko ste vi i Toto (a i Miroslav) puni mržnje prema CG i Crnogorcima da kada se radi o temama na to pitanje prosto zaboravite da logički razmišljate.
Мирослав Ђукић

05. 09. 2019 - 13:12

Михајло, баш сте ме насмејали овом Вашом иронијом! Свака част, заиста сте бритки у сатири, разголитили стеи исмејали режим овим коментаром!
ĐULE,

05. 09. 2019 - 18:37

Ti si nas sve rastužio znanjem o ironiji. Mlad si naučićeš?
Мирослав Ђукић

06. 09. 2019 - 11:07

Обришите окице, утрите сузице у очима својим... Иронија је пред Вама, заправо она је свуда около, само је Ви не видите! Ако живите у montenegru, Ви живите сушту и непатворену иронију!
NIJE SVE KAKO IZGLEDA

05. 09. 2019 - 21:13

Davno je to ,vjetar odnio
Djordje

05. 09. 2019 - 09:51

A ovo sa Srbima u Montenegro kako se zove? Nije to revizija no iskrivljen pogled na istinu. Lukavijega nema na zemlji,sto li je sad naumijo?
SrbinnadSrbima

05. 09. 2019 - 09:58

Crnogorsko srpstvo i velikosrpstvo uopste su najveca i najsramnija revizija crnogorske istorije! To nek' je na cast vladici, kralju i nebronim uhljebima crnogorskim u Beogradu!
Manjina

05. 09. 2019 - 10:35

Kad to tako nabroja ne ostade niko a da je bio za crnogorski identitet.
SrbinadSrbima

05. 09. 2019 - 13:17

Bilo ih je mnogo, ali nažalost vazda "debela" manjina. Da budem iskren zaista mi nije jasno kako ova zemlja i crnogorski narod opstaše ovoliko dugo.
danilo s.

05. 09. 2019 - 21:51

@"Zaboravna manjina" - Zaboravili ste na zbor Crnogoraca ("ne Srba is CG")? Zaboravili ste da se u 19-om vijeku cijela Evropa divila Crnogorcima ("ne Srbima iz CG"). Pjesnici, pisci, političari veličali su Crnogorce ("ne Srbe is CG") itd...Zaboravili ste na heroje i mučenike Božićnjeg ustanka (1919). ....
Freeman

05. 09. 2019 - 11:54

Crnogorci su elitni Srbi.Kažem Crnogorci,a ne montenegrini,dukljani i milogorci .
FREEEEEMAN,

05. 09. 2019 - 18:33

Šta ti bi namah zanemože...neka psisčka stvar..jašta!
Ćalasan

05. 09. 2019 - 11:11

ĐORĐIJE, Srbi su stalni remetilački faktor u regionu. U Sloveniji bi htjeli da se upravlja po beogradski, tako u Hrvatskoj ,CG,Makedoniji.... Oni se svuda K...ČE. Ne poštuju ustavni poredak države u kojoj žive i nijesu lojalni građani legitimnom poretku države gdje su. A kad dobiju po nosu onda kuku-lele "UGROŽENI SRBI"?! A po pravilu su ugroženi onda kad oni ne mogu da ugrožavaju drugog. To je neka primitivna arogancija bez pokrića. Predmet socijane patologije.
Мирослав Ђукић

05. 09. 2019 - 13:20

Ćalasan, аутор тезе да су Срби "stalni remetilački faktor" је Анте Старчевић. Бивши Србин, бивши човек, потоњи србофоб, претеча усташа... Само да евидентирамо, да се зна ко је шта и ко је ко!
Makijaveli

05. 09. 2019 - 16:42

Ako je Ante Starcevic srbin,onda su to vjerovatno i Staljin,Gebels i .... Prestanite se kititi tudjim perjem, koje neki put moze doneti i zarazu. Veljesrblje je najbolje pokazalo svoje cojstvo i junastvo u "ratovima za mir, koje oni nisu vodili" i kojima su (unesrecivsi okolne narode) najbolje pokazali kako se gube ratovi i obraz u tim nepotrebnim sukobima.
Мирослав Ђукић

06. 09. 2019 - 11:11

Мако, ноторне се ствари не морају доказивати. Ако Ви нешто не знате, то је само Ваш хендикеп. Ево, погледајте, има и факсимил потписа Анте Старчевића: https://vidovdan.org/info/kako-je-ante-starcevic-od-srbina-licanina-postao-hrvat/?script=lat
Ćalasan

05. 09. 2019 - 18:29

ĐULE,nijesam se otimo za Starčevića,vjerovatno je i tada bilo kao i sada to je, kako bi rekao bivši predsjednik Srbije- vojvoda Tomo-"genetstki kod Srba". To država treba uvijek imati na umu u odnosima sa Srbijom..
Мирослав Ђукић

06. 09. 2019 - 11:17

Рођаче мога кума, ако користите нечије реченице, фразе и флоскуле, ред је да нагласите ко је то рекао. Тако, у реду је кад у свом коментару кажете: "Што би рекао Анте Старчевић, идејни вођа усташтва: "Срби су "stalni remetilački faktor"". Онда је у реду, то нису Ваше речи, Ви онда само цитирате, срећно или несрећно, смислено или трапаво, али свакако постоји ограда између Вас и цитираног аутора. Овако, без наводника, испада да Ви мислите његовом главом (а то није много похвално). Схватите ову моју опаску крајње добронамерном према Вама.
KUME MOGA ROĐAKA,

06. 09. 2019 - 14:51

Uvaženi poštovaoče imena Ante Starčevića,prepametni Đule: trebao bi znati da istine koje se se ponavljaju ne treba citirati. "Voda je mokra" ne treba citirati ko je to prvi rekao jer je to činjenica -aksiom- Od istrage Bogumila do danas Srbi izazivaju sukobe na štetu svog i drugih susjednih naroda. To je istina. To je neko rekao i prije Srbina-Ante i to je svakodnavna stvarnost...ti to znaš, no tebe žulja zapravo ISTINA a ne znaci navoda. Priznaj Đule?
Мирослав Ђукић

26. 09. 2019 - 09:44

Припадниче часног братства, "Сто пута поновљена лаж, постаје истина", рекао је Joseph Goebbels, министар пропаганде нацистичког режима Адолфа Хитлера. Лажавина бившег Србина, а потоњег идеолога усташтва и људске нуле Анта Старчевића никада неће постати истина, колико год да је неко папагајски понавља.
Djordje

05. 09. 2019 - 15:58

Ma kad mi takav priuceni istoricar kaze,ciju su tezu potvrdile sve svjetske adrese sa demokratskog Zapada dje je pravda nosilac vrijednosti ,poklopijo sam se usima. Evo Caslo izvini.
Zaro

05. 09. 2019 - 18:51

Gdine Ćalasan bolju opservaciju karaktera i kulture naših susjeda sa śevera, nijesam odavno čuo! Bravo! A svim ljudima dobre volje želim svu sreću.
Mišo

05. 09. 2019 - 10:44

(1) Taktički sporazum sa Nemcima, posebno posle dupeuvlačenja Britanje i Francuske (Antoni Idn) Hitleru septembra 1938. godine i žrtvovanje Čehoslovačke, mnogo puta je objašnjen. Najbolje ga je objasnila srpska istoričarka pok. Olivera Milosavljević pitanjem. Ako je SSSR sporazumom Ribentrop-Molotov postao saveznik Nemačke, zašto Britanija i Francuska nisu objavili rat SSSR nego samo Nemačkoj. ALI od Poljske niko ne može da traži da zaboravi nekoliko hiljada ubijenih pripadnika Poljske armije u Katinskoj šumi. Rusi su tada imali istorijsku šansu da humanim postupanjem na okupiranim delovima Poljske pomire dva naroda, da uspostave trajno prijateljstvo, ali se Staljin odlučio za zločin i najsurovije moguće postupanje.
Mišo

05. 09. 2019 - 10:45

(2) Jasno je da u Evropi desnica jača a neofašizam raste, ali neofašizma nema u evropskim zakonima ili javnim istupima iz nacionalnih institucija. To koliko ga ima stavlja se van zakona, a državama (Austrija) se uvode sankcije ako narod na izborima dovede na vlast deklarisane fašiste. Srbija je jedina evropska država koja je u svojoj skupštini i to uz neverovatnu podršku svih stranaka, ZAKONOM ozvaničila nacizam i fašizam i posle toga rehabilitovala sve moguće kolaboracioniste. Jedino srpska država slavi i podržava svoj naci-fašistički četnički pokret koji je dominirao sve vreme rata u Nedićevoj Srbiji. Srbija kao država je sebe, posle 80 godina svrstala u poražene sile Osovine. Rehabilitovala je pakt sa Osovinom. Zašto se onda čudimo da poziva nije bilo. Srbija slavi Mihailovićeve zločince.
Anđa

05. 09. 2019 - 13:05

Tačno je da je Srbija, nažalost, rehabilitovala četništvo. Ali odakle Vam podatak da je Srbija Nedićeva i da je nedićevski i ini fašistički pokret dominantan u Srbiji? (...."naci-fašistički četnički pokret koji je dominirao sve vreme rata u Nedićevoj Srbiji"). Zemlja u kojoj je podignut prvi ustanak u okupaciji, u kojoj je bila prva slobodna teritorija....Da li i vi revidirate istoriju zbog sadašnje pogubne politike koju vodi Srbija!
Mišo

05. 09. 2019 - 17:05

Pa jeste @Anđo, koliko god se to nama ne dopadalo. Od početka decembra 1941. kada su Nemci i četnici isterali partizane iz Srbije, do proleća 1944. godine kada su krenule borbe za oslobođenje Srbije od Nemaca, četnika, Nedićevaca, Ljotićevaca i belih Rusa, Srbija je bila mirna, bez otpora, poslušna i uslužna rajhu i vermahtu. Četnici generala Mihailovića bili su verni saveznici ustašama u NDH, Italijanima pa Nemcima u CG i Nemcima u Srbiji. Srbija je bila veoma, veoma kvislinška. Sirovine i hrana su bez poteškoća odlazile za Nemačku, oko 5000 Srba je radilo u nemačkoj avio industriji u Srbiji, 25000 Srba je otišlo na dobrovoljni rad u Nemačku, a oko 1000 dece iz bogatih srpskih porodica na školvanje u zemlje Osovine. Nedićeva Srbija je verno služila Hitleru dok su se neki Srbi borili u NOV. Veliko je pitanje kojih je bilo više? Nema velike bitke (Neretva, Sutjeska, Drvar ...) u kojoj četnici nisu sa Nemcima bili na istoj strani protiv NOV.
murko

05. 09. 2019 - 17:24

25000 otislo na dobrovoljni rad. Sta je bilo bombardovanje 1941? Priprema za generalni urbanisticki plan. Stvarno covek mora da bude ....pa da ovako nesto napise. Ja ti se divim. Koliko ih je otislona kampovanje u Jasenovac?
Mišo

05. 09. 2019 - 17:48

Ti to po principu, ako mi podaci ne odgovaraju, tim gore po podatke. Pošto volim istinom da nerviram četnike, zaboravio sam pa dodajem. U Beogradu je tokom 1941. godine vrlo uspešno radilo oko 300 advokatskih kancelarija, kulturno-umetnički život je cvetao, u Narodnom pozorištu je skoro jednom mesečno postavljana nova predstava. Žanka Stokić je uveseljavala domaću i stranu vojsku svojim dosetkama i u pozorištu i na Radio Beogradu. Gestapo je objavio raspis građanima da se međusobno ne prijavljuju i ne prave gužvu u zgradi gestapoa i da Nemci više neće primati nikakve dojave. Poručnik Aleksandar Saša Mihajlović je javio generalu Mihailoviću da "ne brime jer "potpuno vladamo situacijom u Banjičkom logoru. Naši ljudi prave spiskove i određuju ko živi a ko ne". I DA, @Murko, oko 25000 Srba je otišlo u Nemačku na dobrovolji rad za platu, naravno.
Mišo

05. 09. 2019 - 18:44

I da, @Murko, zaboravih. Dok je 5 članova KP, ilegalaca koji su obešeni na terazijama avgusta 1941. godine visilo, u Hotelu Moskva je danima treštala muzika. To je u neposrednoj blizini, ako nisi bio u Beogradu. Zabavljali su se Beograđani, Nemci, Nedićevci, četnici, Ljotićevci, sve je prštalo od "antifašizma".
NIJE SVE KAKO IZGLEDA

05. 09. 2019 - 21:18

Приликом Титовог сусрета са Черчилом у Казерти 1944. Тито је говорећи о својој војсци рекао да су у почетку у њој били скоро искључиво Срби, „Морамо овдје повући чињеницу да се у редовима Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, од самог почетка па до данас налазе у огромној већини баш Срби, умјесто да то буде обратно. Баш српски, црногорски, босански и лички партизани и бригаде, које су биле састављене готово искључиво од Срба, водиле су и данас воде немилосрдну борбу не само против окупатора, већ и против четника Драже Михаиловића и осталих непријатеља народа.”
murko

05. 09. 2019 - 23:33

OKO 300.000 ljudi iz Srbije deportovano je na prinudni rad u Nemačku za vreme Drugog svetskog rata, i još 200.000 njih kao ratni zarobljenici. I trebalo im je jos tih 25000. Zemlja je bila okupirana, bas kao i danas i isto rade kafane i advokatske kancelarije. Samo nema streljanja 100 civila za jednog Nemca. I ponovo nema Srba u rulji koja se sprema na Moskvu, a znamo koga je bilo.
Azra01

05. 09. 2019 - 11:02

Ma Djukanovic treba da bude za primjer svima!
CiciMici

05. 09. 2019 - 11:04

Ovim im je samo polazao koliko je prije svega covjek pa sve ostalo. Oni ovo nilada rekli ne bi,pa neka iz ovoga nauče nesto!
luka

05. 09. 2019 - 12:12

cuj ti Kitanovicku hahahahahahahhahaha. Koja ironija hahahahahahahaha
goran1978

05. 09. 2019 - 12:17

Djukanovic je pokazao da istorijske stvari ne mogu da uticu na politiske stvari i svojoj izjavom je to pokazao!
Kosta

05. 09. 2019 - 12:20

To sto je CG clanica Nato-a i Milova izjava je samo potvrda da niko nije protiv Rusije i da je postovanje prisutno.
oliver14

05. 09. 2019 - 12:22

Milo je ispao veliki covjek prije svega i vrsan politicar, jer svojom izjavom je pokazao koja je to ljudska velicina koja u momentu obiljezavanja tako istorijskog momenta je ukazao na znacaj Rusije iako znamo svi kakva je Rusija bila prema Crnoj Gori.
Vitinka

05. 09. 2019 - 12:22

E svaka mu je sveta i na mjestu, tako da niko ne moze da kaze da Milo ne postuje i Rusiju i Srbiju.
ines23

05. 09. 2019 - 12:23

Milo gospodski kao i uvijek, znamo svi da Rusija u proteklo vrijeme i nije bila naklonjena Crnoj Gori, ali Milo je rekao kako jeste, casno i posteno, jer Rusija je dala doprinos u II svjetskom ratu.
Saša

05. 09. 2019 - 12:32

"Đukanović stavio do znanja Rusiji".....hahaha...koja komedija....
Pesma proletera

05. 09. 2019 - 13:16

Ovo su Ruskije samo pustili potomke bivsih kvislinga da se ofiraju . Sad kad su izasli ma cistinu tacno ce se znat ko ce na radnu akciju u Sibir .
Brna

05. 09. 2019 - 13:35

Braco Crnogorcii, sad mi nista nije jasno! Jesmo li za Rusiju i Srbiju ili smo i dalje protiv? Uputstvo molim, nemam kad da mislim!
Gost

05. 09. 2019 - 16:31

Ma nemoj misliti, ne natezi se i ne zamaraj mozak
murko

05. 09. 2019 - 14:12

Najgore ce proci spori. Kada je prosli put Milo rekao da, ne da nije bio na Dubrovniku, nego je ucestvovao u antiratnim demonstracijama, celo jedno krilo partije koje je ponela inercija, je otpalo. Sada ce da kaze da je uvek bio uz Rusiju, i da im nije on uveo sankcije, nego zla opozicija. Ko hoce da ostane na drzavnim jaslama, neka prati prve naznake promene.
Ljubav i interes

05. 09. 2019 - 15:52

Ovakva izjava moze biti odraz stava koji predstavlja stvarnost drugog svjetskog rata.ukoliko ona to predstavlja a ne samo zelju da se trenutni stav prema Rusiji poboljša onda je iskrena izjava.a sankcije Rusiji ostaju i dalje na snazi.
Anonimus

05. 09. 2019 - 16:28

Izjava je istoriska istina i izvrstan potez pravog lidera i politicara a ko ne shvata nikada mu i nece biti jasno!Nemamo svi iste intelektualne sposobnosti niti istu takvu sirinu.Provinciski i malogradjanski duh ruse ono sto je vrijednost a to je najveca opasnost..
danilo s.

05. 09. 2019 - 22:08

Mislim da je izjava g. Đukanovića briljantan i dobro promišljen državnički potez. Imam utisak da je s njegovim politički instiktom ponovo nepogrešivo procijenio političku situaciju i medjunarodne odnose. I pravovremeno reagovao.
Niko

05. 09. 2019 - 23:12

Poljska obilježava godišnjicu POČETKA Drugog svjetskog rata. Kad je počeo Drugi svjetski rat? 1939-e. Kako? Napadom na Poljsku. Ko je napa' Poljsku. Njemačka i Sovjetski Savez (Hitler i Staljin). I jedni i drugi su vršili zločine nad Poljacima. Rusi nekome da pričaju o "reviziji istorije".
Novi komentar