Od 2021. godine

Hrvatska: Penziju će dobijati i oni koji nikada nijesu radili

Na tu vrstu primanja imali bi pravo stariji od 65 koji nijesu bili zaposleni ili su radili kraće od 15 godina, što je minimum za isplatu penzije.
Objavljeno: 05. 09. 2019 - 19:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je, kako prenose hrvatski mediji, najavio ministar za rad i penzijsko osiguranje Josip Aladrović, koji je pojasnio da pomenuta mjera predstavlja vid zaštite od siromaštva u starijem životnom dobu, piše Večernji list.

Kako procjenjuje ministarstvo, ovu naknadu primalo bi oko 50.000 ljudi, a njen iznos bio bi manji od najniže penzije, koja je trenutno 130 eura.

"Procjene govore da postoji oko 53.000 stanovnika koji će 2021. imati više od 65 godina, a neće imati nikakve prihode", rekao je Aladrović.

Prosječna penzija u Hrvatskoj je oko 340 eura.

Penzijski sistem u Hrvatskoj je suočen sa velikim problemima prije svega zbog toga što se broj radnika i broj penzionera gotovo izjednačio (na jednog penzionera dolazi 1,29 radnika) usljed velikih demografskih promjena uslovljenih masovnim iseljavanjem. U takvim okolnostima nezadovoljni su svi – radnici jer veliki dio plate izdvajaju za penzijsko osiguranje, a penzioneri zbog malih penzija.

Komentari: 0

Novi komentar