Prije mjesec počela primjena finansijskih kompenzacija

Zbog nestanka struje nadoknadu zatražilo osam potrošača

U proteklih 30 dana osam potrošača je podnijelo prigovor i tražilo odštetu zbog prekida u napajanju električnom energijom i odstupanja napona, saopšteno je Pobjedi iz Elektroprivrede. 
Objavljeno: 05. 09. 2019 - 06:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Primjena finansijskih kompenzacija u slučajevima neispunjavanja minimum kvaliteta snabd i j e v a n j a e l e k t r i č n o m energijom utvrđenih Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom počela je 8. avgusta. Za neispunjavanje minimuma kvaliteta propisanog pravilima predviđena je odšteta od 20 eura za kupce koji su priključeni na distributivni sistem - pretežno domaćinstva, odnosno 200 eura za one koji su priključeni na prenosni sistem. -Do sada je podneseno osam prigovora, koji su se odnosili na prekide u napajanju, dostavljanje odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona – kazali su Pobjedi iz EPCG.

Iz ove kompanije precizirali su da su se prigovori odnosili na Crnogorski elektrodistributivni sistem.

CGES

- U toku su postupci za rješavanje prigovora – kazali su predstavnici EPCG. Oni su dodali da su prigovori stigli iz Podgorice i iz Bijelog Polja. Iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE) su ranije saopštili da predmet prigovora kupaca mogu biti svi događaji koji nastanu od 8. avgusta i to u roku od 30 dana od momenta koji je za posljedicu imao eventualno neispunjavanje minimuma kvaliteta.

Iz RAE su naveli da potrošač podnosi prigovor snabdjevaču sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju, odnosno Elektroprivredi, ako kupac nije promijenio snabdjevača. Pravo na finansijsku kompenzaciju imaju kupci električne energije koji su zaključili ugovor o snabdijevanju električnom energijom i podnosioci zahtjeva za izdavanje saglasnosti za priključenje na distributivni sistem električne energije. -Procedura je pojednostavljena u smislu da kupac ne mora biti informisan na koji elektroenergetski subjekat se odnosi minimum standarda kvaliteta. Jedini kontakt za kupca je njegov snabdjevač. Potrošač može podnijeti prigovor snabdjevaču električne energije sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju – objasnili su iz RAE.

Elektroenergetski subjekti koji u slučaju nepoštovanja minimuma standarda kvaliteta isplaćuju finansijske kompenzacije su svi operatori prenosnog sistema, operatori distributivnog sistema ili snabdjevači. Operator prenosnog sistema je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), operator distributivnog sistema je CEDIS, dok licence za snabdijevanje električnom energijom posjeduju EPCG, Montenegro bonus, Uniprom, Energia Gas and Power, Petrol Crna Gora MNE i Twinfin Tesla.

PRIGOVORI

Predmet prigovora može biti neispunjavanje minimuma kvaliteta utvrđenog Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom a koje se odnosi na: vrijeme u toku kog operator sistema mora otkloniti prekid u napajanju, ali i rokove koje moraju ispoštovati u najavi planiranih prekida, izdavanju saglasnosti za priključenje, (ponovnom) priključenju kupca, dostavljanju odgovora na prijavu o neispravnosti funkcionisanja mjernog uređaja, obilasku objekta kupca, dostavljanju odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona.

Predmet prigovora može biti i neispunjavanje minimuma kvaliteta, a koje se odnosi na rokove koje moraju ispuniti snabdjevači, a koji se odnose na dostavljanje odgovora na: zahtjev za provjeru obračuna ili mjernih veličina iskazanih na računu, zahtjev za izvršenje finansijske kompenzacije, zahtjev za ponovno priključenje kupca i zahtjev za kontrolu ispravnosti funkcionisanja mjernog mjesta. Iz RAE su saopštili da je snabdjevač dužan da u roku od 15 dana odluči po prigovoru kupca. Ako kupac nije zadovoljan rješenjem snabdjevača, može na predmetno rješenje podnijeti žalbu Agenciji.

- Nakon donošenja odluke snabdjevača ili Agencije kojom se udovoljava zahtjevu stranke, snabdjevač je dužan da izvrši finansijsku kompenzaciju prema kupcu u roku od 30 dana – naveli su iz RAE.

Komentari: 0

Novi komentar