Nezadovoljni reakcijom Vlade

Pomorci i dalje strahuju da bi mogli ostati bez američkih viza

U Uniji pomoraca smatraju da nakon sastanka ministra pomorstva Osmana Nurkovića i američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke i dalje nije jasno da li je definitivno i sigurno otklonjena opasnost od zabrane ulaska crnogorskim pomorcima u Sjedinjene Američke Države.
Objavljeno: 06. 09. 2019 - 07:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su saopštili da su nezadovoljni reagovanjem državne administracije i tvrde da je izostala sinhronizovana akcija državnih organa. Podsjetimo da je iz Ministarstva pomorstva u nedjelju saopšteno da je ambasadorka SAD uvjerila ministra da izdavanje viza crnogorskim pomorcima ide ustaljenom dinamikom i da, prema informacijama kojima Ambasada SAD raspolaže, nema dodatnih restrikcija po tom pitanju.

- Svakako smo zadovoljni time što je ambasadorka SAD istakla, ali smo i zabrinuti zbog dijela izjave da ,,po informacijama kojima Ambasada SAD raspolaže, nema dodatnih restrikcija po tom pitanju“. Znači, ništa nije definitvno i sigurno i to je ono što nas brine, jer ne vidimo da se naša administracija ovom problemu posvetila onako kako on to i zaslužuje – kazali su Pobjedi iz Unije pomoraca. Nakon nekoliko slučajeva povezivanja crnogorskih pomoraca sa krijumčarenjem droge, počele su da kruže nezvanične informacije da će našim pomorcima biti zabranjen ulazak u SAD.

 - Kao i dosta puta do sada, cijela ova zbrka je nastala rasturanjem i citiranjem neformalnih informacija te njihovim slobodnim prevođenjem i interpretacijom od čitave javnosti i to je išlo do te mjere da su se u raspravu uključili i pojedini političari nadajući se da će uzeti par neplaniranih bodova – rekli su predstavnici Unije.

DISKRIMINACIJA Oni su naveli da je ovakvo ,,isticanje“ crnogorskih pomoraca skoro pa diskriminacija cijele struke.

- Iako smo bili svjedoci hapšenja gradonačelnika, istaknutih članova političkih partija, pa čak i policijskih inspektora, najviše su stigmatizovani pomorci i to svi u globalu, iako vidimo da nečasnih pojedinaca ima u svakoj profesiji. Ugled i reputacija pomoraca su definitivno narušeni, najviše krivicom samih pomoraca koji su involvirani u ova dešavanja, a zatim ništa manje i djelovanjem čitavog društva – smatraju u Uniji pomoraca.

Prema njihovim informacijama, Nurković se sa ambasadorkom SAD susreo četiri dana ranije nego što je objavljeno saopštenje.

- Ono što nam, kao laicima, prvo upada u oči jeste zvanična objava ovako važne informacije u nedjelju u 19:36 iako je sastanak sa ambasadorskom održan, po nezvaničnim informacijama, bar četiri dana ranije. Druga stvar je ta što nam nije jasno po kom osnovu je delegiran ministar Nurković da rješava ovakve stvari kada one svojom kompleksnošću odavno prevazilaze ingerencije Ministarstva pomorstva i tiču se više nekih drugih resora – saopštili su predstavnici Unije. Oni smatraju da je sinhronizovana akcija apsolutno izostala.

- Ako je administracija u cjelini ipak djelovala. onda je to trebalo i saopštiti i ne dopustiti ovoliko i ovakvo spekulisanje - kazali su predstavnici Unije pomoraca. Prema njihovim riječima, pitanja implementacije međunarodnih konvencija koje je Crna Gora odavno ratifikovala su i dalje skroz otvorena ili su te konvencije prilagođene crnogorskoj stvarnosti i ,,potrebama uskog kruga ljudi koji sa pomorstvom i interesima pomoraca dijele samo riječ more koju imaju u imenu radnog mjesta ili institucije u kojoj su zaposleni“.

-I ako smo u proteklom periodu gasili mnoge požare koji tinjaju već desetak godina, iako smo preveli stotine stranica i uputili ih institucijama, iako smo matičnom resoru toliko puta bukvalno crtajući naznačili ono što nam stvara i što nam može stvoriti još veće probleme u budućnosti, odgovoreno nam je minimalnim i kratkoročnim kozmetičkim izmjenama i dopunama zakona i pravilnika koji nam regulišu profesiju – poručuju predstavnici Unije.

Oni dodaju da u prilog tome ide i njihova jasno iznešena volja da odrade kompletan Pravilnik o zvanjima pomoraca, na čemu, kako kažu, urgiraju već više od godinu. - Na drugoj strani, posljednje u nizu kozmetičkih promjena odradilo je samo Ministarstvo i to najviše da bi uhljebilo pripadnike mornarice, iako nam nije jasno kako je moguće izjednačiti mornaricu sa trgovačkom flotom kad znamo da ta dva segmenta imaju veoma malo zajedničkog – istakli su predstavnici Unije.

PRIORITETI Oni su saopštili da je prioritet apsolutno i bespogovorno prilagođavanje našeg zakonodavstva sa međunarodnim propisima. - Tako bi jednom zauvijek sredili situaciju u našem dvorištu i prestali strahovati kakve će biti posljedice sve učestalijih međunarodnih inspekcija kojima podliježemo kao članica IMO i zemlja kandidat za pridruživanje EU - naglasili su iz Unije. Oni smatraju i da je jedan od prioriteta izrada nacionalne strategije pomorstva i dodaju da je Unija jedan takav nacrt zvanično i uputila Ministarstvu saobraćaja.

 - Međutim, prilikom izrade strategije saobraćajne politike u prvoj polovini ove godine ovaj resor ne da nije uzeo u obzir naš nacrt, već se u niti jednom dijelu nije dotakao pomorstva kao integralnog dijela saobraćaja – tvrde predstavnici Unije pomoraca. Predstavnici Unije tvrde da postoji izvjestan broj službenika Ministarstva pomorstva koji su zaposleni i na privatnim fakultetima i u trening centrima, gdje predaju i ispituju kandidate, a zatim to isto rade i u lučkim kapetanijama, te na kraju potpisuju i sertifikate. - Ne vjerujemo da se na taj način može nepristrasno privesti kraju cijeli jedan proces obuke pomoraca i to nam uz već maksimalno omasovljen kadar predstavlja dodatan problem – kazali su predstavnici pomoraca.

Oni navode i da kontrole kvaliteta cjelokupnog sistema obrazovanja i obuka skoro da i nema. - Uz neke manje administrativne i čisto tehničke probleme, ovo su problemi koje ministarstvo mora riješiti što brže. U suprotnom, ponoviće se negativan izvještaj neke od evropskih nezavisnih institucija i to će nas ponovo koštati gubljenja dobro plaćenih poslova i novca – upozoreno je iz Unije.

Komentari: 4

imal kokaina

06. 09. 2019 - 07:59

Ma sve staviti na crnu listu pa nek diluju u CG ili nek ratju sa Talibanima za 100 € .
persone non gratis

06. 09. 2019 - 08:01

Sta im moze Vlada pomoci posle preporuke Amerike stranim kompanijama ? Jednostavno nece dobiti posao i kraj .
braco pomorci

06. 09. 2019 - 08:41

Jedini spas vi je da izvadite pasose neke trece zemlje . Ovaj nas vise nidje ne prolazi bez u zatvor .
Sajkaca

06. 09. 2019 - 12:02

ti si vec izvadio? Neznam sto onda cekas i ne ides u trecu zemlju?
Novi komentar